55 ÜLKEYE FİRMALARIMIZIN BİLGİLERİ GİDİYOR

Avrupa İşletmeler Ağı Çerkezköy Bürosu, proje kapsamında 2012 yılında bölgemizdeki firmaların Avrupa'ya açılan kapısı oldu. Yerli üreticilerin Avrupa İşletmeler Ağı Projesi içerisindeki 55 ülkeye tanıtım ve pazar araştırması yapma imkanı bulduğu ve 14 GTİP kodunda pazar araştırması yapıldı

55 ÜLKEYE FİRMALARIMIZIN BİLGİLERİ GİDİYOR
28 Ocak 2013 Pazartesi 08:05

Avrupa İşletmeler Ağı (AİA) Çerkezköy Şubesi'nin 2012 yılı faaliyetleri açıklandı. Bir yıl içerisinde düzenlenen eğitim faaliyetlerinin yanı sıra, yerli firmalar için AİA kapsamında bulunan ülkelerde yapılan pazar araştırmaları ve etkinlikler hakkında bilgi veren Avrupa İşletmeler Ağı Çerkezköy İrtibat Bürosu Uzmanı Seda Özdemir, ağ kapsamında 14 GTİP kodu bulunan ürünün pazar araştırması ve 24 firmanın yine ağ kapsamında tanıtımının yapıldığını kaydetti.
24 FİRMANIN 55 ÜLKEDE TANITIMI YAPILDI
Avrupa İşletmeler Ağı Çerkezköy İrtibat Bürosu Uzmanı Seda Özdemir, "Avrupa İşletmeler Ağı projesi kapsamında 24 bölge firması ziyaret edilerek, ağımız içerisindeki 55 ülkeye firma bilgileri ulaştırılmıştır. Bunlardan 5 firmaya hedef pazar olarak değerlendirdikleri ülkelerden ticari işbirliği için firma bulunmuştur. Ayrıca bu 24 bölge firmasının Avrupa İşletmeler Ağı kanalıyla hedef ülke yerel gazetelerinde firma bilgileri yayınlanmıştır" diye konuştu.
İHRACATÇI FİRMALARA EĞİTİM SEMİNERİ
Yıl içerisinde AİA kapsamında ihracaatçı firmalara periyodik olarak çeşitli eğitim seminerleri düzenlediklerini hatırlatan Özdemir, bu seminerlerde, ihracaat yapmayı planlayan firmalarımıza teknik, hukuki ve Avrupa Birliği mevzuatları kapsamında bilgiler verildiğini kaydetti. Özdemir, 2012 yılı içerisinde "İş Güvenliği Teknik ve Hukuki Boyutu, Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi, Dış Ticarette Teslim ve Ödeme Şekilleri, AB'ye Uyum Sürecinde Çevre Mevzuatı, Ticari İstihbarat Kanalları, İhracata Hazırlık Çalıştayı, İş Güvenliği'nin Teknik ve Hukuki Boyutu" başlıkları altında bu seminerlerin düzenlendiğini belirtti.
14 GTİP KODU İÇİN PAZAR ARAŞTIRMASI YAPILDI
Avrupa İşletmeler Ağı Çerkezköy İrtibat Bürosu Uzmanı Seda Özdemir, geçen yıl içerisinde Çerkezköy'deki 27 firmanın dış ticarette karşılaştığı sorunların giderildiğini ve ağ kapsamındaki ülkelerle yapılan ticaretten doğan bilgi eksikliklerinin yapılan kapsamlı araştırmalar ve Avrupa İşletmeler Ağı'nın desteği ile çözüme kavuşturulduğunu kaydetti. Firmalara verilen bu desteğin dışında GTİP kodları bulunan ürünlerin üretildiği Çerkezköy'deki firmalar için bu kodlar kapsamında yurtdışı pazar araştırmalarının yapıldığını belirten Özdemir, 2012 yılı içinde GTİP kodları bulunan 14 ürün için bu araştırmanın yapıldığını kaydetti. Özdemir, araştırması yapılan GTİP kodlarını şöyle sıraladı: 730890, 610910, 441820, 9403401, 420330, 610990, 610620, 610462, 600622, 330590, 611020, 610610, 600642, 600410.
GTİP KODU NEDİR?
GTİP, 'Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu’nun kısaltmasıdır. Ülkemizde, genel olarak tarife cetvelinin yerine kullanılan GTİP, aslında Gümrük Tarife Cetveli’nde 12’li koda verilen isimdir.
Tüm dünyada, her ülkenin tarife cetvelinin esasını Armonize Sistem Nomankaltürü (AS) oluşturmaktadır. Nomankaltür, uluslararası kurallara ve yorumlara göre uluslararası ticarete konu olan tüm ürünlerin sistematik olarak numaralandırılması veya isimlendirilmesi anlamına gelmektedir. Armonize Sistem, uluslararası ticaret istatistikleri ve ülkelerin gümrük tarifeleri için evrensel bir temel teşkil etmektedir. Resmi adı Armonize Mal Tanımı ve Kodlama Sistemi (The Harmonized Commodity Description and Coding Systems) olan Armonize Sistem, uluslararası ticarete konu olan tüm mallar için kullanılan uluslararası bir ticari sınıflandırma sistemidir. Armonize Sistem’de ticarete konu tüm ürünler belirli bir mantık ve sistematik çerçevesinde sınıflandırılmaktadır. Gümrüklerde, ürünler bu kodlar üzerinden kayıt altına alınmaktadır. Her bir eşya/eşya grubu için bir GTİP bulunmaktadır. Ticarete konu olan eşyalar gümrükte işlem görürken bu kodlar üzerinden işlem görmektedir. GTİP, ürünler için evrensel bir ticaret dili, ürün kodlaması ve uluslararası ticaret için vazgeçilmez bir araçtır. GTİP kodunun, ürünlerin gümrük işlemlerindeki 'Kimlik numarası' olduğu da söylenebilir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.