Alternatiflere yönelin

Çerkezköy Ziraat Odası’nı ziyaret eden Çerkezköy Belediye Başkanı ve AKP belediye Başkan Adayı Ali Ertem, bölge çiftçisinin buğday ve ayçiçeği dışında bir ürün ekmediğini belirterek, “Artık alternatif ürünlere yönelmeniz lazım. Mesela 100 dönüm buğday ekiyorsanız 95 dönüm ekin, 5 dönüm de sera kurun” tavsiyesinde bulundu

Alternatiflere yönelin
28 Şubat 2014 Cuma 07:37


Bölge çiftçisinin tarımda çeşitliliği artırması gerektiğini ve sadece ayçiçeği ile buğdaya umut bağlamaması gerektiğini belirten Belediye Başkanı Ali Ertem, “Gördüğüm kadarı ile bölgemizde sadece çiftçiler buğday ve ayçiçeği ekimi yapıyor. Bence tarımda çeşitliliğin artması lazım. Alternatif ürünlere yönelmeniz lazım. Bunun için sizler ve devlet bir planlama yapmalı ve yeni ürünler ekilmeli” dedi.
5 DÖNÜM DE SERA KURUN
Örnek olarak “100 dönüm buğday ekiyorsanız 95 dönüm ekin ama 5 dönüm de sera kurun” diyen Belediye Başkanı Ali Ertem’e cevap veren Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, “Sorun üretmek, yetiştirmek değil pazar bulmak, satmakta. Bunun için Hükümetlerin yönlendirmesi ve teşvik etmesi lazım” cevabını verdi.
MECLİS BAŞKANI SERT ÇIKTI!
AK Parti’nin yaptığı ziyarette konuşan Ziraat Odası Meclis Başkanı Yılmaz Mirza ise tarımdaki girdi maliyetlerinin kendilerini çok fazla zorladığını belirterek, “Ben 1 milyon TL’lik ekipman ile çalışıyorum ama para kazanamıyorum. Böyle devam ederse bırakacağım. 10 senedir buğdayı aynı fiyata satıyoruz ama girdi maliyetleri her sene artıyor. Ayçiçek geçen yıl 1.4 TL civarındaydı, bu yıl 1 TL. Oysa geçen yıl tohumluk ayçiçeği 100 kuruştu, bu yıl 150 kuruşa çıktı. Artık çalışma şevkimiz, heyecanımız kırıldı. Böyle devam ederse çiftçiliği bırakacağım” çıkışında bulundu.
YETERİ KADAR DESTEKLENMİYORUZ
Hükümetin deniz taşımacılığı yapanlara ucuz mazot verdiğini, aynı teşviğin çiftçilere de verilmesini isteyen Meclis Başkanı Mirza, çiftçiliğin yeteri kadar desteklenmediğini kaydetti. Kendilerinin çiftçilerin taleplerini ileteceklerini belirten Belediye Başkanı Ali Ertem, “Sizin istek ve taleplerinizi partimizin ilgili kurumlarına ileteceğiz. Bu konuda elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.
TARLA OLARAK GÖSTEREMİYORUZ
Bazı çiftçiler ise bölgemizdeki Belediyelerin imar uygulamaları nedeni ile bir çok yerin tarla vasfından çıktığını ve parsel olarak gözüktüğünü belirterek, “Halbuki bu yerler şuanda boş ve tarım yapılıyor ama tapuda arsa olarak gözüküyor. Durum böyle olunca da desteklemelerden yararlanamıyoruz. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne bu yerler dahil olmuyor. Buna çözüm üretilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandılar.
ÖRNEKLER İLE ANLATTILAR
Bu konuda kendilerine destek olunmasını ve sorunun çözülmesini isteyen çiftçilerden bir tanesi 750 dönüm yer işlediğini fakat bunun sadece 250 dönümünü belgelendirebildiklerini belirterek, “500 dönümü için ÇKS alamıyoruz, desteklemelerden yararlanamıyoruz. Bu noktada çözüm üretilmeli ve yapılanmaya gidilmeli” ifadesini kullandı.
SIKINTI OLMAZ
Ziyarette Belediye Başkan Adayı Ali Ertem, havaların kurak gitmesinin tarımı olumsuz etkileyip etkilemeyeceği sorusuna cevap veren Oda Başkanı Hasan Toprak, şuanda olumsuz bir durumun olmadığını ve Mart ile Nisan ayında yağış beklediklerini ifade ederek, “Eğer o dönemde yağış alırsak bir sıkıntı yaşamayız Trakya Bölgesi olarak. Ama düşmez ise ciddi sıkıntı olur” cevabını verdi.
İÇME SUYU SIKINTISI YAŞANIR MI?
Göletlerde ve barajlarda su seviyesinin çok azaldığını belirten Oda Başkanı Toprak, “Su nedeni ile birçok şehirde içme suyu sıkıntısı yaşanabilir. Sanıyorum bundan Çerkezköy etkilenmez” açıklamasını yaptıktan sonra Belediye Başkanı Ali Ertem, “Bizim içme suyumuz gölet veya barajlardan değil yer altı sularından sağlanıyor. Şuanda 10 metre civarında bir seviye düştü ama korkulacak bir durum yok. Ama kuraklık uzun yıllar sürerse yer altı suları bundan olumsuz etkilenir. Çünkü yer altı suları yer üstü sularının sızması ile oluşan sulardır” cevabını verdi.
TEŞEKKÜR ETTİ
Seçimlerin hayırlı ve uğurlu olması temennisinde bulunan Oda Başkanı Hasan Toprak, çiftçilerin istek ve taleplerini sürekli not alarak ilgili yerlere aktardıklarını ve son iki yıldır buğday alımlarında bir sıkıntı yaşamadıklarını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.
ÖZELEŞTİRİDE BULUNULDU
Toplantının son bölümünde bölgedeki çiftçiler arasındaki koordinesizlik tartışılırken, bu konuyla ilgili konuşan Hasan Toprak, “Bu tür sivil toplum örgütlerinde siyasetin olmaması lazım ama maalesef oluyor. Mesela Tarım Kredi’nin iki gün önce kongresi vardı ama davet edilmedik. Burada Tarım Kredi, Yağlı Tohumlar ve Ziraat Odası arasında bir koordinesizlik var” diye öz eleştiride bulundu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Seçmen - 10 yıl önce
ali başkan ,sen o yanındaki 3 höyüklemi seçim kazanacaksın? onlar zaten toplum tarafından sevilmeye dışlanman antipatik insanlar ,bari onlarla ak parti için oy isteme ,onlar düne kadar ak partiye ve sana küfür eden insanlardı akıllı ol