Dr. Karaaslan’dan reflü uyarısı

Son zamanlarda artan Reflü hastalığına karşı uzmanlardan uyarı geldi. Özel Çerkezköy Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Tahsin Karaaslan, erişkinlerin yüzde 20’sinde görülen hastalık hakkında bilgi verdi.

Dr. Karaaslan’dan reflü uyarısı
15 Ocak 2010 Cuma 00:00

    Özel Çerkezköy Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Tahsin Karaaslan, Reflü uyarısında bulundu. Hastalık hakkında bilgi veren Uz. Dr. Karaslan, son zamanlarda reflü şikayetlerinin artışına dikkat çekti. Dr. Karaaslan, yetişkinlerin yüzde 20’sinde reflü göründüğünü kaydetti.

ERİŞKİNLERİN YÜZDE 20’SİNDE VAR
    İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Tahsin Karaaslan halk arasında Mide Reflüsü olarak bilinen ‘Gastro Özofageal Reflü hastalığı’ hakkında bilgi verdi. Uz. Dr. Karaaslan, şu bilgileri verdi:
    "Halk arasında Mide Reflüsü olarak bilinen Gastro Özofageal Reflü Hastalığı mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Yemek borusunun örtücü tabakasının asitten koruyucu özelliği yoktur. Bu nedenle mide asidinin uzun süreli olarak yemek borusuyla teması sonucunda rüflü şikayetleri ortaya çıkmaktadır. Erişkinlerin yaklaşık %20'sinde reflü görülmektedir."

REFLÜ NASIL OLUŞUR
    Hastalığın oluşumunu anlatan Uz. Dr. Karaaslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Mide içeriği midenin salgıladığı hidrojen iyonu nedeniyle belirgin derecede asittir. Eğer onikiparmak barsağından mideye doğru safra geri akımı varsa mideden yukarı çıkan içerik hem asit hem de safra içerir. Alkali özellikli olan safra da mide asidi gibi yemek borusunun tahrişine neden olur. Reflü hastalığı, asitli ve/veya safralı mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun kendini asitten ve/veya safralı mide içeriğinden koruyamaması nedeniyle oluşur."

REFLÜ HASTALARINDA EN FAZLA GÖRÜLEN DURUM
    Hastalığın belirtilerinin görülmesi halinde hemen doktora müracaat edilmesini öneren Dr. Karaaslan, "Yemek borusunun alt ucunda mide içeriğinin yemek borusuna geçişini engelleyen bir kapak mekanizması vardır. Reflü hastalarında en sık görülen özellik bu mekanizmanın gevşekliğidir. Bu durum sıklıkla mide fıtığıyla birlikte yaşanır. Mide boşalım bozukluğu ya da bozulmuş yemek borusu hareketi bu hastalığı tetikleyen diğer nedenlerdir."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.