Biberon çürüklerinde erken teşhis önemlidir

Biberon çürükleri hakkında açıklama yapan Özel Çerkezköy Hastanesi Diş Hekimi Ayhan Çetinkaya, “Biberon Çürükleri veya bir başka deyişle ‘Erken Dönem Çocukluk Çağı Çürükleri’ okul öncesi çağdaki çocukların özellikle üst ön dişlerini etkileyen, hızlı ilerleme karakterli, yıkıcı bir çürük şeklidir. Biberon çürüklerinde erken teşhis çok önemlidir. Aileler genellikle sorunu geç algılamakta ve önlem almakta da gecikmektedir. Bunun sebebi biberon çürüklerinin ilk safhada hafifçe dişlerin dişeti kenarlarından beyazlaması ile başlamasıdır” dedi

Biberon çürüklerinde erken teşhis önemlidir
12 Mart 2014 Çarşamba 07:55

YIKICI BİR ÇÜRÜK ŞEKLİDİR
Özel Çerkezköy Hastanesi Diş hekimlerinden Dt. Ayhan Çetinkaya, biberon çürükleri hakkında açıklamalarda bulundu. Çetinkaya yaptığı açıklamada, “Biberon Çürükleri veya bir başka deyişle ‘Erken Dönem Çocukluk Çağı Çürükleri’ okul öncesi çağdaki çocukların özellikle üst ön dişlerini etkileyen, hızlı ilerleme karakterli, yıkıcı bir çürük şeklidir. Ülkemizde sıklıkla rastlanan bu durumun oluşmasında başlıca sebep, bebekleri biberonla beslerken biberon içine şekerli, pekmezli, ballı vb. sıvıların verilmesi ve bu şekerli gıdaların uyku öncesinde ve uyku sırasında bütün gece boyunca dişlerle teması sonucunda oluşur” diye konuştu.
BAKTERİLERİN ANA BESİN KAYNAĞI ŞEKERDİR
Gündüz 1-2 defa çocuklara biberon vasıtasıyla şekerli içecekler verilebileceğini ifade eden Ayhan Çetinkaya, “Asıl önemli nokta uykudan önce veya uyku sırasında çocuğa şekerli sıvıları biberonla vermemektir. Bir defa çocuğu buna alıştırdığınız zaman bu alışkanlığı kırmak gerçekten çok zor olabilmekte, bunun kesilmesi istendiğinde çocuk uyumamakta direnebilmektedir. Bütün insanların ağzının içinde yaşayan bakterilerin, asit üretmesi sonucu çürükler oluşur. Bu bakterilerin ana besin kaynağı ise şekerdir” açıklamasında bulundu.
DOKTORUN TAVSİYELERİNE KESİNLİKLE UYULMALIDIR
Diş Hekimi Çetinkaya, konuşmasının devamında ise şunları söyledi; “Uyku öncesi veya uyku sırasında bebeğin ağzının içerisinde biberonlar vasıtasıyla şekerli herhangi bir sıvının bulunmasını sağlarsanız çürük oluşma sürecini aşırı hızlandırdığınızı kolaylıkla düşünebilirsiniz. Doğumdan itibaren doktorunuzun çocuk beslenmesi ile ilgili tavsiyelerine kesinlikle uymalısınız. Süt dişleri çocuklarınızın sağlıklı beslenmesi, rahatça konuşabilmesi, sesleri çıkartabilmesi ve estetik sağlayarak psikolojik yönden gelişebilmesi açısından büyük önem arz eder. Çok önemli ve pek de bilinmeyen başka bir rolü ise kalıcı dişlerin sorunsuz ve düzgün bir biçimde çıkmasını sağlamaktır.”
AİLELER ÖNLEM ALMAKTA GEÇİKİYOR
Biberon çürüklerinde erken teşhisin son derece önemli olduğuna değinen Ayhan Çetinkaya, “Aileler genellikle sorunu geç algılamakta ve önlem almakta da gecikmektedir. Bunun sebebi biberon çürüklerinin ilk safhada hafifçe dişlerin dişeti kenarlarından beyazlaması ile başlamasıdır. Daha sonra çürük ilerler ve kahverengi-siyah bir hal alır. Aileler ancak bu safhada bir problem olduğunun farkına varır. Bunu önlemek için bundan şüphelendiğinizde çocuğunuzu bir diş hekimine muayene ettirmelisiniz” dedi.
İLLA BİBERON İSTİYORSA SU VERİN
Biberon çürüklerinden sakınmak için neler yapılması gerektiği hakkında da bilgi veren Çetinkaya, “Her beslenme sonrası çocuğunuzun dişlerini yumuşak kıllı bir diş fırçasıyla veya yumuşak bir bezle temizleyin. Bunu yapamıyorsanız en azından biberonla su içirin. Ana fikir dişlerin üzerinden şekeri uzaklaştırmak, en azından seyreltmektir. Çocuğunuzun biberon içerisindeki süt veya şekerli sıvılarla uykuya dalmasına izin vermeyin. İlla biberon istiyorsa su verin. Uykudan uyanıp biberon istiyorsa doktorunuzun önereceği bir emzik verebilirsiniz. Kesinlikle emziği şekere veya şekerli bir sıvıya batırıp vermeyin. Aklınıza takılan herhangi bir konuda doktorunuza veya diş hekiminize danışmaktan çekinmeyin” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.