Çerkezköy Belediyesi ve Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası iş birliği ile düzenlenen Çerkezköy Endüstriyel Fuarı kapılarını 7. kez Çerkezköy Kapalı Pazar Yeri’nde açtı.
13-15 Eylül tarihleri arasında Çerkezköy Kapalı Pazar Yeri’nde açık olacak Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’na bölgemizden birçok firma katılarak stant açtı.
Çerkezköy Endüstriyel Fuarı açılışına Türkiye Büyük Millet Meclisi eski Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, CHP Tekirdağ Milletvekilleri İlhami Özcan Aygun, Nurten Yontar, Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü, Belediye Başkanımız Vahap Akay, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Çetin, çevre ilçelerin Kaymakam ve Belediye Başkanları, oda ve borsa başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri, sanayiciler ve çok sayıda işadamı katıldı.
Yoğun katılım İle gerçekleşen fuarın açılış konuşmasını gerçekleştiren Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, “Çerkezköy Endüstriyel Fuarı, bölgemizin ve ülkemizin endüstri ve ticaret dünyasında önde gelen firmalarını bir araya getirerek, yenilikçi teknolojileri, ürünleri ve hizmetleri sergilemek için önemli bir platformdur. Otomotiv, makine, elektronik, kozmetik, tekstil, hizmet, gıda, ilaç, enerji ve teknoloji, gibi birçok sektör burada temsil ediliyor. Bu da gösteriyor ki Çerkezköy Endüstriyel Fuarı, geniş bir yelpazede işletmelere ve ziyaretçilere hitap etmektedir. Çerkezköy Endüstriyel Fuarı, ekonomik büyümeyi desteklemek, ara ürünlerde millileştirme, bölgede yer alan firmalarımızın birbirini tanıması ve güçlü tedarik zincirinin kurulması, yeni iş anlaşmaları oluşturmak amacıyla sizleri buluşturuyor. Bölge ticaretinin kalbinin attığı fuarımızda geçen süre zarfında birçok firmamız yeni iş anlaşmalarına imza attı. Buna vesile olmak bizler için ayrı bir gurur ve mutluluk kaynağıdır. Yeni İş Anlaşmaları ile firmaların gelişimine katkı sağlayan fuarımız, aynı zamanda bölgenin gelişimine, istihdamın artmasına da vesile oluyor. “ dedi.
BAŞARI SON DURAK DEĞİL DEVAM EDEN BİR YOLCULUKTUR
Odanın faaliyetlerine değinen Başkan Ahmet Çetin, "Bizler göreve geldiğimiz ilk günden beri önümüze hep, başta üyelerimiz olmak üzere bölgemizin gelişimi adına gerçekleştirilebilecek hedefler koyduk. Esnaf, sanayici, tüccar hep birlikte kazanacak dedik. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası olarak Üyelerimizin hem kişisel hem de iş hayatlarına katkı sağlayacak eğitimlerimizin sayısını artırdık. Yurtdışından gelen iş insanlarını Odamızda misafir ederek, bölgemizdeki firmalarımızla birerbir iletişim kurmalarını sağladık. Eğitim vakfımızın temellerini attık. Buradaki hedeflerimizden bir tanesi, bu büyük üretim üssümüze yakışır 4 yıllık teknik üniversiteyi kazandırmak olacaktır. Dijital dönüşüm kapsamında birçok yeniliği Odamız bünyesine dahil ettik. Saraydan Veliköy’e Tüm üyelerimizin dijital ortamda ihtiyaç duydukları belgeleri alabilecekleri sistemi oluşturduk. K Türü yetki belgesi ve dijital ehliyetin Odamızdan alınmasını sağlayarak üyelerimizi ve esnafımızı büyük bir külfetten kurtardık. Namık Kemal Üniversitesinin ardından Marmara Üniversitesi ile de iş birliği protokolü imzaladık. İki üniversitemiz ile de bölgemizin gelişimi adına başarılı projelere imza atacağımıza inancımız tamdır. Başarı son durak değil devam eden bir yolculuktur. Bölgemizin gelişimi, üyelerimizin kazançlarının artması, sürdürülebilir ve daha yaşanılabilir bir kent olmak için çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
ÇERKEZKÖY’E ÇİZİLEN SINIR ÇİZGİLERİ ARTIK KENDİSİNE DAR GELMEKTEDİR
Çerkezköy'ün il olması gerektiğini ifade eden Başkan Ahmet Çetin, "Üretim üssü olan Bölgemiz ülkemizdeki ekonomik büyümenin önemli bir parçasıdır ve Çerkezköy’e çizilen sınır çizgileri artık kendisine dar gelmektedir. Yabancı iş insanlarının tercih noktası, ülkenin cazibe merkezi olan Çerkezköy, yeni yatırımlar ile, gelen taleplere karşılık verecek seviyeye gelmelidir. Bunun en etkili ve net çözüm yolu ise Çerkezköy’ün il olmasından geçmektedir. Tekirdağ, gayri safi milli hasılaya katkıda 6. Sırada yer almaktadır. Ülkemizin altın boynuzu olan Çerkezköy, Kapaklı ve Saray’da bulunan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Üyelerimiz bu katkıdaki yüzde 53’lük dilimi oluşturmaktadır. Tekirdağ ilinde sanayide çalışan 183 bin 39 kişinin yüzde 48’lik dilimini yine ülkemizin üretim üssü olan bölgemizin sanayisi istihdam etmektedir. Ve yine Çerkezköy Kapaklı ve Saray’da büyüme hızı % 5 ile sadece Tekirdağ ilinde değil ülke genelinde bu alanda ilk sıralardadır. İlçemizin il olması ile birlikte sağlayacağı yükseliş elde edeceği kazanımlar Ülkemizin ekonomisi ve sanayisine değer üstüne değer katacaktır. Bölgemiz, marka değeri ülkemiz sınırlarını aşan, uluslararası arenada adından söz ettiren, birçok farklı sektörden onlarca öncü firmayı bünyesinde barındırmaktadır ki bugün kendileri de aramızda yer almaktadırlar." dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclis'inde yer alan firmalar ile gurur duyduğunu belirten Başkan Çetin, "Bugün burada bizlerin bir diğer gurur kaynağı ise Türkiye İhracatçılar Meclisi ilk bin içerisinde yer alan: Bölgemizde yatırımlarını sürdüren, gelişim ve istihdam sağlayan en önemlisi ülkemiz ekonomisine değer katan Odamız üyesi firmalarımız. Türkiye’nin en büyük ihracatçıları arasında yer alan tüm firmalarımız ile gurur duyuyor, kendilerine teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.
ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin’in ardından konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy’ün bir işçi kenti, sanayi kenti olduğunu belirterek, “Son 10 yılın en yoğun göç alan, Tekirdağ’ın Büyükşehir olmasına katkı sağlayan, 10 yıl önce nüfusu 850 bin olan ilimizin bugün 1 milyon 150 binlere nüfusunun ulaşmasına katkı sunan, son 10 yılda Tekirdağ’daki 300 bin nüfus artışının yarısı Çerkezköy ve Kapaklı bölgesinden sağlanıyor. Ticaret kalbi, emeğin kenti Çerkezköy’de bu güzel fuarda bir arada olmanın mutluluğunu sizlerle paylaşıyorum. Buraya katılan katılımcıları emeğin kenti Çerkezköy’de bir araya getiren Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nın bugünkü Başkanına, geçmiş dönem Başkanına teşekkür ediyorum.
BÖLGENİN EN DİNAMİK İLÇESİ
Çerkezköy bin sanayi kenti, Çerkezköy bir emek kenti. Emeğin kenti Çerkezköy’de, sanayinin kalbi Çerkezköy’de bir araya geldiğimiz bu ortamda bölgenin en dinamik ilçesi olduğumuzun altını tabi ki çizeceğim. Eğer yeni bir il oluşumu varsa, olacaksa tabi ki bu bölgede yer alan Çerkezköy olacaktır, olmalıdır” dedi.
GELECEK NASIL OLACAK?
Geçmiş dönem fuarlarda da belirttiği gibi Çerkezköy ve Kapaklı’nın sanayi geleceğine, nasıl yol alacağının iyi belirlenmesi gerektiğini ifade eden Akay, “Bugün sınırlarında 3 adet Organize Sanayi Bölgesi bulunan, içerisinde 400’ün üzerinde sanayi kuruluşu olan ve gerçekten sanayinin, OSB yönetiminin nasıl olduğunu bize öğreten Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi gibi kıymetli bir oluşumu olan bölgemiz geleceği nasıl bakacak? Sorulması gereken soru bu. İstanbul’un arka bahçesi mi olacak, yoksa Tekirdağ’ın Avrupa’ya açılacak kapısı mı olacak? Bu soruların sormamız ve cevaplarını vermemiz gereken bir yerdeyiz.
Bugün burada Sayın Valimizin, geçmiş dönem Meclis Başkanımızın, Kıymetli Milletvekillerimizin olduğu, bu noktada Tekirdağ’daki bu noktada yorum yapabilecek herkesin olduğu bu noktalarda, bu konuşmaları yapmaya çalışıyorum” dedi.
ÇEVREYE DUYARLI VE HASSAS SANAYİ VURGUSU
Çevreye duyarlı, hassasiyeti ve katma değeri olan sanayinin bölgeye gelmesini, üretim yapmasını isteyen ve bu noktadaki çekincelerini ortaya koyan Akay, “Çerkezköy bir sanayi kenti, emek kenti. Emeğin kenti Çerkezköy sanayiciliği Çerkezköy OSB gibi bir örnekten çıkarak yola devam etmeli. Eğer biz İstanbul’un arka bahçesi olmak istemiyorsak, sınırlarımıza çizilmek istenen endüstriyel bölgelerle, bu bölgelere nasıl sanayinin geleceğini bilmeden, dar alanda kalmış OSB’nin yolunu açmaktan imtina edersek Çerkezköy nüfusunun gelişimini, Tekirdağ’ın gelişimini İstanbul’un arka bahçesi olması manasına gelir.
ÇOSB YOLUNDA İLERLENMELİ
Ben burada kalmayalım diyorum. Bu noktada sanayicinin, iş insanlarının, Çerkezköy’deki emekçilerin bir araya getirdiği Çerkezköy’ün gelecek yüzyıldaki doğru, planlı, Çerkezköy OSB gibi gelişen bir yolda ilerlemeli” ifadelerini kullandı.
GELİÇ KAÇAĞI MUTLAKA ÖNLENMELİ
Bu yıl Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nın yedincisinin yapıldığını ve kendisinin bundan önceki 6 fuarda da kürsüden aynı şeyleri dile getirdiğini kaydeden Başkan Vahap Akay, konuşmasının son bölümünde Çerkezköy ve Tekirdağ’ın her yıl uğradığı vergi gelirlerindeki kaybına dikkat çekerek “Bugün Tekirdağ sanayi kuruluşları burada ama bağlı oldukları vergi daireleri başka yerde olduğu için ciddi bir gelir kaybı yaşıyor. Bu kayıp büyük rakamlar ile telaffuz edilecek durumda. Bizim, bizim ilimiz dışındaki illere giden bu gelir kaçağını önlemek Tekirdağ’da bulunan herkesin sorumluluğunda olmalı diye düşünüyorum. Burada çalışan, burada üreten, burada istihdam sağlayan, çevre etkilerini bu topraklara yaşatan sanayimizin gelir kaçağını geri kazanmak zorundayız.
TÜM ARZUM VE İSTEĞİM BU
Her defasında bunu bu kürsüden söylemiştim. Geçmiş konuşmalarında Sayın Meclis Başkanımız bu konu ile ilgili bir çalışma da olduğunu ifade etmişti. Umut ediyorum, arzu ediyorum ki Tekirdağ bu topraklarda kazanılan, bu topraklarda üretilen katma değeri yine bu topraklarda kalması için mücadele ederiz. Tüm arzum ve isteğim bu.
TEŞEKKÜRLERİMİ VE ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM
Buraya katılan tüm katılımcılara, kıymetli misafirlerimize, bu salonu dolduran katılımcılarımıza teşekkürlerimi sunuyorum, şükranlarımı sunuyorum. Emeğin kenti Çerkezköy’den bir kere daha hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.
Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Tekirdağ TSO Başkanı Cengiz Günay, TBMM 29. Başkanı Mustafa Şentop ve Tekirdağ Valisi Recep Soytürk de fuarda birer konuşma yaptılar.
Açılış konuşmalarının ardından ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, TBMM 29. Meclis Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop'a Kanuni Cam Kılıç hediyesini takdim etti. Sonrasında ise Protokol tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi ilk 1000 firma içerisinde yer alan 41 firmaya ödülleri takdim edildi. Devamında gerçekleşen kurdelen kesiminin ardından, ziyaretçiler, katılımcı firmaların stantlarını ziyaret etti.