Bacalarınız kışa hazır mı?

Yavaş yavaş yaklaşan kış mevisimi öncesi Çerkezköy Belediyesi Zabıta Amiri Hayrettin Sönmez, bacalarını temizletmeyen vatandaşları, kış gelmeden bacalarını mutlaka temizletmeleri konusunda uyardı.

Bacalarınız kışa hazır mı?
03 Ekim 2008 Cuma 00:00

Her yıl muntazam olarak temizletilmeyen bacaların iyi çekmeme ve baca yangınları gibi sorunlara yol açtığını ve bu yüzden düzenli olarak kış gelmeden önce bacaların temizletilmesi gerektiğini belirten Çerkezköy Belediyesi İtfaiye Amiri Hayrettin Sönmez, "Her yıl muntazaman temizlenmeyen bacalar iyi çekmez, uzun süre temizlenmemiş bacalar ise kurum birikmesi dolayısıyla tıkanır. Tıkanan bacalar, karbon monoksit gazı olan dumanı geri teper ve evin içerisine verir. Bilindiği gibi bu tür soba zehirlenmelerinden dolayı maalesef bir çok insan hayatını kaybediyor. Bu yüzden her yıl kış şartları ağırlaşmadan önce bacaların mutlaka temizlenmesi gereklidir" dedi.

BACA YANGINLARININ TEK SEBEBİ

Temizletilmemiş bacaların özellikle soğuk kış aylarında baca yangınlarına sebep olduğunu belirten İtfaiye Amiri Hayrettin Sönmez, "Her kış onlarca baca yangını ile karşı karşıya kalınıyor. Bunun en büyük nedeni bacaların zamanında temizletilmemesi. Baca yangınları geç farkedildiği taktirde tehlikeli boyutlara ulaşabiliyor ve hayati önem taşıyor. Çerkezköy Belediyesi İtfaiye Amirliği olarak bizim baca temizleme ekibimiz hazır. Bacalarını şuana kadar temizletmeyenler İtfaiye Amirliğimiz ile irtibata geçebilirler" dedi.

BİLİNMESİ GEREKENLER

Baca temizliği ile ilgili bilgiler veren Çerkezköy Belediyesi İtfaiye Amiri Hayrettin Sönmez, vatandaşların unutmamaları gereken konular ile ilgili olarak ise şunları belirtti; "Mutfak aspiratörü ve bacalarda biriken is ve kurumlar zaman zaman tutuşur ve potansiyel yangın tehlikesi oluştururlar. Oluşan bu kurumların tutuşmasına baca yangınları denir ve baca yangınları kolayca çatı yangınlarına, çatı yangınları da bina yangınlarına dönüşür. Doğalgaz bacaları yılda bir, normal bacalar yılda iki, lokanta ve yemek fabrikası bacaları ise 15 günde bir defa temizletilmelidir. Çatlak bacalar tamir ettirilmeli, tıkalı bacalar ise mutlaka açtırılmalıdır.

Odun ve kömür gibi yüksek oranda is bırakan yakıt kullanıldığı taktirde soba boruları ayda bir, bacalar 2 ayda bir, diğer yakıtlar kullanıldığında borular 2 ayda bir, bacalar 3 ayda bir temizlenmelidir.

SOBA VE BACALARLA İLGİLİ MUTLAKA UYGULANMASI GEREKENLER

Bacaların kurum bağlaması baca çapının küçülmesine ve soba yanma verimliliğinin düşmesine neden olur. Soba kurmadan önce borular ve bacalar mutlaka temizlenmelidir. Baca yüksekliğinin yeterli olması, baca çekişini iyileştireceğinden etkili baca yüksekliği tek katlı binalarda ve çok katlı binaların en üst katından en az 3,5 m ve en fazla 5 m almalıdır. Bacanın çatıdan itibaren yüksekliği en az 1 M. olmalıdır.

Çevresindeki engellerden etkilenmemesi için bacaların çatının en tepe noktasından itibaren yüksekliği en az 50 - 80 cm olmalıdır. Baca çevresinde Türbülans oluşmaması için baca herhangi bir engelden (yüksek bina, ağaç gibi) en az 6 m uzakta olmalıdır.

Duman gazlarının akış hızın her nokta da aynı olması için bacaların kesit alanı her noktada aynı olmalı. Baca çapının en az 13 cm olması tavsiye edilir. Duman gazının soğuyarak ağırlaşması ve baca çekişinin kötüleşmesini önlemek için bacanın geçtiği duvarın et kalınlığı en az 10 cm olmalıdır. Baca gazının soğuyarak sızmasını önlemek için baca üzerinde yarık ve çatlak olmamalı, baca iç yüzeyi pürüzsüz olmalıdır.

Baca gazının soğuyarak ağırlaşmasını ve baca tepmesini önlemek için soba borusu pencere veya duvar delinerek uzatılmamalı. Uzatılmışsa hava ile temasta olan kısımları mutlaka yalıtılmalıdır. Rüzgarlı havalarda baca tepmesini ve yağmur suyunun baca içini ıslatmasını önlemek için, bacada baca başlığı olmalıdır.

KAÇAKLAR MUTLAKA TAMİR EDİLMELİ

Odanın hızla soğumasını ve baca çekişinin kötüleşmesini önlemek için sobanın kurulu olduğu odadaki pencere ve kapının kırık camları tamir edilmelidir.

Duman gazının soğuyarak oda içine sızmasını önlemek ve ısının sıcak havayı dışarı atmamak atmamak için kapı ve pencere çerçevesi ile duvar arasında yarık, çatlak, boşluk olmamalı, varsa dışarıdan sızdırmaz olması sağlanmalıdır.

Isının sıcak havayı dışarıya atmamak için çerçeve/kanat arası hava sızdırmaz olarak yapılmalı. Geceleri sobanın kısık yakılmasından ve cam kenarlarındaki hava kaçaklarından dolayı oda hızla soğur, bu nedenle kaçaklar tamir edilmelidir.

Duvarlarda yarık, çatlak varsa kış gelmeden önce mutlaka dışarıdan tamir edilmelidir. Beton bloklar sıcaklık dağişiminden etkilendiğinden, beton olan dairenin çatısı hava ile doğrudan temas halinde ise mutlaka yalıtılmalıdır."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.