İhracatçılar dış ticaret dersi aldı

Avrupa İşletmeler Ağı Çerkezköy İrtibat Bürosu Çerkezköy'den dünyaya açılan firmalara yönelik "Dış Ticarette Teslim ve Ödeme Şekilleri" hakkında eğitim verdi. Okan Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Ayşenur Topçuoğlu'nun verdiği eğitimde yurt dışı ile çalışan firmaların ürün teslimi ve bu ürünlerin ödeme şekilleri tüm ayrıntılarıyla anlatıldı.

İhracatçılar dış ticaret dersi aldı
13 Kasım 2010 Cumartesi 00:00

Avrupa İşletmeler Ağı Çerkezköy İrtibat Bürosu "Dış Ticarette Teslim ve Ödeme Şekilleri" konulu seminer düzenledi. İhracatçı firmalara yönelik verilen seminerde Okan Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Ayşenur Topçuoğlu konuştu. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu'ndaki seminerde konuşan Yrd. Doç. Topçuoğlu,  "Dış Ticarette Teslim ve Ödeme Şekilleri" başlıklı eğitim seminerinde 'Dış ticarette teslim şekilleri ve uygulamalı örnekler', 'Dış ticarette ödeme şekilleri, kambiyon ve bankacılık işlemleri ile uygulamalı örnekler', 'Dış ticaretin fiyatlandırılması ve bilgi uygulama örnekleri' konularını anlattı.

AKREDİFLİ ÖDEME
    Sabah saat 09.00'da başlayıp akşam 18.00'a kadar süren seminerde ilk olarak akredifli ödemeyi anlatan Yrd. Doç. Ayşenur, "Dış ticarette mal hareketleri herşeyden önce alıcı ve satıcıların sayesinde oluşur. Ancak birbirlerini tanımayan iki firmanın; alışveriş yapabilmeleri için birbirlerinin ülkelerine giderek istihbarat yapmaları ve birbirlerine güvenmeleri için gerekli hususları temin etmeleri hem manen, hem de maddeten mümkün değildir. İşte akreditif işlemlerinde ithalat ve ihracat yapmak isteyen ticaret erbabının yerine bir süre için bankalar geçerek, her iki ticaret erbabının arasında aracılık rolü oynamaktadır. Başka bir deyimle, ticaretle uğraşan gerçek ve tüzel kişilerin itibarları yerine bankalar kendi itibarlarını sunmuş olmaktadır" diye konuştu.
    Akreditifte tarafları sıralayan belirten Yrd. Doç. Topçuoğlu "Amir (İthalatçı), lehtar (ihracatçı), amir banka (ithalatçının bankası), teyit bankası (ihracatçının bankası)" dedi.

AKREDİTİF NEDİR
    Tarafları tek tek açıklayan Yrd. Doç. Dr. Ayşenur Topçuoğlu, akreditiflerde vade ve vadeli akreditifler ödeme şekillerini anlattıktan sonra bankaların fonksiyonlarını katılımcılara anlattı. Amir bankanın yükümlülüklerinin önemine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Topçuoğlu, "Amir Banka; Akreditifte belirtilen ve akreditif şartlarına uygun olan  vesaikin, vesaik ibraz ve akreditif vadeleri içerisinde ibrazı ve akreditifin diğer şartlarına uyulması halinde,  lehdara  karşı ödeme yükümlülüğü altındadır. Vesikalı Kredi (Akreditif) ithalatçının ( amirin ) belirli bir para cinsi üzerinden, tayin ettiği vadede, istediği belgeler mukabilinde, ödeme yapması için bankasına yaptığı talep ve verdiği talimata istinaden akreditifi açan bankanın, öngörülen şartların yerine getirilmesi ve istenen belgelerin (vesaikin) ibrazı karşılığında akreditif tutarının ödeneceğine dair, akreditif metninde yer alan satıcıya ( lehdara ) verdiği yazılı bir ahhüttür. Akreditif hem ithalatçıyı, hem de ihracatçıyı koruyan bir işlemdir" diye konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Ayşenur Topçuoğlu, öğleden sonraki bölümde ise dış ticarette mal teslimlerini anlattı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.