ASANSÖRLER KULLANILAMAZ ÇIKTI

Resmi Gazetede yayımlanan 'Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' hükümlerine göre bu yıl ilk kez yapılacak olan 'Asansör denetimleri' başladı. Çerkezköy Belediyesi yetkilileri ile birlikte Belediye'nin anlaşma yaptığı Asansör Enstitüsü-Liftinstituut Güvenlik Denetim firması yetkililerin birlikte yaptığı denetimler kapsamında ilk 30 asansör 'Kırmızı etiket' yani 'Kullanılması uygun olmayan asansör' sınıfında çıktı

ASANSÖRLER KULLANILAMAZ ÇIKTI
07 Ocak 2013 Pazartesi 08:47

Resmi Gazetede yayımlanan 'Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' hükümlerine bu yıl ilk kez asansör denetimleri yapılmaya başladı. Çerkezköy Belediyesi sorumluluğuna verilen 'Asansör' denetimleri, Asansör Enstitüsü-Liftinstituut Güvenlik Denetim firması tarafından ücret karşılığında yapılmaya başlandı. Geçtiğimiz hafta yapılan ilk denetimlerde, denetimi tamamlanan 30 asansörün tamamı 'Kırmızı etiket' yedi. Asansörlerin kullanılması sakıncalı görüldüğünde 'Kırmızı', uygun görüldüğünde ise 'Sarı ve yeşil' etiketler içerisine yapıştırılıyor.
DENETİMLER BAŞLADI
Çerkezköy Belediyesi Makine Mühendisi İsmail Onur Akça, Asansör Enstitüsü-Liftinstituut Güvenlik Denetim firmasından Elektrik Mühendisi  Ersan Garip ve Makine Mühendisi Mehmet Ateş asansör denetimine çıktı. Denetimler sırasında asansörlerin bakıcı firmalarının temsilcileri de Belediye ve denetim firması yetkililerine eşlik ediyor. Belediye Makine Mühendisi İsmail Onur Akça, "Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği'nin 1.1.2012 tarihi itibari ile yürürlüğe giren hükümleri gereğince Belediyelerin, sorumluluğunda olan alanlarda tesis edilmiş asansörlerin yıllık kontrolleri 'TÜRKAK'tan TS EN 17020 standardına göre asansör konusunda akredite olmuş A tipi muayene kuruluşlarına yaptırma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu sebeple, 2012 yılının Eylül ayında imzalanan sözleşme ile Çerkezköy Belediyesi asansör yıllık kontrol yetkisini A Tipi Muayene Kuruluşu olan Asansör Enstitisü-Liftinstituut Güvenlik Denetim L.t.d. Ş.t.i'ye devretmiştir" dedi.
Akça, bu kapsamda Çerkezköy sınırları içerisinde yetkili muayene kuruluşu olan Asansör Enstitüsü-Liftinstituut Güvenlik Denetim tarafından asansörlerin yıllık kontrolleri başladığını kaydetti.
ÇERKEZKÖY'DE BİN 2 ADET ASANSÖR TESPİT EDİLDİ
Bu yıl içerisinde devam edecek olan asansör denetimleri toplam bin 2 asansörü kapsıyor. Apatman yöneticisi ve sorumlularından karşı dönüşler almaya başladıklarını bu kapsamda denetimlerin başladığını hatırlatan Elektrik Mühendisi Garip, şunları kaydetti:
"Yapılan tebligatlarda asansörlerin belirtilen yönetmelik hükümleri gereğince aylık bakımlarının ve buna ek olarak asansörlerin piyasaya arz edildiği tarih itibarıyla ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere olmak üzere yıllık kontrollerinin yaptırılma zorunluluğu vatandaşlara bildirilmiştir. Yapılan ilk tarama çalışmasında Çerkezköy sınırları içerisinde 986 adet binada toplam bin 2 adet asansör tespit edilmiş ve bu binaların tümüne yıllık muayene tebligleri yapılmıştır. Tespit edilen asansörlerin adres bilgileri Liftinstitut-Asansör Enstitisü veritabanı olan ve bir kullanıcı adı şifreyle belediye tarafından erişim sağlanan asansörveritabanı.com sitesine girişleri başlamış bulunmaktadır. Bundan sonraki süreçte ise veri tabanına işlenmiş olan asansörlerin yıllık kontorlerine devam edilecektir. Tespit edilen eksiklikler de asansör bazında ortak 'Asansör Veri Tabanı'na işlenecek kendi binalarındaki asansörler için bina sorumluları, tüm binalar için ise Belediye yetkililerince takip edilmesi sağlanacaktır."
8 FİRMA YETERLİ ÇIKMADI
Asansörlerin aylık bakımlarının bakım firmalarınca gerçekleştirilmesi gerektiğini hatırlatan Makine Mühendisi Akça, ancak ilçemizdeki birçok bakım firmasının da yeterli olmadığını kaydetti. Asansör Enstitüsü-Liftinstituut Güvenlik Denetim firması asansörlerin yıllık denetimlerini yapacağı gibi, aylık bakım yapan firmaların da denetimlerini yürütüyor. Bu konuda önemli bilgiler veren Belediye görevlisi Akça şunları dedi: "Vatandaşların mevcut süreçten olumsuz bir şekilde etkilenmemesi için CE sertifikası sahibi (veya CE belgesi olan bir firma ile servis sözleşmesi sahibi) ve TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi bulunan yetkin bakım firmalarına bakım yaptırması gerekmektedir. Şimdiye kadar Çerkezköy sınırları içerisinde faaliyette bulunan 15 aktif bakımcı firma Liftinstituut-Asansör Enstitüsü tarafından tespit edilmiş fakat bunlardan 8 tanesinin belgelerinin yeterli olmadığı ortaya çıkmıştır.
Bu firmalara 14 Ağustos 2012 tarihinde yayımlanan tebliğ doğrultusunda gerekli uyarılar yapılmıştır. Bakımcı yetkili olmayan bina yönetimlerine de gerekli bilgilendirmeler yapılmaya başlamıştır. Yine aynı tebliğ doğrultusunda bina sorumlularının bildirim yapıldıktan sonra 30 gün içinde yetkili bir bakımcı firma ile anlaşma yapması gerekmektedir. Aynı şekilde asansör montajlarının da CE sertifikası sahibi yetkin firmalara yaptırılması can güvenliği açısından önemli bir husustur."
KIRMIZI ETİKET VARSA KULLANMAYIN
Asansör denetimlerini yürüten Enstitüsü-Liftinstituut Güvenlik Denetim firmasından Elektrik Mühendisi Ersan Garip yaklaşık bir hafta içerisinde yapılan denetimlerde 30 civarında asansörün denetimden geçirildiğini kaydetti. Garip, denetimi tamamlanan asansörlerin tamamının 'Kırmızı etiket' yediğini belirtti. Denetimler sırasında, kırmızı, yeşil ve sarı etiketler kullandıklarını hatırlatan Garip, "Asansör denetiminden geçemeyen asansörlere kırmızı etiket yapıştırıyoruz. Denetimden geçen asansörlere ise sarı ve yeşil etiket yapıştırıyoruz. İçerisinde yeşil etiket varsa asansörün iyi olduğunu, sarı etiket varsa kullanılabilir düzeyde olduğunu ancak kırmızı etiket varsa kullanılmasının güvenlik açısından sakıncalı olduğunu gösterir. Yıl sonuna kadar bu denetimlerimizi tamamlamış olacağız. Özellikle önümüzdeki yıldan itibaren vatandaşlarımız içerisine kırmızı etiket yapıştırılan asansörlere dikkat etsinler. Böyle bir asansör varsa kullanmasınlar" uyarısında bulundu.
Kırmızı etiket yapıştırılan asansörler daha sonra tek tek Çerkezköy Belediyesi'ne bildiriliyor. Çerkezköy Belediyesi görevlisi Makine Mühendisi Akça, "Kırmızı etiket yapıştırılan asansörler Belediye'ye bildirilerek mühürlenmesi sağlanacak" hatırlatmasını yaptı. Bu arada ilk denetimlerde 'Sakıncalı' bulunup 'Kırmızı etiket' yapıştırılan asansörler sorumlu yönetici ve apartman sahiplerince gerekli işlemler yapıldıktan sonra tekrar denetimden geçiriliyor. Elektrik Mühendisi Garip, "Yeniden denetleyip eksikliklerin giderildiğini gördüğümüz asansörün etiketini duruma göre yeşil ve sarı ile değiştiriyoruz" diye konuştu.
DENETİMLERDE NELERE DİKKAT EDİLİYOR
Asansör denetimleri oldukça zorlu geçiyor. Günde en fazla 5 asansör denetleme yetkileri bulunduğunu hatırlatan Elektrik Mühendisi Garip, "Yasal olarak günde 5'den fazla asansör denetleyemiyoruz. Zaten bu mümkün değil. Çünkü hayli fazla inceleme yapmamız gereken durum var" dedi.
Yıllık kontrollerde asansörle ilgili bilgiler, bakım firmasıyla ilgili bilgiler, bina ve bina sorumlularına ilişkin bilgiler, bakımla ilgili bilgilere ait raporlar tutuluyor. 50'ye yakın inceleme yapılan maddesi bulunan denetimlerde en önemli yeri 'Kırmızı etiket' ile ilgili bölüm tutuyor. Asansörlerin 'Kırmızı etiket' yapıştırılıp yapıştırılmamasıyla ilgili olarak zorunluluklardan bazıları şöyle:
1- Kabin alanı
2-Acil aydınlatma
3- Alarm
4- İki yönlü haberleşme
5- Çift konumda kararlı acil durdurma fonksiyonunun konrolü
6- Aşırı yük sisteminin varlığının tespiti ve yüzde 10 fazla yükte aşırı yük fonkisyonu testi
7- Havalandırma
8- Kapı çarpma anındaki kinetik enerji ve kapı açma kuvveti ölçümü testi
9-Kapı basınç kontağı ve ışık perdesi fonksiyonunun konrolü
10-Kapı topraklama bağlantıları
11- Makine dairesi giriş kapısının kilidinin varlığının ve uygunluğunun konrolü
12-Makine tahrik yeteneğinin konrolü
13-Acil durum kurtarma talimatı ve talimatın uygunluğunun konrolü
14- Kabin etek sacı
15-Kat kapısı kilitleme tertibatının konrolü
16-Askı halatının genel olarak duyusal konrolü.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.