Hem bölge hem de ülke için önemli bir atılım

Yaptığı yatırımlar ve başarılı çalışmalarla adını artık dünyada duyurmaya başlayan Çetin Group ve sektörünün önde gelen firmalarından Kardeşler Yapı tarafından kurulan Favori LLC firması Somali’nin Başkenti Mogadişu’ya yapılacak olan havalimanı inşaatı için sözleşme imzalarken, çıktıkları Afrika serüvenini, 10 milyon dolarlık yatırımla taçlandırdıklarını söyleyen Çetin Group Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, “Bu atılım hem ülkemiz, hem de bölgemiz adına son derece önemli bir yatırım ve atılımdır” dedi

Hem bölge hem de ülke için önemli bir atılım
31 Ocak 2013 Perşembe 08:59

Çerkezköy’de sektörlerinde önde gelen Kardeşler Yapı ve Çetin Group tarafından kurulan Favori LLC firması, Somali’nin Başkenti Mogadişu’ya yapılacak olan havalimanı inşaatı için Somali Ulaştırma Bakanı Muhiadin Mohamed Kalmoy ile Aden Abdulle Uluslararası Havalimanı yapım ve işletme sözleşmesini imzaladı.
KAPASİTE 5 BİN YOLCUYA ÇIKACAK
Favori LLC Firması’nın sözleşme kapsamında, Somali’nin başkenti Mogadişu’daki 15 uçak kapasiteli havalimanının yarısını yıkıp, kapasiteyi 5 bin yolcu ve günlük 60 uçağa çıkaracağı belirtilirken, havalimanının 10 milyon dolara mal olacak kapasite artırımı projesinin yılsonuna kadar tamamlanacağı ifade edildi.
MOGADİŞU’YA GİTTİLER
Firmanın kurucuları Süleyman Kozuva ve Ahmet Çetin geçtiğimiz hafta Mogadişu’ya giderek Somali Ulaştırma Bakanı Muhiadin Mohamed Kalmoy ile Aden Abdulle Uluslararası Havalimanı yapım ve işletme sözleşmesini imzaladı. Törene Türkiye Büyükelçisi Kani Torun’un da katıldı.
10 MİLYON DOLARLIK YATIRIMLA TAÇLANDIRDIK
3 milyon dolar sermaye ile kurdukları yine şirket ile çıktıkları Afrika serüvenini, 10 milyon dolarlık yatırımla taçlandırdıklarını söyleyen Süleyman Kozuva, “Bu atılım hem ülkemiz, hem de bölgemiz adına son derece önemli bir yatırım ve atılımdır. Sözleşmede öngörülen hizmetler, havalimanı dahilindeki her türlü iş ve işletme faaliyetini kapsıyor. Ayrıca yer hizmetleri, güvenlik, kargo terminali, yolcu hizmetleri gibi her türlü tamamlayıcı servislerin yanı sıra, Somali Kamu İktisadi Teşekkülü ortaklığı ile yakıt tedarikini de içermektedir. Hizmet kapsamında havaalanında VIP, dış hatlar ve iç hatlar ayırımı yapılacak, gece inişleri ve 24 saat hizmet vererek uluslararası liman tescili de alınacak.
Hazırda olan havalimanının yarısını yıkacağız ve yerine daha modern bir havalimanı yapacağız. Şuan 15 olan uçak kapasitesi ise 60’a, yolcu kapasitesi ise 5 bine ulaşacak. Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılacak olan bu proje için 10+10 yıllık sözleşme imzalandı. Bunun nedeni de Somali’de 20 yıllık sözleşme yapılamıyor. 10 yılın bitiminde ikinci 10 yıllık sözleşme ile biz işletmeye devam edeceğiz. İstemezsek bitecek, sözleşme sona erecek. 20 yıllık bu süre içinde, eğer Mogadişu’ya başka bir havalimanı yapılması gerekiyorsa, bu işi de biz yapacağız” şeklinde konuştu.
Yapılan sözleşme ile ilgili bilgi veren Çetin Group Genel Koordinatöre Mahmut Bayramçılılar ise "Çetin Group Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin ve Kardeşler Yapı Grup  Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Kozuva’nın ortaklıkları altında,  yurt dışı yatırımlar gerçekleştirmek amacıyla, 3 milyon dolar başlangıç sermayesi ve 10 milyon dolar yatırım planı ile kurulan Favori LLC firmasının ana sözleşmesi Ocak 2013 içinde Türkiye’de ve Somali’de tescil ettirilerek faaliyetlerine başlamıştır" açıklamasını yaptıktan sonra şunları söyledi:
SÖZLEŞME İMZALANDI
"Bu kapsamda, bir yıldan beri Ahmet Çetin’in Başkanlığı'nda tüm ayrıntılarıyla takip edilen projenin şekillenmeye başlamasıyla beraber fiilen sürdürülmekte olan ortaklık, resmi yapıya oturtulmuş ve Somali Federal Cumhuriyeti, Ulaştırma ve Maliye Bakanlık bürokratları ile görüşmelere başlanılmıştır. Görüşmeler neticesinde, 9 Ocak tarihinde ana sözleşme ve 24 Ocak tarihinde de tamamlayıcı sözleşme ile Başkent Mogadishu Aden Abdulle Uluslararası Havaalanı İşletmeciliği hizmetinin, 10+10 yıl süreyle ve Somali Devleti'nin kar ortaklığı ile şirketimiz tarafından verileceği hususu sözleşme altına alınmıştır. İmza töreninde, Somali Federal Cumhuriyeti adına Ulaştırma Bakanı  Muhiadin Mohamed Kalmoy Bey ile Favori LLC şirketi adına Ahmet Çetin ve Süleyman Kozuva hazır bulunmuşlardır.
TEŞEKKÜR ETTİ
Bu aşamaların her kademesinde bize büyük destekleri olan TİKA (Başbakanlık, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı) Başkan Yardımcısı  Süreyya Polat'a, aynı şekilde Somali TİKA Koordinatörü Abdülahad Kökdağ'a  ve desteklerini yanımızda hissettiğimiz Somali Büyükelçisi  Kani Torun'a katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz.
ÖNGÖRÜLEN HİZMETLER NELER?
Sözleşmede öngörülen hizmetler, havalimanı bünyesinde her türlü iş ve işletme faaliyetini kapsamakta, yer hizmetleri, güvenlik, kargo terminali, yolcu hizmetleri ve sair her türlü tamamlayıcı servislerin yanı sıra, Somali Kamu İktisadi Teşekkülü ortaklığı ile yakıt tedarikini de içermektedir. Hizmet kapsamında havaalanında VIP, dış hatlar ve iç hatlar ayırımı yapılacak, gece inişleri ve 24 saat hizmet vererek uluslararası liman tescili de gerçekleştirilecektir.
ÇOK ÖNEMLİ GELİŞME VE FAYDALAR SAĞLAYACAK
Halen Başkent Mogadishu üzerinden, orta ve güney Somali’nin tek giriş kapısı niteliğindeki bu havalimanının işletilmesi ve uluslararası seviyeye yükseltilmesi, Somali devleti, ülkemiz ve şirketimiz açısından çok önemli gelişme ve faydaları da beraberinde getirecektir."
YILSONUNA KADAR TAMAMLANMASI PLANLANIYOR
Öte yandan, Proje Sorumlusu Yavuz Dede, inşaat çalışmalarının 15 Mart'ta başlaması ve yılsonuna kadar da tamamlanmasını planladıklarını ifade etti.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Gürel kızılto - 11 yıl önce
uluslararası bu tür başarıların bölgemizden çıkması son derece gurur verici süleymen kardeşimi kutlar başarıların devamını dilerim.
allah yardimciniz olsun.
Avatar
ufuk tetik - 11 yıl önce
tebrikler, allah yolunuzu açık etsin