ESNAF 10 MİLYON TL KREDİ KULLANDI

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi 2012 yılı içerisinde 350 işyerine 10 milyon 100 bin TL kullandırdı. Kooperatif Başkanı Muzaffer Yaztepe, "Hedefimiz 2013 yılında 15 milyon TL kredi kullandırma olacaktır" dedi

ESNAF 10 MİLYON TL KREDİ KULLANDI
09 Ocak 2013 Çarşamba 08:19

Çerkezköy S.S. Esnaf  ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nin 2012 yılı kredileri açıklandı. Kooperatif Başkanı Muzaffer Yaztepe, geçen yıl içerisinde 350 işyerine toplam 10 milyon 100 bin TL kredi kullandırdıklarını, 2013 yılında 15 milyon TL kredi kullandırmayı hedeflediklerini söyledi.
KREDİ FAİZ ORANLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI
2012 kredi rakamlarını açıklayan S.S. Esnaf  ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Muzaffer Yaztepe, öncesinde kredi kullanım oranlarına ilişkin aynı yıl içerisinde yapılan değişiklikler hakkında bilgi verdi. Yaztepe, esnaf ve sanatkarlara kullandırılan devlet destekli işletme kredisinde 2012 yılında önemli değişikliklere gidilerek, uygulamada iyileştirme yapıldığını belirtti. Bu değişikliklerin esnaf ve sanatkara önemli katkılar sağladığını belirten Başkan Muzaffer Yaztepe, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği'nin Kooperatif kredilerine uygulanan faiz oranının düşürülmesine yönelik çalışmaları neticesinde T.C. Halk Bankası yönetimi tarafından kooperatif kredilerine özgü cari faiz oranının 1 yıllık kredilerde yüzde 10, 2-3-4 yıllık vadeli kredilerde yüzde 12 olarak belirlenmiştir. Bankanın uyguladığı reel faizin yüzde 50'sini devlet yüzde 50'sini kredi kullanan işletme sahibi ödemektedir. Yıllık yüzde 6 faiz aylık yüzde 0.50 faiz olarak işletme sahibine yansıyan orandan 25 bin TL'ye kadar kredi kullananlar yararlanmaktadır."
25 bin TL üzerinde kredi kullanan işyerlerine ise Banka reel faizinin yüzde 35'ini devletin yüzde 65'inin ise kredi kullanan işletme sahibi tarafından ödendiğini kaydeden Başkan Yaztepe, "Yıllık yüzde 7.80 aylık yüzde 0.65 faiz olarak işletme sahibine yansıyan orandan esnaf ve sanatkar vasfı taşıyanlar ile her tür nakliye işleri yapanlar yararlanmaktadırlar" diye konuştu.
KREDİ LİMİTLERİ DE DEĞİŞTİ
2012 yılı içerisinde yapılan bir başka değişikliğin ise kredi kullanım limitlerinin değişmesi olduğunu dile getiren Başkan Muzaffer Yaztepe, bununla ilgili olarak ise şöyle dedi: "Diğer değişiklik ise kullandırılan kredilerin limitleri ile ilgili daha önce 75 bin TL olan üst limit kredisi yeni uygulama ile kredi takip oranı düşük kooperatiflerde 2'nci gruplar için yüz bin TL, birinci grup kooperatiflerde ise yüz 25 bin TL'ye çıkarılmıştır. Kooperatif aracılığı ile T.C. Halk Bankası'ndan kredi kullanan mevcut kredisi devam edipte ek kredi talebinde bulunacak esnaf ve sanatkara kredi yenilemesi yapılmaktadır. İstenildiğinde 1-2-3 ve 4 yıla kadar uzun vadeli yüz 25 bin TL'ye kadar kredi kullandırılmaktadır. 1-3-6 aylık taksit ödeme seçenekleri ile taksit tutarını kişi mali durumuna göre kendisi belirlemektedir."
10 MİLYON KREDİ KULLANDIRILDI
2012 yılı içerisinde kooperatif aracılığıyla kullanılan krediler hakkında bilgiler veren Başkan Yaztepe, şunları kaydetti: "2012 yılında Çerkezköy Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi olarak 350 işyerine 10 milyon 100 bin TL kredi kullandırımı sağlanmıştır. 2013 yılındaki hedefimiz 15 milyon TL kredi kullandırmak olacaktır. Halk Bankası'nca yeterli miktarda nakit plasman sağlandığından kredi dağıtımında herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir. Kredi dağıtımı kesintisiz olarak devam etmektedir."
KREDİ ALANLARA UYARILAR
2013 yılı Ocak ayından itibaren tüm kooperatiflerin merkez birliğine bağlanarak otomasyona geçildiğini hatırlatan Yaztepe, "Kredi kullanan ve kredi kullanacak işyerlerinin fiziki durumlarını gözden geçirerek yapacakları gelişime yönelik talepleri en iyi şekilde değerlendirilip 125 bin TL'ye kadar kredi kullanabileceklerdir. Kredi kullanan üyelerin ödemeleri konusunda dikkatli olmalarını, kredi taksit ödemelerini zamanında yapmalarını ödemelerdeki aksaklığın ise kişiye ticari ve yasal olarak sıkıntı yaratacağını kooperatifin ise yüksek takip oranı ile kredi dağıtımını durdurabileceğini belirtmek isterim" dedi.
KREDİ RİSK GURUBU 2'DE
Son olarak kredi risk gruplarından bahseden Başkan Muzaffer Yaztepe, "Esnaf ve Sanatkar vasfı taşıyan her türlü işletme sahibi ile her türlü araç ile nakil işleri yapan kişilerin kullanabileceği işletme kredisi limitinin 1'nci grupta olan kooperatiflerde 125 bin TL, ikinci grupta olan kooperatiflerde 100 bin TL olarak belirlendiğini hatırlatmak isterim. Çerkezköy Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi olarak bizim şu anki risk grubumuz ise 2'nci gruptur ve kredi üst limitimiz yüz bin TL'ye kadar krediye kefalet edebiliyoruz. 2013 yılında hedefimiz 1'nci gruba yükselerek 125 bin TL'ye kadar krediye kefalet edebilmektir" diye konuştu.
Yaztepe, sözlerini şöyle tamamladı: "2012 yılında en önemli çalışmamız kooperatife ait tam donanımlı hizmet binamızı hizmete sunmamız oldu. 6 katlı hizmet binamızın bodrum, zemin, birinci katını hizmet için diğer bağımsız katları gelir amaçlı değerlendirerek kooperatifimize katkı sağladık. 2013 yılındaki çalışmalarımız üyelerimize daha faydalı hizmet sunmak olacaktır."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.