ÇTSO'DAKİ SEÇİM ÖNCESİ MESLEK GRUPLARI DEĞİŞTİ

Önümüzdeki şubat ayı içerisinde seçim yapılması beklenen Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'nda önemli bir değişikliğe gidildi. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun da duyurduğu yönetmelik değişikliğine göre alanlarına göre isimlendirilen 11 meslek komitesi, 9'a düşürüldü ve sınıflandırmada nace kodlarına göre yapıldı. Ba arada ÇTSO, seçim listelerini internet sitesinde ilan etti

ÇTSO'DAKİ SEÇİM ÖNCESİ MESLEK GRUPLARI DEĞİŞTİ
16 Ocak 2013 Çarşamba 08:10

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Meslek Komiteleri'nin sayısı 11'den 9'a düşürüldü. Faaliyet alanlarına göre sınıflandırılan bu meslek gruplarına artık nace kodlarına göre yer verilecek.
NACE KODLARINA GÖRE SINIFLANDIRILACAK
Ticaret ve Sanayi Odası'nda şirketler artık faaliyet kodlarına (NACE) göre sınıflandırılıyor. Bu sınıflandırmanın ardından yönetmelik değişikliği de yapılarak meslek komitelerinin sayısı düşürülerek, alan sınıflandırılmasından çıkartıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü'nce Oda ve Borsalarda üye kayıtlarının ağırlıklı faaliet alanlarına göre 'NACE' kodu verilmek suretiyle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yeniden düzenlenmesi ve bu kapsamda mevzuat değişiklikleri ile elektronik altyapı tesisi de dahil olmak üzere gerekli her türlü tedbirin alınmasının istenmesiyle birlikte, bu düzenlemeye gidildi. Yeni düzenleme sonucu TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Meslek Komiteleri'ne şöyle yansıdı.
11 MESLEK GRUBU 9'A DÜŞÜRÜLDÜ
TOBB'un yönetmelik düzenlemeleriyle gelen değişiklik öncesinde ÇTSO'da meslek grupları şöyle sıralanıyordu:
1.Grup-Tarım, ormancılık, balıkçılık, gıda ürünleri, içecek ve tütün ürünleri imalatı, tarımsal hammadde, gıda, içecek ve tütün ürünleri toptan ve perakende satışı, canlı hayvan toptan ticareti ve su temini ile ilgili faaliyetler.
2. Grup-Tekstil ürünleri, giyim eşyaları, deri ile ilgili ürünlerin imalatı.
3. Grup- Hanehalkı eşyalarının  bilgi ve iletişim teknolojisi teçhizatı.
4. Grup-İnşaat malzemeleri toptan ve perakende ticareti, binaların tamamlanması ve bitirilmesine ilişkin inşaat faaliyetleri, kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri.
5. Grup- Elektrik tesisatı, sıhhi tesisat ve diğer inşaat tesisatı faaliyetleri, mimarlık ve mühendislik faaliyetleri ve ilgili teknik danışmanlık, makine ve donanımların kurulumu ve onarımı, diğer makine, teçhizat, aksam ve parçaları ile büro mobilyalarının toptan satışı.
6. Grup- Ulaştırma, depolama, seyahat acentesi faaliyetleri, motorlu taşıt ticareti, bakım ve onarımı, motorlu taşıt yakıtının, katı, sıvı ve gazlı yakıtların toptan ve parekende ticareti, motorlu taşıtların kiralanması, sürücü kursu faaliyetleri.
7. Grup- Bina inşaatı, bina dışı yapıların inşaatı ve yıkım ve şantiyenin hazırlanması.
8. Grup- Finans hizmetleri, sigorta acenteleri faaliyetleri, gayrimenkul faaliyetleri, mücevher (Altın ve Kuyumculuk) parekende ticareti, saat ve mücevherlerin onarımı.
9. Grup- Kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılması, konaklama, yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetleri, sağlık eğitim, idari ve destek hizmeti faaliyetleri, kültür, eğlence ve spor faaliyetleri, mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler, kamu yönetimi ve savunma.
10. Grup- Kauçuk ve plastik ürünlerin, metelik olmayan mineral ürünlerin, ağaç ve kağıt ürünlerin, elektrik ve elektronik teçhizat ürünlerin imalatı, madencilik ve taş ocakçılığı, enerji üretimi.
11- Grup- Kimsayal ürünlerin, eczacılık ürünlerinin, tıbbi gereçlerin, ana metal sanayi ürünlerinin, fabrikasyon metal ürünlerinin, makine, teçhizat ve aksesuarların imalatı.
İKİ MESLEK GRUPU BİRLEŞTİRİLDİ
Sayıları 11'den 9'a düşürülen meslek gruplarından iki tanesi birleştirildi. Buna göre 4. grup ile 6. grup birleştirilirken 8. grup ile 9. grupta bir meslek grubu haline getirildi. Meslek gruplarındaki sınıflandırmada bu düzenlemeyle kaldırıldı. Nace kodlarına göre sınıflanacak şirketlerin grupları 1, 2, 3...9'ncu grup diye isimlendirildi. Yeni dönemle ilgili bu önemli değişiklik önümüzdeki seçimlere de yansıyacak. Daha önce 4. grupta yer alan bir şirket farklı bir grupta yer alacak. Bu nedenle ÇTSO, seçim öncesinde yeni meslek gruplarına göre üyelerini tek tek internet sitesinden duyurdu.
SEÇİM LİSTELERİ İLAN EDİLDİ
ÇTSO'da seçim öncesi oy kullanacak üyelerin nace kodlarına göre belirlenen meslek grupları ile tam listesini ilan etti.  ÇTSO internet sitesinde 'Ocak-Şubat 2013 Seçimleri Meslek Grubu Üye Listeleri' başlığıyla 'Üye' ve 'Meslek grubu' listeleri ayrı ayrı yer alıyor. Listelere göre ÇTSO seçimlerinde 2 bin 168 üye oy kullanabilecek.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.