BURUN ESTETİĞİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER VE TEDAVİ SÜRECİ

İrmet Hospital Estetik, Plastik ve Rekonstürktif Cerrahi Uzmanı Op. Mehmet Emin Atlı burun estetiği hakkında merak edilenleri yanıtladı.

BURUN ESTETİĞİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER VE TEDAVİ SÜRECİ
Tamer Avcılar
Tamer Avcılar
05 Eylül 2019 Perşembe 12:05


           
            Burun estetiği, ya da diğer adıyla rinoplasti, burnun şeklini ve boyutunu değiştirmek, hastaya yüz ölçülerine uygun olarak daha iyi bir görünüm kazandırmak  için yapılan ameliyatlardan biridir. Bugüne kadar tanımlanmış pek çok uygulama yöntemi ve tekniği vardır.Çoğunlukla ameliyat ile düzeltme tercih edilse de son zamanlarda dolgu ve ip askılama teknikleriyle de burun şekillendirilmesi yapılmaktadır.
            Burun estetiği ameliyatlarında fonksiyonel ve estetik olarak; burun büyültme ya da küçültme, burun ucunun şekillendirilmesi, burun ve üst dudak arasındaki açının değiştirilmesi, burun sırtıkemerinin düzeltilmesi gibi işlemlerin yanı sıra, doğumsal bozukluk, travmalar ve solunum problemlerinin de üstesinden gelinebilmektedir.
 
BURUN ESTEİĞİ KİMLERE YAPILIR? NEDEN YAPILIR?
            Burun yüzün merkezinde bulunan dolayısıyla görünümde en dikkat çeken, simerti gerektiren bir organdır. Çoğu insanın kemer ve burun ucuyla ilgili şikayetleri vardır. Burnun genel görünümünün kendisini rahatsız eden, travmaya bağlı gelişen şekil bozukluğu olan kişiler veya tamamen yapısal genetik faktörlerle şekil bozukluğuna sahip olanlar burun estetiği ameliyatı olabilirler.  Hastanın beklentileri ve cerrahın kararına göre ameliyata karar verilir. Dikkat edilmesi gereken konu güzel bir burundan ziyade yüz yapısına uygun olan bir burun şeklinin ortaya çıkmasını sağlamaktır. Bazen gerçek dışı beklentiler olabilmektedir. Bu tür durumlarda cerrah hastanın ısrarına rağmen ameliyat yapmayabilir. Bu konuda hekim ve hastanın kesin bir mutabakata varması gerekmektedir.Doktorunuzla sağladığınız iyi iletişim ve güven sayesinde ameliyat öncesi endişelerinizin üstesinden gelebilirsiniz.
 
BURUN AMELİAYINDA KULLANILAN TEKNİKLER NELERDİR?
Burun estetiği ameliyatı açık teknik ve kapalı teknikle yapılabilmektedir.
Açık teknik rinoplasti; Burun deliklerinin arasındaki columella dediğimiz cilt köprüsü üzerinden küçük bir kesiyle deri kaldırılarak burnun tüm kıkırdak ve kemik yapılarına ulaşılarak burun istenen şekle sokulur. Büyük oranda yara izi kalmaz veya farkedilmez. Hem estetik hem de fonksiyonel tüm mudahaleler yapılabilmektedir.
Kapalı teknik rinoplasti; Kesi dışarından farkedilmeyecek şekilde burun içinden yapılarak anatomik yapılara ulaşılır. Açık teknikle yapılan tüm mudahaleler yapılabilmekle beraber görüş alanın dar olması, uygulama zorluğu nedeniyle açık tekniğe göre daha az tercih edilmektedir. Alınacak dikiş yoktur, şişme, morarma nispeten  daha azdır ve iyileşme süresi daha kısa olabilmektedir.
Açık veya kapalı rinoplastide amaç:
  • üzünüzün şekline uygun olarak  burnun boyutunu, şeklini, açısını değiştirmek,
  • Doğumsal veya travmalara bağlı ağır deformiteleri düzeltmek yeniden şekillendirmek,
  • Burundaki kemeri düzeltmek,
  • Sarkık veya aşırı kalkık  burun ucunu yeniden şekillendirmek, geniş burun ucunu inceltmek,
  • Nefes problemlerini gidermek,
  • Uzun olan burnu kısaltmak,
  • Çarpık, aşırı yamuk, asimetrik burnu düzeltmek,
  • Burun deliklerini daraltmak
 
AMELİYAT HAZIRLIĞI NASIL OLUR?
AMELİYAT ÖNCESİ VE SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR?
            Hasta ile doktorun ameliyat kararı ile beraber  tıbbi özgeçmişiniz sorgulanır. Kullandığınız ilaçlar, varsa  ameliyat öykünüz, kronik hastalığınızın olup olamadığı ile ilgili bilgiler alınır. Gerekli kan tahlilleri ve görüntüleme tetkikleri istenir. Yüz özellikleriniz değerlendirilir. Fotoğraflama yapılır.
Ameliyat bitiminde  7 gün süreyle burnunuzun son şeklini vermek üzere bir atel yerleştirilmektedir. Bazen burun içine silikon  tamponlar kullanılmakta ve 3-7 gün arasında bu tamponlar çıkarılmaktadır.
            Dikişler  bir hafta sonra alınmaktadır. Burun ameliyatı genellikle ağrısız olmakla beraber bazı hastalar ağrı hissedebilmektedir. Bu durum ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir. ilk bir kaç gün şişlik ve göz altlarında şişlik olabilir.bu morluk ve şişlikler ilk hafta büyük oranda kaybolmaktadır.
Ameliyat öncesi ve sonrası bir hafta boyunca aspirin gibi kanatıcı ilaçlardan, ibuprofen gibi  ağrı kesicilerden kaçınmanız istenebilir. Bu tür ilaçlar kanamayı artırabilirler. Bitkisel çayları, bitkisel ilaçları veya doğal ilaç adıyla satılan takviyeleri ve kürleri kullanmanız kötü sonuçlara sebep olabilir.    Ameliyattan önce ve sonra sigara ve alkol tüketimini bırakınız. Sigaradaki zararlı maddeler hem erken dönemde hem de geç dönemde iyileşmeyi bozmaktadır. Ameliyat sonrası gülme gibi aşırı mimiklerden kaçının, dişlerinizi hafifçe fırçalayın, hapşırırken dikkatli olun, ilk ay boyunca koşu, yüzme gibi yorucu ve fazlaca hareket gerektiren  egzersizlerden kaçının, İlk iki ay , solaryum, buhar banyosu gibi uygulamalardan kaçının. Mümkünse 2 ay güneş gözlüğü takmayın. Burnunuza gelebilecek her türlü darbeden uzak durmalısınız. Yüzünüzü yıkarken, saçınızı tararken ve makyaj yaparken dikkatli olmalısınız.
 
ÖNERİLER
            Kesin kararınızı vermeden önce, güvenebileceğiniz deneyimli bir hekim ile görüşün. Doktorunuza burnunuzda tam olarak neyi değiştirmek istediğinizi doğru anlatın. Beklentileriniz ve tercihleriniz ameliyat sonucunu etkileyecektir. En iyi sonuçları alanlar genelde gerçekçi beklentileri olanlardır. Rinoplastiyi takip eden ilk günlerde yüzünüz şiş ve ödemli olacaktır, böyle bir durumda korkmayın, unutmayınki bu durum hızla düzelecektir. Ameliyattan 1 hafta sonra alınan atel sonrası, şişliklerden dolayı hastalar bazen mutsuz olabilmektedir, ama bu doğal bir süreçtir. Günden güne şişlikler geçtikçe burnunuz şekillenmeye ve daha iyi görünmeye başladıkça moraliniz düzelecektir.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.