Ağız ve diş tedavileri basit bir uyku Sedasyon ile kabus olmaktan çıkıyor

Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Yaşar Pala, “DentalSedasyon ve Anestezi Grup’’ basit uyku sedasyon tekniği ile özellikle diş hekimi fobisi olan yetişkinlere ve çocuklara yönelik tedavi alternatifi sunuyor.

Ağız ve diş tedavileri basit bir uyku Sedasyon ile kabus olmaktan çıkıyor
Tamer Avcılar
Tamer Avcılar
08 Temmuz 2023 Cumartesi 11:19

Optimed Hastanesi Doktorlarından Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Yaşar Pala, Son yıllarda ameliyat dışı tıbbi işlemlerde sıklıkla tercih edilen ve tıp literatüründe uyutma tekniği olarak bilinen sedasyonun, aynı zamanda tedavi esnasında hastada oluşan kaygı, stres ve korkuyla baş edilmekte de kullanılan etkili bir anestezi yöntemi olduğunu kaydetti.

Basit uyku sedasyon tekniği ile diş hekimi fobisi olan veya aşırı bulantı kusma refleksi olan erişkinler, diş tedavisi sırasında diş hekimi ile iş birliğine yanaşmayan çocuklar,  engelli bireylerde özellikle ağız ve diş tedavilerinde çok olumlu sonuçlar elde ettiklerini vurgulayan Uzm. Dr. Yaşar Pala: ‘’Sedasyon aracılığıyla bugüne kadar yaklaşık 1.300 vakayı geride bıraktık. Sedasyon genel anesteziye alternatif basit bir uyku yöntemidir. Sedasyon sırasında hastalar evdeki uyku gibi kendi solunumlarını devam ettirir ve düzeyine bağlı olarak sözlü ve ağrılı uyaranlara yanıt verebilir halde olabilir. Sedasyon uygulaması hastaya damar içinden ilaçlar verilerek gerçekleştirilir. Anestetik gazlar kullanılmaz. Çocuklarda damar yolu açmayı kolaylaştırmak için ağızdan meyve suyu ile ilaç verilerek sakinlik oluşturulur. Daha sonra damar yolu açılır. Sedasyon halinin devamı damardan ilaç yapılarak sürdürülür. İşlem tamamlandığında kullanılan ilacın etkisini ortadan kaldıran diğer bir ilaç uygulanarak sedasyon hali sonlandırılır. Hasta dinlenme odasına alınır, burada yarım saat ile 1 saat arasında tedbir amacıyla bekletilmesini müteakip eve gönderilir. Sedasyon için kullanılan ilaçlar anestezi branşının en basit ilaçlarıdır ve bu nedenle vücuttaki organ sistemlerinde fonksiyonel yan etki oluşturmazlar. Sedasyonilaçları vücuttan çok kısa sürede atılır bu sayede aynı kişiye kısa zaman aralıklarında tekrardan uygulanabilir; gerektiğinde aynı gün içinde bile tekrar sedasyon uygulaması yapılabilir. Sedasyonun gözlenen en sık yan etkisi kusmadır. Bunun önlenmesi için işlem sonlanırken hastalara bulantı kusma giderici ilaç uygulanır, bu sayede bu yan etkinin sıklığı da önemli ölçüde azaltılmış olur.’’ şeklinde bilgi verdi.

‘’Uykulu sakinlik’’ olarak tanımlanan sedasyondan özellikle ağız ve diş tedavilerinde faydalandıklarından bahseden Optimed Hastanesi Doktorlarından, Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Yaşar Pala 1992 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Görev aldığı civardaki tüm sağlık kurumlarında birlikte çalıştığı operatör hekimlerle oldukça başarılı operasyonlara imza atan ve bölgede tanınan bir hekimdir. 31 yıllık mesleki kariyerine Kayseri Pazarören Sağlık Ocağı’nda pratisyen hekim olarak başlamış ve devamında Tıpta Uzmanlık Sınavı sonrası Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çerkezköy Özel Optimed Hastanesi, Trakya Dent Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde Anesteziyoloji ve Reanimasyon alanında toplam 25 yıldır hizmet üretmiştir. Uzm. Dr. Yaşar Pala ağız ve diş tedavileri esnasında zorluk çeken ve diş fobisi olan hastalara özellikle de çocuklara genel anesteziye alternatif daha az zararlı olan basit uyku sedasyon tekniğini daha çok bireye sunabilmek için ‘’Uzman Doktor Yaşar Pala DentalSedasyon ve Anestezi Grup’’ oluşumunu hayata geçirmiştir. 30 yılı aşan hekimlik tecrübesi, 25 yıla ulaşmış Anestezi ve Reanimasyon alanındaki birikimi ile Uzm. Dr. Yaşar Pala, bugüne kadarki deneyimlerini ve hastalarından gelen güzel geri dönüşleri de referans alarak Trakya'nın merkezi Çorlu'da Özel Optimed Çorlu Tıp Merkezi’nde ağız ve diş tedavileri alanında sedasyon için hizmet vermeye başlamıştır.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.