Çiftçi olmazsa ekmekte olmaz

14 Mayıs dünya Çiftçiler Günü dolayısı ile Çerkezköy Ziraat Odası’nda düzenlenen programda konuşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, uygulanan yanlış tarım politikaları nedeni ile ülkemizde tarımsal üretimin her yıl azaldığını belirterek, “Nüfusu her yıl 1 milyon artan ülkemizde tarımsal üretim sürekli düşüyor” açıklamasını yaptıktan sonra “Eğer çiftçi yoksa ekmekte yok. Çiftçi olmaz ise gıda da olmaz” dedi

Çiftçi olmazsa ekmekte olmaz
16 Mayıs 2013 Perşembe 08:52

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısı ile Ziraat Odası’nda düzenlenen programa İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü Recep Demirbağ, Ziraat Bankası Çerkezköy Şube Müdürü Erol Dede, Çerkezköy Şekerbank Şube Müdürü Esra Yalçın, Yapı Kredi Bankası İstanbul Avrupa Bölge Müdürlüğü görevlisi Erkan Gürpınar, Ziraat Odası Meclis Başkanı Yılma Mirza ve Ziraat Odası Meclis Üyeleri katıldı.
ÇİFTÇİLER GÜNÜNÜ KUTLADI
Programın açılış konuşmasını yapan Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, Dünya Çiftçiler Günü’nün 1946 yılından beri kutlandığını ve şuanda 79 ülkenin bu günü kutladığını belirterek, önümüzdeki yıllarda bu sayının artacağına inandığını söyledi.
POLİTİKALAR YANLIŞ
“Tarım demek, çiftçi demek ekmek demek, tükettiğimiz gıda demek” diyen Ziraat Odası Başkanı Toprak, tarım politikalarının ülkemizde yanlış üretildiğini belirterek, “Mesela ülkemizde buğday üretimi her yıl 3 milyon ton azalmış. Bu düşüş maalesef bütün dünya ülkeleri için geçerli. Dünyada tarıma gerekli değer ve önem verilmediği için tarım politikalarında ciddi yanlışlıklar yapılıyor” ifadesini kullandı.
ÇİFTÇİLER NİÇİN ÖNEMLİ?
Çiftçinin, tarım sektörünün olmadığı zaman vatandaşın yemeye ekmek bulamayacağını, sabah-akşam tükettiği gıda maddelerini bulamayacağını belirten Oda Başkanı Toprak, “Soframızda ne tüketiyorsak bunu çiftçilerimiz yani bizler üretiyor. Çiftçi üretmez ise bunlara ulaşılamaz” dedi.
İKİ KEZ MUTLUYUZ
14 Mayıs dünya Çiftçiler Günü münasebeti ile sevinçli olduklarını, yağan mübarek yağmur ile yüzlerinin iki kez güldüğünü belirten Oda Başkanı Toprak, “Böylesine anlamlı ve bizim için duygusal bir günde yağmurun yağması çiftçimizin yüzünü güldürdü. Çünkü yanlış tarım politikaları nedeni ile artık çiftçi devletten değil, Allah’tan bekliyor” şeklinde açıklamada bulundu.
REKOR DESTEKLEME
Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak’ın ardından konuşan İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü Recep Demirbağ, sözlerine 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlayarak başladı. Türkiye’de tarıma Bakanlığın önemli destekler ve teşvikler sunduğunu belirten Demirbağ, “Bu yıl Bakanlığımız 9 milyar TL destek verdi. Cumhuriyet tarihinde ilk defa tarıma verilen destek, genel bütçede %1’in üzerine çıktı” bilgisini verdi
VERİM ÜLKE GENELİNİN İKİ KATI
Çerkezköy’de ortalama 120 bin dekarlık alanda buğday ve ayçiçeği ekiminin yapıldığını belirten Demirbağ, Trakya’daki verimin Türkiye genelinin iki katı olduğuna işaret ederek,”Trakya’da ortalama 450 kilogram civarında buğday elde edilirken, Türkiye ortalaması 217 kilogram. Yani kuru tarım yapılmasına rağmen Türkiye ortalamasının iki katı. Ayrıca Tekirdağ Türkiye yağlık ayçiçeği üretiminin %70’ini karşılıyor. Yine ilimiz Türkiye’de damızlık hayvan ambarı” açıklamasını yaptı.
YAĞMUR TAM ZAMANINDA YAĞDI
Bakanlığın imkanları ölçüsünde desteklerin verildiğini ve verilen desteklerin bu yıl itibari ile rekor düzeyde olduğunu kaydeden İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü Recep Demirbağ, bölgemize yağan yağmurun da tam zamanında yağdığını belirterek, “Kumsal yerler çökmek üzereyken yağmur yetişti. Yağmur hem topraktan çıkma dönemindeki ayçiçeklere ve çiçeğini döken buğdaylara çok iyi gelecek” diyerek sözlerini bitirdi.
AMBLEMİMİZDE BAŞAK İSMİMİZDE ZİRAAT VAR
İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü Recep Demirbağ’ın ardından konuşan Ziraat Bankası Şube Müdürü Erol Dede, “Biz ambleminde başak, isminde Ziraat olan çiftçi bankasıyız” diye sözlerine başlarken, banka olarak çiftçiler ile çalışmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi ve “Önümüzdeki günlerde daha uygun kredi ve faiz koşulları sunacağız çiftçilerimize. Banka olarak çiftçilerimize karşı çok iyi niyetliyiz. Tarımsal krediler bizim bankamızın itici gücü” dedi.
ŞEKERBANK’TAN KOLAYLIKLAR
Şekerbank Çerkezköy Şube Müdürü Esra Yalçın ise 2006 yılından bu yana banka olarak çiftçilere yöneldiklerini ve odaklandıklarını belirterek, zirai krediler, besicilik kredileri, Hasat Kart gibi imkanlar ile çiftçilerin emrinde olduklarını söyledi. Çiftçilerin kredi işlemlerinin en fazla iki gün sürdüğünü, çoğunun ise aynı gün cevaplandırıldığını belirten Şube Müdürü Esra Yalçın, düzenledikleri çeşitli kampanyalar ile de çiftçilere avantajlı paketler hazırlandığını ifade etti.
BANKAMIZ İLE İRTİBATA GEÇİN
Toplantıya katılan Yapı Kredi Bankası İstanbul Avrupa Bölge Müdürlüğü görevlisi Erkan Gürpınar da, Yapı Kredi Bankası olarak tarımsal ve hayvancılık kredilerinde çeşitli alternatifler sunduklarını, teçhizat ve ekipman kredisi sağladıklarını ifade ederek, “Uygun koşullarda kredi kullanmak isteyen çiftçilerimiz bankamız ile irtibata geçebilir” açıklamasında bulundu.
MALİYETLER BELİMİZİ BÜKÜYOR
Bankacıların konuşmasının ardından Ziraat Odası Meclis Başkanı Yılmaz Mirza, sanayi ağırlıklı bir bölgede tarım yaptıklarını ve çiftçilik ile uğraştıklarını belirterek, “Tohumun, gübrenin, ekipmanın en iyisini ve en kalitelisini kullanıyoruz ama maliyetler belimizi büküyor. Özellikle mazot bizi perişan ediyor” dedi.
TEŞVİK DEĞİL ÜRÜNÜN PARA ETMESİNİ İSTİYORUZ
Bunun üzerine Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, maliyetlerin her yıl artmasına rağmen ürünün fiyatının aynı ölçüde artmadığını belirterek, “Biz çiftçiler olarak teşvik falan istemiyoruz. Bizim talebimiz ürünümüze hak ettiği fiyatın ve değerin verilmesi” diye konuştu.
İLGİNÇ ÖRNEK
Verilen kredilerin ve desteklerin farklı amaçlar için de kullanıldığına dikkat çeken Toprak, “Daha önce hayvancılıkla uğraşanlara kredi verildi. 3 bin TL’lik dananın fiyatı 6 bin TL’ye çıktı. Suni bir fiyat oluştu. Sonra Bakanlık bu desteği kaldırdı. Üç sene önce etin fiyatı marketlerde 28 TL’ye satılıyordu, besiciler de ise 20 TL civarındaydı. Şimdi besiciler 14 TL’ye satıyor ama etin fiyatı markette yine 28-30 TL. Bu aradaki fark ne oluyor bilmiyoruz?” eleştirisini getirdi.
Çerkezköy Ziraat Odası’nda düzenlenen 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü etkinliği hep birlikte çektirilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.