CHP’li Öztrak: Ekonomi hararet yaptı

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda söz alarak bir konuşma yaptı. Öztrak, “Uygulanan yanlış politikalar ekonomimizi dış müdahaleye açık hale getirdi” dedi.

CHP’li Öztrak: Ekonomi hararet yaptı
27 Kasım 2017 Pazartesi 14:48

DIŞ GÜÇLERİN EKONOMİK SALDIRILARINA BAĞLIYORLAR
Hükümetin ekonomide yaşanan sıkıntıları sürekli dış güçlerin ekonomik saldırılarına bağladığını ifade eden CHP’li Öztrak, ekonomideki sorunun temelinde bugüne kadar uygulanan yanlış politikalarla Türk ekonomisinin sıcak paraya bağımlı hale getirilmesinin yattığına dikkat çekti.  
EKONOMİ SICAK PARAYA MAHKUM HALE GETİRİLDİ
Hükümetin yap-işlet-devretlerde, kamu-özel iş birliği projelerinin gelirlerinde, Hazine’nin onlara verdiği garantilerde dolar kullanmasının dolara bağımlılığı artırdığını belirten Öztrak, “Bu kadar dolarize olan bir ekonomi, sıcak paraya bu kadar mahkûm hâle gelen bir ekonomi, dışarıdan bu kadar çok paraya ihtiyacı olan ekonomi dışarıdan gelebilecek her türlü etkiye ve müdahaleye açık hâle gelir” değerlendirmesinde bulundu.
TBMM PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU TOPLANDI
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Kamu İhale Kurumu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı; Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu bütçe, kesin hesap ve Sayıştay raporları ve ayrıca gelir bütçesi, 2018 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ile 2016 yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Tasarısı maddelerinin görüşmelerine devam etti.
BÜTÇE AÇIKLARI OLAĞANÜSTÜ ARTIRILDI
Komisyonda söz alan CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, ekonomide son yaşanan gelişmelerle ilgili önemli uyarılarda bulundu. CHP’li Öztrak, özetle şunları söyledi:
“Ekonomiyi bir arabaya benzetirsek arabanın gazı bütçe harcamaları, harareti enflasyon, benzini de cari açıktır, dış borçlanmadır. Türkiye ekonomisinde referandumda evet oylarını artırmak için sene başında gaza basıldı. Ekonomiyi canlandırmak için bütçe açıkları olağanüstü artırıldı. Büyüme de bununla beraber hızlandı. Yetmedi, Kredi Garanti Fonu gibi birtakım finansal düzenlemeler yapıldı. Ama araba hararet yapmaya başladı, bugün enflasyon rekor kırdı, yüzde 12. Yine, cari açık hızla büyüyor, dış borçlanma ihtiyacı hızla artıyor. Dolayısıyla bu büyümenin sürdürülebilir olmadığı açıkça ortada.
NE HÜKÜMETİN NE TCMB’NİN GÜVENİLİRLİĞİ KALDI
Saray danışmanlarının açıklamalarının ekonomiyle ilgili bakanların açıklamalarından ve TCMB tedbirlerinden daha belirleyici hale geldiğine dikkat çene Öztrak, “Dolayısıyla ne Hükümetin ne Merkez Bankası’nın bir güvenilirliği kalmış. Tamamen sarayın sözüne güvenilen, saraydan yapılan açıklamalara güvenilen garip bir şekilde işleyen bir ekonomiyle karşı karşıyayız”
YANLIŞ POLİTİKALAR EKONOMİMİZİ DIŞ MÜDAHALEYE AÇIK HALE GETİRDİ
Son dönemde, ekonomide gözlenen bozulmanın dışarıdan gelen birtakım etkilere bağlanmaya çalışıldığına dikkat çeken Öztrak, sürekli dış kaynaklı ekonomik tetikçilerden ve ekonomik darbelerden bahsedilmesinin gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Öztrak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Peki, Türk ekonomisi dışarıdan gelebilecek etkilere karşı bu kadar açık? 2009 yılında bu ekonomiyi ciddi şekilde sıcak paraya mahkûm ettik, döviz geliri elde etmeyen şirketlere dövizle borçlanma imkânını vererek başladık. Bugün dolarizasyondan şikâyet ediliyor, ekonomide her şeyi dolara bağladık. Yap-işlet-devret, kamu-özel iş birliği projelerinin gelirleri, hazinenin onlara verdiği garantiler, yine, ihalelerde dolar kullanımı hepsi bu dönemde gözüktü. Şimdi, dolarizasyondan şikâyet ediyoruz. Bakın, bu kadar dolarize olan bir ekonomi, sıcak paraya bu kadar mahkûm hâle gelen bir ekonomi, dışarıdan bu kadar çok paraya ihtiyacı olan ekonomi dışarıdan gelebilecek her türlü etkiye ve müdahaleye açık hâle gelir.”
BU KADAR MALİ AFFIN SEBEBİ NE?
Ekonomide yapılan hataları tespit edip çözüm bulmak yerine dış kaynaklı saldırı söylemiyle devam etmenin ekonomide tedbir almaya yardımcı olmayacağının altını çizen Öztrak, revize edilen büyüme rakamlarıyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
“Geçen sene GSYH revize edildi. TÜİK bunu revize ederken de ‘Başta Gelir İdaresinin verileri olmak üzere artık resmî verileri kullanıyorum, ona göre revize ediyorum’ dedi. Bir de baktık, özellikle 2009-2016 arasında yüzde 3,6 olan büyüme hızı yüzde 5,2'ye çıktı. Yani, ekonomide yapılan bütün analizler havada kaldı ama bu arada uygulamalar var. Siz, 2009 ile 2016 arasında 6 tane vergi affı çıkardınız. Ekonomi bu kadar iyiyse bu afları çıkarma ihtiyacını neden duydunuz?
VERİLEN GARANTİLERLE BORÇLAR YAVAŞ YAVAŞ DEVLETİN ÜZERİNE GEÇİYOR 
Borçlarımız hızla artıyor. Evet, devletin borçları azalıyor ama reel kesimin ve vatandaşın borçları hızla artıyor. Biz bunu söylediğimizde verdiğiniz cevap hep şu oldu: ‘Paradigmalar değişti. Bunlar özel kesimin borcu. Dolayısıyla etkilemez, vatandaşın üzerine de yük olmaz.’ Bugün ne oldu? Bütün bu borçlara karşı garanti vermeye başladınız. Kredi Garanti Fonu, borçlanma için Hazine’nin vermiş olduğu bir garantidir. Yani özel kesimin borçlarına devlet olarak kefil olduk, ödemezse bankalara devlet olarak biz ödeyeceğiz. Diğer taraftan, aynı şey EXIMBANK kredileri için söz konusu, yine, yap-işlet-devret modeli için de söz konusu. Bakın, ben o zaman uyarmış, ‘Bu borçların hepsi bir gecede devletin olur’ demiştim. Şimdi yavaş yavaş bu borçların hepsi devletin olmaya başlıyor.”
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.