BÜYÜKŞEHİRDEN, ‘NAMIK KEMAL’İN İZİNDE SANAL TUR’ PROJESİ

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, insanların evlerinden rahatlıkla takip edebileceği bir sanal tur etkinliğine daha imza attı.

BÜYÜKŞEHİRDEN, ‘NAMIK KEMAL’İN İZİNDE SANAL TUR’ PROJESİ
Tamer Avcılar
Tamer Avcılar
04 Aralık 2021 Cumartesi 14:39

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından organize edilen, 3 Kemaller Diyarı Tekirdağ’ın Türk tarihine kazandırdığı Vatan ve Hürriyet Şairi Namık Kemal’in konu edildiği,‘Namık Kemal’in izinde Sanal Tur' adlı proje, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Youtube kanalında yayınlandı. Projede, Namık Kemal’in hayatından kesitler yer alırken, Tekirdağ ile Namık Kemal’in ortak noktaları da analizler ve tarihsel olaylar eşliğinde ayrıntılı bir şekilde anlatıldı.

Namık Kemal’in hem Tekirdağ tarihinde hem de Türk Edebiyatında önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, "Vatandaşlarımızın dünyadaki farklı yerleri keşfedebileceği, Tekirdağ'ın farklı coğrafyalarla etkileşiminden kaynaklanan hikayelerini dinleyebileceği son derece faydalı bir etkinlik olan sanal tur projelerimizin son bölümündeVatan ve Hürriyet Şairimiz Namık Kemal’i konu edindik. Vatan ve Hürriyet Şairimiz Namık Kemal, çağdaş fikirleriyle ulusumuza yeni ufuklar açmış önemli bir fikir insanıdır. Şiirleri, romanları ve makaleleri ile Türk Edebiyatı’nda büyük bir iz bırakan Namık Kemal, güzel Tekirdağ’ımızın Türk Tarihine kazandırdığı büyük bir şahsiyettir.

2 Aralık 1888 tarihinde sürgünde olduğu Sakız Adası’nda vefat eden Namık Kemal, savunduğu fikirlerin kendisinden sonraki nesiller tarafından benimsendiğini, yaşatıldığını ve Cumhuriyet ile birlikte hayat bulduğunu görememiş olsa da ulusumuzun kalbinde saygın bir yer edinmiştir.

Çağdaşlaşma, özgürlük ve demokrasi yolunda yürüyen Cumhuriyet nesilleri olarak Namık Kemal’in fikirlerini yaşatmaya ve Ebedi Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün bize armağan ettiği bu güzel vatana, hiç azalmayan bir azimle sahip çıkmaya devam edeceğiz.

Bu düşüncelerle tüm vatandaşlarımıza iyi seyirler dilerken,güzel Tekirdağ’ımızın gururu, Vatan ve Hürriyet Şairimiz Namık Kemal’i, vefatının 133. yıl dönümünde bir kez daha rahmet ve saygıyla anıyorum.” dedi.

Osmanlı’nın yüzyıllar boyunca süren gerilemesini ve vatan topraklarının kaybedilişini derin bir üzüntüyle karşılayan Namık Kemal, “Vatan” adlı ağıtında şöyle diyordu:

“Vatan eyvah hakir oldu, perişan oldu

Düşman İstanbul'a girdi bu da mı şan oldu

Memesinden dökülen süt yerine kan oldu

Vatanın bağrına düşman dayadı hançerini

Yoğimiş kurtaracak bahtı kara mâderini”

Namık Kemal’in bu mısralarına Ebedi Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, milli mücadele döneminde şu sözleriyle cevap vermişti:

“Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini

Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini”.

SANAL TUR ETKİNLİKLERİ, TEKİRDAĞ TARİHİNDE İZ BIRAKMIŞ KİŞİLER İLE DEVAM EDECEK

Pandemi dönemine uygun, insanların evlerinden takip edebileceği Tekirdağ'ın tarihinde önemli yere sahip şahsiyetler ile ilgili sanal tur projeleri Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından ilerleyen dönemde vatandaşlarla buluşturulmaya devam edecek.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.