Zengin proteinli tahıl: “Kinoa”

Çerkezköy Özel Optimed Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Tuğçe Ünlüdağ, kinoa bitkisi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Dyt. Ünlüdağ, “Kionayı diğer tahıllardan ayıran özelliği protein açısından zengin oluşudur.” dedi

Zengin proteinli tahıl: “Kinoa”
27 Temmuz 2016 Çarşamba 16:53

ABD VE AVRUPA’DA YAYGIN OLARAK TÜKETİLİYOR
 
Kionanın Güney Amerika başta olmak üzere ABD ve Avrupa ülkelerinde yaygın olarak tüketildiğini dile getiren Dyt. Ünlüdağ, “Ancak ülkemizde henüz çok kişi tarafından bilinmeyen kinoa; susam büyüklüğünde beyaz, sarı, siyah, kahverengi, kırmızı ve mor renklerde tanelerden oluşan bir bitkidir.” ifadelerini kullandı.
 
DİĞER TAHILLARDAN 2 KAT FAZLA PROTEİN İÇERİYOR
 
“Kinoayı diğer tahıllardan ayıran özelliği protein açısından zengin oluşudur.” Diyen Dyt. Ünlüdağ, “Eşdeğer miktardaki tahıllara kıyasla yaklaşık 2 kat fazla protein içermektedir. 100 gramında 14 gram protein bulunur. Buğday ve pirincin aksine tüm esansiyel aminoasitleri dengeli bir şekilde barındırır.” açıklamalarında bulundu. Dyt. Ünlüdağ ayrıca, kionanın B grubu vitaminleri ve E vitamini, magnezyum, manganez ve demirin iyi kaynaklarından biri olduğunu ifade etti.
 
YÜKSEK LİF ORANI
 
Kionanın lif oranının çok yüksek olduğuna değinen Dyt. Ünlüdağ, “100 gramında 6 gram lif bulunur. Hacimli dışkılamaya yardımcı olur ve yetersiz lif alımına bağlı gaz, şişkinlik ve ağrı risklerini azaltır. Konstipasyon durumunda probiyotik yoğurtla karıştırılarak tüketilebilir. Kinoa, gluten içermediği için özellikle, çölyak veya gluten intoleransı olan kişilerin beslenmesinde kolaylıkla yer alabilir.” dedi.
“CİLDİ YIPRANMAYA KARŞI KORUR”
 
Kiona bitkisinin cilt için de faydalı olduğunu dile getiren söyleyen Dyt. Ünlüdağ, “Kinoa içeriğinde süperoksit dismutaz enzimi içerir. Bu enzim anti-agging etki gösterir, cildi yıpranmaya karşı korur.” bilgilerini verdi.
 
1 SAAT SUDA BEKLETİLMELİ
 
Kinoanın pişirilmeden önce en az 1 saat suda bekletilmesi gerektiğini belirten Dyt. Ünlüdağ, “Eğer suda bekletmek için yeterli zamanınız yoksa bolca yıkamalısınız. Kinoanın ölçüsü 1/2’dir.(1 ölçü kinoaya 2 ölçü su)Yaklaşık 15 dakika gibi kısa bir sürede pişiyor.” dedi.
 
TÜRK DAMAK TADINA UYGUN
 
Kinoanın bulgur kıvamında bir tahıl olduğu için Türk damak tadına uygun olduğunu ifade eden Dyt. Ünlüdağ, “Baskın bir tadı ya da kokusu yoktur. Haşlandıktan sonra salatalara eklenerek soğuk da tüketilebilir. Çorbaların içerisine ilave edilebilir, çok hafif kavrulup müslilere ilave edilebilir.” önerilerini verdi.
 
Haber: Uğur Kılıç
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.