ÇOCUKLARDAKİ COVİD BELİRTİLERİ

Özel İrmet Hospital hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Fatma Hüseyin çocuklarda görülen Covid-19 hastalığı ve belirtileri hakkında açıklamalarda bulundu.

ÇOCUKLARDAKİ COVİD BELİRTİLERİ
Tamer Avcılar
Tamer Avcılar
09 Ocak 2021 Cumartesi 11:58

Kovid-19’un çocuklar üzerindeki belirtilerini anlatan Uzm. Dr. Hüseyin , “Ebeveynleri, çocukların hijyen kurallarına uymaları ve maskelerini takmaları konusunda dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizdi.” Bilindiği üzere Covid-19 virüs’ün enfekte bireyin özellikle öksürmeleri, aksırmaları ile ortama saçmış oldukları damlacıkların solunması ya da damlacıkların direkt olarak göze teması sonucu bulaşabilmekte.

 
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Fatma Hüseyin,  şu an için annelerden vertikal yolla veya anne sütü ile bebeğe bulaşması konusu aydınlatılması gereken konular arasında olduğunu ifade etti. Uzm. Dr. Hüseyin “Şu ana kadar anne sütünden geçiş gösterilmemiş olup hatta koruyucu antikorlar anne sütünde saptanmıştır bu nedenle uygun hijyen ve temas koşulları sağlanarak covid-19 pozitif anneler bebeklerini emzirebilirler yada sağılan anne sütü bebeğe verilebilir” dedi.
 
ÇOCUKLARDA KORONA VİRÜS’ÜN SIKLIKLA HANGİ SEMPTOMLARI GÖRÜNÜR ?
 
Korona virüs’ün bulaştığı çocuklarda tipik yetişkin insanlarda görülen; ateş, öksürük, halsizlik, boğaz ağrısı olmasıyla birlikte ; iştahsızlık, burun akıntısı, karın ağrısı, çarpıntı, göğüs ağrısı, bulantı kusma, cilt dökülmesi gibi şikayetlerin görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Hüseyin tat ve koku kaybının daha geç çıkan bulgular olabileceğinin vurgusunu yaptı.
 
Aileler için uyarıcı olması gereken belirtileri sıralayan Hüseyin, “Hızlı nefes alıp verme, Nefes darlığı ya da zor nefes alıp verme, göğüs ağrısı, göğüste sıkışma hissi çarpıntı olabildiği gibi bilinç değişikliği uykuya daha fazla eğilim (uyunamama veya uyanık kalamama)  dudaklarda ve yüzde morarmalar şiddetli olarak karın ağrısı ve dolaşım bozukluğu bizler için acil uyarıcı şikayet olmalıdır” şeklinde ifadelerde bulundu.
VİRÜSÜN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ SIRASI
Korona virüs belirtilerini Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Fatma Hüseyin, çocukların üzerindeki klinik etkileri 5 grup ile  anlattı.
Asemptomik Enfeksiyon: Bu hastalarda COVID-19 testi pozitif olmasına rağmen klinik bulgular veya patolojik akciğer görüntüleme bulguları yoktur.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu: Bu kısımdaki hastalarda ise Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, halsizlik, başağrısı, kas ağrısı gibi bulguları olan ancak sepsis veya zatürre (pnömoni) bulguları olmayan çocuklardır.
Hafif Zatürre Durumu: Bu durumda ateş olabilir veya olmayabilir, öksürük vardır, akciğer görüntülemesinde hafif bulgular mevcuttur ancak bu bulgular ağır değildir.
Ağır Zatürre Durumu:  Solunum hızında artış, oksijen ve yardımcı solunum gereksinimi, inleme, morarma, nefes almakta zorluk veya nefes durması, beslenmeyi reddetme veya tolere edememe, vücuttan sıvı kaybı bulguları gösterme, bilinç bulanıklığı, uykuya meyil, koma bulguları görülen çocuklardır.
MIS-C: Covid-19 enfeksiyonu sonrası 2-6 haftada çocukta ateş kusma ishal karın ağrısı semptomları gelişmesi ve sonrasında genel durum bozularak çocukta yoğun bakım ihtiyacı doğmasıdır.
 
Bunlara ek olarak  COVID-19 enfeksiyonundan korunmmada yetişkin bireylere yapılan tüm öneriler çocuklar için de geçerlidir. Ailelerin zorunlu haller dışında ev izolasyonunda kalması, ev içi kişisel hijyen kurallarına dikkat etmesi, çocuklarına en az 20 saniye yıkamaları konusundaki kuralını ve uygun el yıkamayı öğretmesi ağız, göz ve yüz temasını önlemesi çok önemlidir. Ayrıca aile içinde her hangi bir bireyde ateş, öksürük gibi COVID-19’u düşündüren bir bulgu olduğunda maske kullanılması ve en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilerek temaslı olan aile bireylerinin de taranmasının sağlanması gerekmektedir.
ÇOCUKLARDAKİ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ NASIL GÜÇLENDİREBİLİRİZ?
Enfeksiyondan korunmada bir diğer önemli etken de bebek ve çocukların beslenmesidir.  Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr.Hüseyin  “Beslenme bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi açısından da çok önemlidir. Anne sütünün koruyucu bileşenlerinin genel olarak enfeksiyon hastalıklarına karşı koruyucu olduğu bilinmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (Centers for Disease Control and Prevention, CDC); uygun kişisel korunma önlemleri alındıktan sonra annenin bebeğini emzirebileceğini veya bebeğe sağılmış süt verilebileceğini bildirmektedir. Çocukların bu dönemde özellikle doğal probiyotiklerden zengin besinlerle beslenmesi, hazır gıdalar yerine evde hazırlanmış vitamin, lif, protein ve mineral açısından zengin yiyecekler verilmesi, bol sıvı tüketmelerinin sağlanması, günlük fiziksel aktivitelerinin devam ettirilmesi ve yeterli süre uyumalarının sağlanması çok önemlidir. Bağışıklık açısından bir diğer önem arz eden çocukluk çağı aşılamaları da pandemi döneminde hiçbir şekilde aksatılmamalıdır.” ifadelerine yer verdi.
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.