BOYUN AĞRILARI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Serpil Yılmaz Erdoğan boyun ağrılarılarının nedenleri, tanı ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgilendirmede bulundu.

BOYUN AĞRILARI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Tamer Avcılar
Tamer Avcılar
01 Haziran 2021 Salı 12:50


Pandemi dönemiyle birlikte özellikle bilgisayar, tablet ve telefonların başında daha fazla vakit geçirdiğimiz bu dönemde bu hastalığın hareketsizliğe bağlı olarak daha fazla ortaya çıkmaya başlamıştır. Boyun ağrısı toplumumuzda çok sık bir şekilde görülen bir şikayettir.

 
İrmet Hospital Hastanesi  Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Erdoğan “Boyun ağrısı birçok farklı nedene bağlı olarak oluşabilir. Bunlardan bazıları bilgisayar ve tablet ekranına bakma, telefon ile fazla vakit geçirme gibi duruş bozukluklarına bağlı iken; bazıları da altta yatan farklı bir tıbbi rahatsızlık sonrası gelişir. Bu yazıda sizler için boyun ağrısı hakkında merak ettiğiniz konuları derledik” dedi.
 
BOYUN AĞRILARININ NEDENLERİ
Boyun ağrılarının oluşumunda en yaygın görülen nedenler şöyle sıralanabilir:
 
Kas gerilmeleri: Bilgisayarınızda veya akıllı telefonunuzda fazla zaman geçirmek gibi aşırı kullanım, genel olarak kas gerginliklerini tetikler. Buna ek olarak yatarak kitap okumak veya dişlerinizi sıkmak gibi küçük şeyler bile boyun kaslarınızı zorlayabilir.
 
Eklem ve kıkırdak aşınmaları: Vücudumuzdaki diğer eklemler gibi, boyun eklemleriniz de yaşlandıkça aşınma eğilimindedir. Osteoartrit, omurlarınız (vertebra) arasındaki minderlerin (kıkırdak) bozulmasına neden olur. Vücudunuz yaşlandıkça eklem hareketini etkileyen ve ağrıya neden olan kemik mahmuzları (uzantıları) oluşturur.
 
Sinir sıkışması: Boynunuzda bulunan omurlardaki fıtıklaşmış diskler veya kemik mahmuzları omurilikten yayılan sinirlere baskı yapabilir.
 
Yaralanmalar: Araba kazalarında arkadan darbe almak, genellikle kırbaç hareketi zedelenmesi denen bir duruma neden olur. Bu durumda baş önce geriye doğru daha sonra da öne doğru hızla sarsılır ve yumuşak doku zedelenmesi yaşanır.
 
BOYUN AĞRISI ÇEŞİTLERİ
Boyun ağrılarının süresine göre farklılık gösteren 3 bölüme ayrılabilir.
Akut Ağrıları: 4 haftadan az sürer
Subakut Ağrılar: 4-12 hafta sürer
Kronik Ağrılar: 3 ya da daha fazla ay sürer
 
Akut boyun ağrılarında ağrı kendiliğinden geçtiğinden dolayı hastalar ağrılarının nedenini merak etmez ve yardım aramazlar. Bunun sonucunda alışkanlıklar değiştirilmediği için ağrılar tekrarlanabilir.
 
BOYUN AĞRILARININ TEŞHİSİ NASIL YAPILIR?
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı ERDOĞAN “Boyun ağrısının ne zaman başladığı, şekli, farklı şikayetlerin varlığı sorgulanacak, kişinin mesleği, duruşu, kullanılan yatak ve yastık veya uyuma şekli gibi uyku alışkanlıkları öğrenilecektir. Daha sonrasında hekiminiz size fizik muayenesi yapacaktır. Fizik muayenesi sırasında hastanın duruşu ve boynu incelenir, yumuşak dokular kontrol edilir, hastanın boynunu ne kadar hareket ettirebileceği test edilir. Hekiminiz sinir sıkışmasından şüpheleniyor ise; reflekslerinizi bir çekiç yardımıyla kontrol edip, kas gücünüzü test edebilir.” ifadelerini kullandı.
Buna ek olarak ise doktorunuz gerekli gördüğü takdirde boyun ağrınızın nedenini daha iyi anlayabilmek için Bilgisayarlı Tomografi (BT) veya MR görüntüleme testleri isteyebilir.
Doktorunuz boyun ağrınızın sıkışmış bir sinirle ilgili olabileceğinden şüpheleniyor ise, EMG önerebilir. Bu test, sinir iletim hızını ölçmek için batırılan özel iğneler ile yapılır.
Kan testleri: Boyun ağrısına neden olabilecek veya katkıda bulunabilecek iltihaplı veya enfeksiyöz durumların varlığından şüphelenildiğinde istenebilir.
 
BOYUN AĞRISI TEDAVİSİ
Kendi kendinize evde uyguladığınız tedaviler işe yaramadığında hekiminiz aşağıdaki tedavileri önerebilir:
Güçlü ağrı kesiciler: Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar tedavi için kullanılabilir.
Fizik Tedavi: Fizyoterapist size doğru duruş ve boyun güçlendirme egzersizlerini öğretebilir ve ağrınızı hafifletmek ve tekrarı önlemek için ısı, buz, elektrik stimülasyonu ve diğer tedavileri kullanabilir.
Deri altı elektriksel sinir stimülasyonu (TENS): Cildinize ağrılı alanların yakınında bulunan elektrotlar, ağrıları giderebilecek küçük elektriksel darbeler sağlar.
Kısa süreli immobilizasyon: Boynunuzu destekleyen yumuşak bir boyunluk, boynunuzdaki yapılara baskıyı azaltarak ağrının giderilmesine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bir seferde üç saatten fazla veya bir-iki haftadan uzun bir süre boyunca kullanılmamalıdır.
Steroid enjeksiyonları: Doktorunuz, sinir kökleri yakınında, servikal omurganın kemiklerindeki küçük faset eklemlerine veya boynunuzdaki kaslara, ağrıyı gidermek için kortikosteroid ilaçlar enjekte edebilir.
Ameliyat: Boyun ağrısı için nadiren ihtiyaç duyulan cerrahi, sinir kökünü veya omurilik sıkışmasını azaltmak için bir seçenek olabilir.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.