İnovasyona önem vermeliyiz

Avrupa İşletmeler Ağı Çerkezköy Bürosu tarafından düzenlenen "Ürün İnovasyonu" konulu eğitim seminerinde konuşan İnovasyon Uzmanı Salih Keskin, Türkiye'deki firmaların dünyaya açıldığında zor duruma düşmesinin nedeni olarak inovasyona verilen önemi gösterdi. Keskin, "Dünya'da ülkeler inovasyona bütçelerinin yüzde 3'ünü ayırırken, Türkiye'de ayrılan yüzde 0.5 bile değil" dedi.

İnovasyona önem vermeliyiz
18 Aralık 2010 Cumartesi 00:00

Avrupa İşletmeler Ağı (AİA) Çerkezköy Bürosu "Ürün İnovasyonu" konulu eğitim semineri düzenledi. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'nda ücretsiz olarak firma yönetici ve temsilcilerine verilen seminerde "Kobilerden Ürün ve Hizmet İnovasyonu Süreci, Çapraz Eşleştirme Tekniği ile Modeller Üzerinde Atölye Çalışması, Metaforik Yöntem, Ters Mühendislik, Ürün Görselleri Yorumlama, Farklı Şablonlara Göre Ürünlerde Değişiklik Yapma, Dünya'da ve Türkiye'de Ürün Geliştirme Yöntem ve Stratejileri" konuları ele alındı.

DÜNYA'DA YÜZDE 3 TÜRKİYE'DE 0.5
    Ticaret Odası Seminer Salonu'nda "Ürün İnovasyonu" konulu semineri veren İnovasyon Uzmanı Salih Keskin, "Türk firmalarının dünyadaki gelişmelere bağlı olarak zor duruma düşdüğünü görmekteyiz. Bundan sonraki süreçte yenilik yapmak zorundalar. Birinci dünya ülkeleri her yıl bütçelerinin yüzde 3'ünü inovasyona ayırırken, biz de ayrılan miktar yüzde 0.5 bile değil. İnsanlar olarak inovasyona açık değiliz. Daha çok taklit yapıyoruz. Oysa dünya yeni fikirler üretiyor. İnovasyon yaratıcı olmak  ya da sıfırdan birşeyler üretmektir. Mesala Japonya'da bir akademisyen 2 yıl içinde kendi işinde bir yenilik yapmazsa işine son veriliyor. Dünya'da inovasyonun 77 tekniği var. Bu teknikleri burda öğreneceğiz" diye konuştu.

İNOVASYON NEDİR?
    Bir gün süren eğitimin sabah 09.30'da başlayıp öğlen 12.00'da sona eren bölümünde daha çok inovasyonun özellikleri üzerinde duran Uzman Salih Keskin, yenilikçi fikir ve buluşlarla ilgili dünyadan örnekler verdi. Keskin, "Hollanda'da, Danimarka'da anaokullarında inovasyon dersi var. Bizde üniversitelerimizde bile hala inovasyon dersi koyalım mı koymalayılım mı diye tartışılıyor" dedi.
    İnovasyon kelimesinin Türkiye'de 2005'den sonra kullanılmaya başladığını belirterek, henüz yeni bir kavram olduğunun altını çizen Uzman Keskin, "İnovasyona KOSGEB ve TÜBİTAK'dan destek alabilirsiniz. İnovasyon paza kazandıran yaratıcılık olarak anlaşılmaktadır. Eğer ürettiğiniz bir yeniliğin piyasada karşılığı yoksa bu inovasyon sayılmaz" açıklamasını yaptı.

DÜNYADA EN İYİ 10 BULUŞ
    İnovasyon Uzmanı Salih Keskin, bilimadamları tarafından tespit edilen dünyadaki en iyi 10 inovasyonu (buluşu) açıkladı. Buna göre son dönemlerdeki en iyi buluşlar GSP, Playstation, Kısa mesaj, Dondurulmuş Yiyecekler, Barkot, Facebook, Barkot, Spor Ayakkabısı, Mikrodalgalar ve Volkmen.
    Eğitime ürün hizmet yaşam döngüsü, yeni ürün geliştirme süreci ve pazarlamada inovasyon süreci hakkında bilgi vererek devam eden Keskin, "Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye'de kurulan her işletme ve firmadan yüzde 63'ü 6 yılda faaliyetine son veriyor. Mesala Avrupa'da bir yerde iki market varsa üçüncüsünü açmanıza izin vermezler. Oysa Türkiye'de böyle değil. Market iyi işliyorsa orda birden sayısı artan ve sonunda hepsi birden batar" diye konuştu. AİA Çerkezköy Bürosu'nun düzenlediği "Ürün İnovasyonu" konulu seminer öğleden sonra 16.30'a kadar devam etti.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.