ÇİFTÇİNİN GELECEKTEKİ ÜRÜNÜ DE İPOTEK ALTINDA

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Tekirdağ’da geçen yılın son aylarında yaşanan sel felaketi sonrası mağdur olan çiftçilerin durumunu Meclis gündemine taşıdı. Bakanlar Kurulu’nun çiftçilerin borçlarının tahakkuk ettirilmek suretiyle 1 yıl erteleme kararı almasını değerlendiren Yüceer, ‘Bakanlar Kurulu’ndan çiftçiyi memnun eden bir karar çıkmadı. Çiftçinin bir sonraki hasadına da ipotek konuldu’ dedi

ÇİFTÇİNİN GELECEKTEKİ ÜRÜNÜ DE İPOTEK ALTINDA
09 Ocak 2013 Çarşamba 08:13

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Tekirdağ’da geçen yıl yaşanan sel felaketi sonrası mağdur olan çiftçilerin durumunu Meclis gündemine taşıdı.
ÇİFTÇİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI
Bakanlar Kurulu'nun 28 Ağustos 2012–31 Aralık 2012 tarihleri arasında afet nedeniyle tarlaları, seraları, ürünleri, hayvanları, en az yüzde 30 oranında zarar gören Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin kredi borçlarının faiz tahakkuk ettirilmek suretiyle 1 yıl süre ile ertelediğini belirten CHP’li Yüceer, siyasi iktidarın bu kararı ile çiftçiyi bir kez daha hayal kırıklığına uğrattığını bildirdi.
BİR SONRAKİ HASADA DA İPOTEK KOYULDU
Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararı değerlendiren CHP’li Yüceer, "Bakanlar Kurulu’ndan çıkan karar çiftçiyi tatmin etmedi. Zaten zor günler geçiren çiftçilerimiz bir sene sonra bu parayı faiziyle geri ödeyecek. Sel nedeniyle ürün tarlada kaldı. Çiftçi zarar etti. Son yıllarda mazot, gübre, ilaç, tohumluk, makine gibi tarım girdilerinin fiyatlarındaki büyük artış, çiftçi ve köylüleri zaten borçlarını ödeyemez noktaya getirmişti. Üzerine bir de doğal afet yaşanınca, üreticilerimizin sıkıntıları bir kat daha arttı. Büyükşehir Belediyesi Yasası ile üreticimizin üzerindeki vergi yükü fazlalaştı. Yaraları sarması gereken siyasi iktidar çiftçinin bir sonraki hasadına da ipotek koydu’ dedi.
BAKAN EKER’E SORULAR
Konu ile ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in yanıtlaması istemi ile Türkiye Büyük millet Meclisi Başkanlığı'na soru önergesi veren CHP’li Yüceer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e şu soruları yöneltti:   
1-Önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde Tekirdağ sınırları içinde Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne borcu olan kaç çiftçi bulunmaktadır?
2-Çiftçilerden kaçı bu Bakanlar Kurulu kararından yararlanmıştır?  Çiftçilerden tahakkuk edilecek faiz oranı nedir?
3-Çiftçilerin borçlarının Tekirdağ’ın ilçelere göre dağılımı nedir? Borcunu ödeyemeyen kaç çiftçi için takip başlatılmıştır?
4- Zarar tespiti yüzde 30’un altında kalan ve kredi kullanmayan çiftçilerin mağduriyetini gidermeye yönelik bakanlığınızın bir çalışması var mıdır/olacak mıdır?
5-Türkiye genelinde kaç çiftçinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne ne kadar borcu bulunmaktadır? 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.