Dünya Nüfus Günü’nün bu yılki ana teması ergen gebeliği

10 Temmuz Dünya Nüfus Günü dolayısıyla Çerkezköy İlçe Nüfus Müdürü Gülhan Yelek’i ziyaret eden Özel Optimed Hastanesi yetkilileri, Yelek’i kutlayarak görevinde başarılar dilerken, Gülhan Yelek de Nüfus Günü’nün tarihi hakkında konuklara bilgi verdi. Yelek ayrıca, bu yılın ana temasının ’Ergen gebeliği’ olduğunu da hatırlattı

Dünya Nüfus Günü’nün bu yılki ana teması ergen gebeliği
13 Temmuz 2013 Cumartesi 08:02

 Çerkezköy Özel Optimed Hastanesi Yetkilileri, 10 Temmuz Dünya Nüfus günü dolayısıyla Çerkezköy Nüfus Müdürlüğü’nü ziyaret etti.
NÜFUS GÜNÜ’NÜ UNUTMADILAR
Çerkezköy Nüfus Müdürü Gülhan Yelek’i ziyaret eden Özel Optimed Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ayhan Arslan, Halkla İlişkiler Görevlileri Canan Gündüz ve Egemen Çalışkan, Nüfus Günü’nü kutlayarak görevinde başarılar dilerken, Gülhan Yelek de kendilerini unutmayan Özel Optimed Hastanesi Yetkililerine teşekkürlerini iletti.
İLK KEZ GEÇEN YIL KUTLANMIŞTI
Öte yandan, 10 Temmuz Dünya Nüfus Günü Çerkezköy’de ilk kez geçen yıl kutlanırken, İlçe Nüfus Müdürlüğü’nü ziyaret eden tek kurum ise Özel Optimed Hastanesi oldu.
1987’DEN BERİ KUTLANIYOR
Ziyaret esnasında, 10 Temmuz Dünya Nüfus Günü ile ilgili bilgi veren Gülhan Yelek, “Dünya Nüfus Günü, 1987'den bu yana her yıl 11 Temmuz tarihinde kutlanmaktadır. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, bu günü kutlamadan çok, nüfus artışından kaynaklanan sorunların gündeme gelmesi, tartışılması ve çalışmaların hızlandırılması için bir fırsat olarak kullanarak, dünya kamuoyunun ilgilisini, artan nüfusla oluşan sorunlara çekmeyi hedeflemektedir” dedi.
BU YILIN ANA TEMASI ERGEN GEBELİĞİ
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun (UNFPA), Dünya Nüfus Günü’nün bu yılki ana temasını 'Ergen Gebeliği' olarak belirlediğini ve ergenlik dönemindeki kızların güçlendirilmesine yönelik eylem çağrısında bulunduğunu da dile getiren Yelek, UNFPA Türkiye Temsilcisi Dr. Zahidul Huque’nin açıklamaları ile ilgili bilgi verdi ve “Huque, Dünya Nüfus Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, en son Türkiye Nüfus Sağlık Araştırması'nın sonuçlarına göre 25-49 yaşları arasındaki evli kadınların yaklaşık dörtte birinin 18 yaş ve altında evlendiklerini ve gelişmekte olan ülkelerde 500 milyondan fazla kız çocuğu yaşadığını belirtiyor. Huque, ergenlik çağındaki milyonlarca kız çocuğunun, sıklıkla çocuk yaşta evlendirilmekte ve daha fiziksel, duygusal ve sosyal olarak anne olacak olgunluğa erişmeden gebelik ve çocuk sahibi olmayla karşı karşıya kaldığına, bu da onları, haklarını talep etmelerine ve gerçek potansiyellerini hayata geçirmelerine engel olan derin bir ayrımcılık ve dışlanmayla karşı karşıya getirmekte olduğuna dikkat çekiyor” ifadelerine yer verdi.
ÖLÜM RİSKLERİ ARTTI
UNFPA Türkiye Temsilcisi Dr. Huque’nin, ergenlik veya gençlik döneminde, fiziksel olarak tam gelişmeden gebe kalındığında, anne ve bebek ölümü risklerinde belirgin olarak artış gözlendiğini ifade ettiğini de vurgulayan Yelek, "Gebelik ve doğumdan kaynaklanan komplikasyonlar, 15-19 yaş arası kız çocukları için en önde gelen ölüm sebebi olmaya devam etmektedir. 20 yaş altındaki annelerin dünyaya getirdiği bebeklerde ölü doğum ve ölüm oranı, 20-29 yaş arasındaki annelerin doğurduğu bebeklere kıyasla yüzde 50 daha fazladır. Ayrıca beslenme sorunu, kansızlık ve sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamama durumlarında risk daha da artmaktadır" şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.