Saç dökülmelerinde nelere dikkat edilmeli

Özel İrmet Hospital Hastanesi Dermatoloji uzmanı Uzm.Dr. Melike Aslan, saç dökülmesi ve saç bakımı konuları hakkında açıklamalarda bulundu

Saç dökülmelerinde nelere dikkat edilmeli
28 Ağustos 2015 Cuma 17:45

 ESTETİK PROBLEMLERDEN BİRİDİR

Saçların dış görünüş de önemli rol oynadığını ifade eden Dermatoloji Uzmanı Uzm.Dr. Melike Aslan, "Gür bakımlı ve güçlü saçlarla biz de kendimizi güzel hissederiz. Ayrıca saçlı deriyi dış etkenlerden koruma ve vücut ısımızın dengelenmesinde önemli rolü vardır. Saçlarına çokluğu da yokluğu da önemli sorunlara yol açar. Saçların dökülmesi en sık rastlanan estetik problemlerden biridir" diye konuştu.

İLAÇLARIN ETKİSİYLE SAÇLARDA DÖKÜLME MEYDANA GELİR

Saçların hiç dökülmemesi mi gerekiyor veya ne kadar dökülmesi normaldir sorusunu cevaplandıran Melike Aslan, "Mevsimsel olarak değişkenlik gösterebilmekle birlikte her gün 50 ile 150 saç teli dökülmesi normal kabul edilir. Günde 150 den fazla saç teli düşüyorsa neler akla gelmelidir, nedenleri ne olabilir ? Saçın ömrü 3 evreden oluşur; Anajen faz: büyüme evresidir, 2-6 yıl kadar sürer, saç tellerimizin %85’i bu büyüme evresindedir. Katajen faz: birkaç gün süren duraksama dönemidir. Telojen faz: 100 gün kadar süren dinlenme dönemidir. Saydığımız bu evrelerde farklı hastalıkların, kimyasalların, ilaçların etkisiyle saçlarda dökülme meydana gelir" dedi.

ÖNEMLİ BİR KISMI DÖKÜLÜR

Aslan konuşmasının devamında ise, "Anajen saç dökülmesi:anajen dönemin kesintiye uğramasıyla oluşur. Nedenleri arasında ilaçlar, radyoterapi, diğer adıyla ışın tedavisi, kemoterapi, zehirlenmeler, yoğun ve ani stres, tiroid hormonlarının artması durumları, bazı kan sulandırıcı ilaçlar, tansiyon, tiroid ve psikiyatri ilaçları sayılabilir. Ayrıca lupus, süregelen böbrek ve karaciğer yetmezliğinde veya ilerlemiş kanser hastalarında saç dökülmesi görülebiliyor.  Büyüme dönemindeki saçların daha hassastır ve tüm saç tellerinin %85’ini oluşturması nedeniyle saç dökülmesi aniden başlar saçların önemli bir kısmı dökülür" açıklamasında bulundu.

TAMAMEN DÖKÜLMESİNE NEDEN OLMAZ

Telojen dökülmenin de birçok nedeni olduğunu ifade eden Melike Aslan şöyle devam etti; "En sık nedenleri şunlardır; doğum sonrası, yine bazı tansiyon ilaçları, doğum kontrol hapları, vit a fazlalığı, yüksek ateş, ciddi enfeksiyon sonrası, cerrahi girişim, psikolojik strestir.  Ayrıca yetersiz beslenme, tiroid hormonlarının azlığı, biotin, çinko ve demir eksikliği diğer saç dökülme nedenlerindendir. Bazı durumlarda ise hiçbir neden saptanamayabiliyor. Anajen dökülmede olduğu gibi saç telleri çok hızlı ve fazla mı dökülür ? Hayır, anajen saç dökülmesinden farklı olarak telojen tipte saç dökülmesi 3-4 ay sonra başlıyor, ve neden ortadan kalktıktan sonra dökülme birkaç ay içinde sonlanır. Saçın eski haline gelmesi ise 6-12 ay sürebilir. Neden bulunamazsa saç dökülmesi devam eder, fakat saçların tamamen dökülmesine neden olmaz"

ERKEN YAŞTA BAŞLAMASI DAHA ŞİDDETLİ SEYREDECEĞİNİ GÖSTERİR

Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi hakkında da konuşan Aslan, "Saçlı derinin tepe bölgesinde saç tellerinde incelme dökülme ve seyrelme yaşlanmayla birlikte sık görülen bir durumdur. Fakat yaşam kalitesini bozar, erkeklerde normal kabul edilirken kadınlarda olması psikolojik sıkıntılara neden olabiliyor ve hastaları tedavi arayışına sokuyor. Erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da Saçlı derinin tepe bölgesinde seyrelme ve kellenme genetik olabiliyor mu ? Evet, ailede birinci derece erkek akrabalarda androjen tip dökülme bir risk faktörüdür. Genetik yatkınlığın ve muhtemelen hormonların etkisiyle oluştuğu düşünülüyor. Saçlarda incelme erken yaşta başlaması saç dökülmesinin daha şiddetli seyredeceğini gösteriyor" dedi.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Tedavi yöntemi hakkında da bilgiler veren Melike Aslan, "Eşlik edebilecek hormon bozuklukları, tirod bezi problemleri, demir eksikliği açısından araştırıldıktan sonra tedaviye başlanabilir. Maalesef kesin tedavisi yoktur ve kullanılan ilaçlar sadece uygulandığı sürece etkili oluyor. Tedavinin etkinliği de hastadan hastaya değişkenlik gösteriyor. Konuşulanlardan sonra saç dökülmesinin birçok nedeni olabildiği anlaşıldı. Bu hastalıklar dışında saçların yıpranmaması ve dökülmemesi için saç bakımında nelere dikkat etmeliyiz ? Saçlara istenilen şekil ve daha güzel görünüm verebilmek için birçok kimyasal kozmetik ürün kullanılmaktadır" ifadelerini kullandı.

BİRÇOK KOZMETİK ÜRÜN BULUNUYOR

Dr.Melike Aslan konuşmasının devamında ise, "Bu ürünler faydalı olabildiği gibi bazen istenmeyen etkilere yol açabiliyorlar;  ve bu durumda genellikle en son kullanılan şampuanlar suçlanır. Bunlar saç dökülmesinden çok saçta doğal olarak bulunan sebumun uzaklaştırılması, saçın elektriklenmesi, saçların uçuşmasına yol açması ve taramakta güçlüğe yol açabiliyor. Dolayısıyla saç temizliği, bakımı ve şekillendirmesi için ürün seçerken yaşa, cinsiyete, saç kalitesine ve saçtaki özel problemler uygun olmasına dikkat edilmelidir. Günümüzde piyasada çeşitli durumlarda kullanılması için üretilmiş birçok kozmetik ürün bulunuyor" dedi.

SAÇ TELİNDE KIRILMALARA YOL AÇIYOR

Saç bakımında kullanılan ürünlerin saçlarda geçici etki yapanlar ve kalıcı etki yapanlar olarak ikiye ayrıldığını sözlerine ekleyen Aslan, "Geçici değişiklik yapanlar; şampuan, saç düzenleyici, saç spreyi ve geçici boyalardır. Kalıcı değişiklik yapanlar ise; kalıcı dalgalandırıcı, düzleştirici ve renk açıcı kimyasallardır ve bu ürünler kıl şaftında yapısal kalıcı değişiklik yaparlar ve kimyasal yolla saç teline zararlı olabilirler. Dolayısıyla saç sağlığı için bu ürünlerin doğru kullanılması önemlidir. Saç bakımında önemli olan bir diğer saçın taranma şeklidir. Acele ve zorlayıcı tarama ve fırçalama saç tellerinde kırılma ve dökülmelere yol açar. Saçın hep aynı şekilde yapılması veya sıkıca toplanması traksiyonelalopesi denilen duruma, yani kılların çekiştirilmesine bağlı dökülmeye yol açar ve bu durum kalıcı olabilir. Saçın kurutulması için kullandığımız saç kurutma makinelerinin saça 30 cm’den daha yakın tutulması saç tellerinde kırılmalar yaparak dökülmesine yol açabiliyor. Yine perma, renk açıcı ve saç düzelticiler uzun süreli v ısıtıcılarla kullanılırsa saç telinde kırılmalara yol açar" diye konuştu.

HASTALARA NELER YAPILIR

Saç dökülmesi ve kırılmalar, kozmetiklerin yanlış veya dikkatsiz kullanımı, aşırı saç bakımı uygulamalarına bağlı olarak gelişebiliyor diyerek konuşmasını sürdüren Melike Aslan şunları söyledi; "Son olarak saç dökülmesi ile gelen hastaya neler yapılır ? Saç dökülmesinden muzdarip kişilerde öncelikle v en önemlisi muayene ve gerekli test, tetkiklerle esas nedenin ortadan kaldırılmasına çalışılmalıdır. Bundan sonra ve gerekiyorsa destek amaçlı saç mezoterapisi, prp kürleri gibi uygulamalar hekimler tarafından hastaya göre seçilerek uygulanabiliyor.  Geç kalınmış ve uygun durumlarda saç ekimi açısından da hastalar değerlendiriliyor"

Haber: Emrah ÇOĞALAN 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.