Çocuklarımızı ÜSYE'den nasıl korumalıyız?

Nezle, grip, bademcik enfeksiyonu, orta kulak iltihabı, sinüzit… Adlarını sıkça duymaya başladığımız üst solunum yolu enfeksiyonlarının, özellikle kreş ve okul çağındaki çocukları tehdit ettiğini belirten Çorlu Şifa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Hafizoğlu üst solunum yolu enfeksiyonları ve korunma yöntemleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Çocuklarımızı ÜSYE'den nasıl korumalıyız?
30 Aralık 2011 Cuma 00:00

"Üst solunum yolu enfeksiyonları damlacık enfeksiyonlarıdır. Yani bu hastalıklar, hastalık yapan etmeni bulunduran taşıyıcı ya da hasta birinin 1 metre ya da daha yakın mesafeden konuşması, öksürmesi, tıksırması, hapşırmasıyla etrafa yayılan tükürük damlalarının diğer bir kişiye bulaştırması sonucunda oluşmaktadır" diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Hafizoğlu şunları syöledi:
ÜSYE SOĞUK VE ÜŞÜME İLE ALAKALI DEĞİL
"Genellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde ortaya çıkan üst solunum yolu hastalıkları düşünülenin aksine havanın soğuması ve çocuğun üşümesi ile ilgisi yoktur. Çocukların okula gitmesi virüsler ile karşılaşmayı arttırır. İnsanlar hava soğuk olduğu için iç ortamlarda birbirlerine yakın temasta kalırlar. Düşük nem, burun mukozasını kurutur, bu durumda kişi soğuk algınlığına yol açan virüslere karşı daha hassastır.
CİDDİ SAĞLIK SORUNUNA YOL AÇAR
Çocukluk çağında yılda 3-8 kez gibi oldukça sık görülebilen bu enfeksiyonlar genellikle antibiyotik tedavisi gerektirmeden, genel öneriler ve ilaç tedavisi ile geçebilmektedir. Ancak zamanında ve doğru tedavi edilmediklerinde ise yayıldıkları bölgeye göre; orta kulak iltihabına, zatürreeye ve romatizmal ateş gibi çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir."
Halk arasında sıkca görülen üst solunum yolu hastalıkları nezle, grip, bademcik iltihabı, orta kulak enfeksiyonu, sinüzit ile ilgili açıklamalarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Hafizoğlu şöyle devam etti:
NEZLE: Halk arasında grip olarak ifade ettiğimiz nezle, aslında gribe göre çok daha hafif seyreden, genelde virüs dediğimiz hastalık yapıcı etmenlerin neden olduğu ve doktorunuzun vereceği genel önerilerle, antibiyotiksiz birkaç günde geçen enfeksiyon hastalığıdır. Dolayısıyla çocuğunuzun bu tür rahatsızlıklarında doktorunuza danışmadan antibiyotik kullanmayın. 
BELİRTİLERİ: Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırık, burunda yanma ve hafif ateş.
GRİP: Nezleye göre daha ağır seyreden, bol sıvı alma, C vitamini desteği, ateş düşürücü-ağrı kesiciler, burun açıcı damla ya da spreyler ve doktor tavsiyesiyle verilen grip ilaçları gibi genel önerilerle geçen ve antibiyotik kullanımı gerektirmeyen bir hastalık.
BELİRTİLERİ: Baş ağrısı, yorgunluk, boğaz ağrısı, burun akıntısı, kuru öksürük, yaygın vücut ağrıları, bulantı, kusma ve ateş.
BADEMCİK İLTİHABI VE FARENJİT: Çoğunun nedeni virüslerdir. Ancak %15 oranı ise ciddi komplikasyonlara neden olabilen A grubu beta hemolitik streprokoklardır.Sıklıkla 5-15 yaş grubunda gözlenir.
BBELİRTİLERİ: En önemli klinik bulgu boğaz ağrısıdır. Semptomlar ani olarak başlar ateş ve boğazda lenf büyümesi eşlik edebilir. Baş ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı bademciklerde şişme, kızarıklık görülür.
ORTA KULAK ENFEKSİYONLARI:Çocukların kulağında östaki borusu işlevi daha yavaş ve yetersizdir. Bu yüzden çocuklarda yetişkinlere göre daha sık rastlanılan orta kulak enfeksiyonlarında çoğu zaman antibiyotik tedavisi gerekiyor.
BELİRTİLERİ: Kulak ağrısı, ateş, işitme güçlüğü, daha küçük çocuklarda sadece huzursuzluk görülebiliyor.
SİNÜZÜT: Başımızın içindeki kemikleri arasında bulunan sinüs boşluklarında enfeksiyon oluşması sonucunda ‘sinüzit’ ortaya çıkıyor. Bazı çocuklarda daha uzun sürüp kronikleşebilen bu enfeksiyon çoğu zaman antibiyotik tedavisi gerektiriyor.
BELİRTİLERİ: Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, öksürük, geniz akıntısı, ateş ve huzursuzluk.
Ailelere çocukları üst solunum yolu hastalıklarından nasıl korumaları gerektiği yönünde de açıklamalarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Hafizoğlu açıklamalarını şöyle tamamladı:
ÇOCUKLAR NASIL KORUNMALI?
"Çocukların üst solunum yolu enfeksiyonundan korunmalarında el hijyeni son derece önemlidir. Eller sık sık ve bol sabunlu su ile temizlenmelidir.
Çocuğunuzu mümkün olduğunca hasta insanların yer aldığı ortamlarda bulundurmayın.
Çocuğunuzun her gün yeteri kadar proteinli gıdalarla, yani et, süt, yumurta, peynir ve yoğurt ile beslendiğinden emin olun. C vitamininin üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmada yararlıdır. Ancak enfeksiyon oluştuktan sonra fayda sağlamamaktadır.
Çocuğunuzun yeteri kadar C vitamini takviyesini doğal yollarla almasını sağlayın. Günlük alınması gereken C vitamini bebeklerde 15-20 mg'dan ergenlerde 75 mg'a kadar değişiyor. Bebeklerdeki ihtiyaç günde yaklaşık bir mandalinaya, ergenlerde ise günde bir orta boy portakal veya greyfurta tekabül ediyor.
Çocukların oynadığı oyuncaklar birçok yere temas ettikleri için bunların sık sık temizlenmesi de çocuğun enfeksiyon kapmaması açısından önemlidir.
Çocuğunuz sonbahar ve kış aylarında çok sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyorsa, grip aşısı yaptırabilirsiniz."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.