Engelli çalıştırmamanın cezaları arttı

Son zamanlarda iş bulamamaktan yakınan engellilerle ilgili olarak istihdam takibi yapan Türkiye İş Kurumu Çerkezköy Şube Müdürü Ercan Sözen'den aldığımız kayıtlara göre Çerkezköy bölgesinde iş için müracaat eden engelli sayısı, işyerlerinin yasa kapsamında zorunlu olarak çalıştırmakla mükellef oldukları kontenjanın hayli altında

Engelli çalıştırmamanın cezaları arttı
16 Ağustos 2013 Cuma 07:52

Son zamanlarda engellilerin iş bulamadıkları yönünde gelen şikayetleri Türkiye İş Kurumu Çerkezköy Şube Müdürlüğü'ne sorduk. Müdürlükteki kayıtlara göre ilçemizdeki engelli istihdamındaki son durum ilginç istatistikler içeriyor. Çok sayıda işyerinin engelli çalıştırmadığı görünürken, engelli kontenjanının altında bir sayıda da iş arayan engelli bulunuyor. Bu arada engelli çalıştırmamanın cezaları da bu yıl arttı. Geçen yıl her bir aya bin 700 TL ceza uygulanırken bu yıl ceza oranı bin 832 TL'ye yükseldi.
ÖZÜRLÜ ÇALIŞTIRMA ZORUNLU
Özürlülerin çalışma hayatıyla ilgili olarak bilgi veren Türkiye İş Kurumu Çerkezköy Şube Müdürü Ercan Sözen, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 30. maddesine göre 50 ve daha fazla işçi çalıştıran işletmelerin en az yüzde 3 oranında özürlü istihdam etmesinin zorunlu olduğunu söyledi. Sözen, "Kamu sektöründe bu oran daha fazla. Özel sektörde yüzde 3 iken kamuda yüzde 4 oranında. Ayrıca kamuda eski hükümlülerin de çalıştırılması zorunlu. Özel sektörde eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu yeni yasayla birlikte kaldırıldı. Eskiden özel sektör içinde eski hükümlü çalıştırılması mecburiydi" diye konuştu. Sözen, özel sektörde en az 50 işçi çalıştıran bir işletmenin en az 2 özürlü çalıştırması gerektiğini, bu sayının 100 olması halinde 3 kişi çalıştırma zorunluluğu olduğunu belirtti.
ÇALIŞABİLİR ÖZÜRLÜ  ŞARTI VAR
İşveren yönünden özürlü istihdamının şartlarını belirten Müdür Sözen, özürlü işçiler yönünden de şartları aktardı. Sözen, "En az çalışma gücünün yüzde 40'ını kaybettiğine dair raporu olan kişiler özürlü sayılıyor. Bu kişileri işverenler çalıştırmak zorundalar. İşçileri Türkiye İş Kurumu aracılığıyla sağlamak zorunluluğu var. Ayrıca şunu belirtmek istiyorum. Yüzde 40 ile yüzde 70 arasında ise çalışabilirler. Yüzde 70'den fazla raporu olanlar içinde yine doktorlar tarafından çalışabilir raporu verilmiş olması lazım. Çalışabilir raporu varsa özürlülük oranı yüzde 40'ı geçtiği taktirde bu haktan yararlanabilir. Bir de raporun sürekli olması gerekiyor. Süreli raporlarda sürenin bitiminde bu rapor yenilenmezse özürlü grubundan otomatik olarak çıkarılıyor" açıklamasını yaptı.
CEZA AYLIK BİN 832 TL OLDU
Özürlü çalıştırma zorunluluğu bulunan işletmelerin 4857 sayılı yasa kapsamında özürlü istihdam etmemesi halinde cezai yaptırımlarının bulunduğunu hatırlatan Müdür Ercan Sözen,  bu yıl ceza oranlarında artış olduğunu belirtti. Sözen, "Özürlü istihdam etmesi zorunlu olup ta istihdam etmeyen işletmelere büyük para cezaları var. Her bir özürlü için ve her bir ay için 2013 yılında bin 832 TL ceza uygulanıyor. Bu 2012 yılı için bin 700 TL, 2011 yılı için bin 671 TL, 2010 yılı için bin 552 TL. Bu ceza geriye dönük 3 yıl boyunca da uygulanıyor. Yani 2013'de ceza uygulanırken, 2012-2011-2010 yılları da dikkate alınıyor. Özürlü istihdam zorunluluğu doğan işletmelerin 5 gün içerisinde bize müracaat ederek, özürlü işçi talebinde bulunmaları gerekiyor" bilgisini verdi.
ÇERKEZKÖY'DE 854 ÖZÜRLÜ İSTİHDAM EDİLİYOR
Türkiye İş Kurumu Çerkezköy Şube Müdürü Ercan Sözen, Çerkezköy'de özürlü istihdam etme zorunluluğu bulunan toplam 184 işyerinin bulunduğunu söyledi. İlçemizde hali hazırda 854 özürlünün bu yasa kapsamında istihdam edildiğini belirten Ercan Sözen, geçen yıl bu rakamın 814 olduğunu hatırlattı. Müdür Sözen, Çerkezköy bölgesi olarak 38 firmada engelli kontenjanında boşluk yaşandığını sözlerine ekledi. Sözen, mevcut özürlü istihdam etme zorunluluğu bulunan işletmeler bakımından 549 özürlünün daha istihdam edilmesi gerektiğini ancak  şu anda Türkiye İş Kurumu Çerkezköy Şubesi olarak 84 özürlünün kendilerine iş için başvuru kaydının bulunduğunu kaydetti.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.