GRİP AŞISI OLUN

Özel Çerkezköy Hastanesi'nden Uzman Dr. Tahsin Karaaslan gripten korunmanın başında 'Grip Aşısı'nın geldiğini söyledi. Dr. Karaaslan, "Aşı yararlı olması için salgın başlamadan önce yapılmalı" dedi.

GRİP AŞISI OLUN
22 Aralık 2010 Çarşamba 00:00

Havaların soğumasıyla birlikte artan grip vakkalarını değerlendiren Özel Çerkezköy Hastanesi Uzman Doktoru Tahsin Kaarslan gripten korunmanın en etkili yolun 'Grip Aşısı' olduğunu söyledi. Herkese grip aşısı olmayı öneren Dr. Kaarslan, "Aşı yararlı olması için salgın başlamadan önce yapılmalı ve her yıl bu aşı tekrarlanmalı" diye konuştu.

AŞI OLANLARIN SAYISI ARTIYOR
    Özel Çerkezköy Hastanesi Uzman Doktoru Tahsin Kaarslan'dan havaların yeniden soğumasıyla birlikte artan grip vakkaları hakkında önemli bir uyarıda geldi. Bazı durumlarda öldürücü bile olabilen gripten korunmak için mutlaka aşı olunması gerektiğini vurgulayan Tahsin Kaarslan, "Gripten korunmanın tek yolu aşı. Aşının yararlı olması için salgın başlamadan önce yapılmalı. Aşı yaptırmak için en uygun zaman ise Eylül-Ekim aylarıdır" dedi. Grip hakkında bilgi veren, bulaşmasını ve risk gruplarını anlatan Dr. Karaarslan şunları kaydetti:
    "Grip virüslerinin neden olduğu akut bir solunum sistemi hastalığı olan grip, alt ve üst solunum yollarını tutarak, genellikle ateş, baş ağrısı ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Bu hastalıkla geçmişte çeşitli yollarla savaşılmasına rağmen henüz tam anlamıyla tedavi edilmediği bilinen bir gerçek. Halen gripten korunma yollarının başında ve en etkili yöntem olarak aşılanma geliyor. Aşının yararlı olması için salgın başlamadan önce yapılması gerekiyor. Uygun başlangıç zamanı ise eylel-ekim ayları dır. Ayrıca aşıyla kişilerin yıl boyunca korunmuş olacağından gribe neden olan virüsler her yıl değiştiği için her yıl yeniden aşı yaptırmak gerekiyor. Toplumdaki her yaştan birey aşılanabilir. Ancak risk grubundaki kişiler, sağlık çalışanları ve aile yakınları öncelikle aşılanmalıdır. Bunun dışında alerjisi olanlara aşı yapılmaz. Aşılama gribe bağlı ölümleri azaltmak dışında işe ve okula devam sürelerindeki kayıpları ve ilaç harcamalarını da belirgin bir şekilde azaltıyor. Son yıllarda grip aşısı yaptıranların sayısında hızlı bir artış var. 1989 yılında dünyada grip aşısı yaptıranların oranı yüzde 33'den yüzde 65'e çıkmış durumda.

GRİP NEDİR?
    Grip, influenza denilen virüsün, solunum yoluyla insan vücuduna girerek özellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başında salgınlara neden olduğu bir infeksiyon hastalığıdır. Grip enfeksiyonu toplumun yüzde 1'ini etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Toplumun yüzde 10'undan fazlasını etkilemesi ise bir grip salgını anlamıyan geliyor. Grip, tüm dünyada, işe devamsızlığı yüzde 10'undan sorumlu enfeksiyondur.

NASIL BULAŞIR?
    Grip de nezle gibi, hasta kişilerin bulunduğu ortamlarda, hapşırma ve öksürme yoluyla ve virüs bulaşmış ellerle temas (tokalaşma gibi) sonrasında kolaylıkla bulaşır. Enfekte olan enfeksiyon başlamadan 2 gün öncesinde başlayarak semptomlar başladıktan 7 gün sonrasına kadar virüs yayarlar. Bu süre içinde duyarlı kişiler için enfekte olma riski yüksektir. Dünya nüfusunun tahmini olarak yüzde 10 ila yüzde 20'si her yıl gribe yakalanmaktadır.

RİSK GRUPLARI
    Küçük çocuklar ve 65 yaşından büyük olan kişiler en önemli risk grubunu oluşturmaktadır. Bunların dışında  özellikle şeker hastaları, astım ve kronik akciğer hastalığı olanlar, transplantasyonlu organ nakli yapılmış hastalar, böbrek hastaları, bakımevlerinde ve huzurevlerinde kalanlar, bağışıklık sistemini baskılayıcı tedavi gören kişiler, anne adayları, 6 aylık veya daha büyük bebeklere de grip aşısı yaptırılması gerekiyor.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ
    1-Ateş 2- Titreme 3- Baş, sırt, kol ve bacaklarda ağrı 4- Boğaz ağrısı ve kuru öksürük 5- Halsizlik 6- iştah kaybı 7- Kas ve eklem ağrısı 8- Bulantı 9- Gözlerde yanma 10- Burun akıntısı."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.