İrmet’ten çocuk hastalara gece mesaisi

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları biriminin kadrosuna Uzm. Dr. Erkut Karasu’yu da katarak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzman sayısını 3’e çıkardı. Birimin kadrosunun genişlemesiyle gece mesaisine kalacak olan doktorlar sayesinde, rahatsızlanan çocuklara artık geç saatlerde de müdahalede bulunulabilecek

İrmet’ten çocuk hastalara gece mesaisi
13 Ağustos 2015 Perşembe 17:54

 ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI KADROSU GÜÇLENDİ

Lisans eğitimini Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, ihtisasını ise Namık Kemal Üniversitesi’nde tamamlayan ve daha önce Yüksekova Devlet Hastanesi’nde görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Erkut Karasu’yu kadrosuna katan Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi, kadrosu genişleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları birimi ile artık mesai saatleri dışında nöbete kalacak olan doktorlarıyla birlikte çocuk hastalarla ilgilenebilecek.

UZM. DR ERKUT KARASU İSİLİK HAKKINDA KONUŞTU

11 Ağustos 2015 Salı günü hasta kabulüne başlayan Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Erkut Karasu, isilik hakkında bilgiler verdi. “Özellikle yaz aylarında doğan bebekler için isilik kaçınılmaz bir sorundur.” diyen Karasu, ‘İsilik neden olur, nasıl geçer?’ gibi sorulara açıklık getirdi.

İSİLİK NEDİR?

İsliğin temel tanımlandırmasını yapan Karasu, “İsilik, derideki küçük ter bezi kanalları olan gözeneklerin tıkanması sonucu ortaya çıkan deri döküntüleridir. Bu döküntüler sıcak havada ya da bebeğin aşırı sıcak ortamda bulunması halinde daha da artabilir.” ifadelerini kullandı ve devam etti: “İsilikler küçük, az sayıda, kısa sürede geçen ve küçük deri döküntüleri şeklinde de olabileceği gibi, biraz daha ağır seyreden kaşıntılı ve su toplayan şekillerde de rastlamak mümkündür. Bu nedenle, bebeğin cildi sürekli kontrol altında tutulmalı, isilik başlangıcında uygulanması gerekenlere hemen başlanmalıdır. Bebekteki isilik ve döküntüler, kaşınma ve hafif yanma ile bebeği rahatsız edebilir. Normalde kısa sürede kaybolan döküntüler, önlemi alınmadığında tekrar ortaya çıkabilir.”

AÇIK TENLİ BEBEKLERDE DAHA SIK GÖRÜLEBİLİR

Vücudun bölümlerine ve ten rengine göre isilik olma ihtimallerini değerlendiren Karasu, “İsilik tüm vücutta olabilir ama özellikle çok terleyen bölgelerde; bebeklerde baş bölgesinde ve kıvrım yerlerinde olur. Kızarıklıkların üzerinde bir süre sonra kaşıntı ve iğnelenme hissi başlar. Bebek, eğer bu alanları kaşırsa enfeksiyon ve kabuklanmalar ortaya çıkabilir. Sarışın ve açık tenli bebeklerde isilik daha sık olabilir.” şeklinde konuştu.

SICAKLIK EN BÜYÜK ETKEN

İsiliğin oluşma nedenleri hakkında bilgilendirmelerde bulunan Karasu, “İsilik genellikle yaz aylarında veya aşırı sıcak ortamlarda oluşur. Bebeklerin ciltlerinin hassas olması, hava sıcaklıklarının artması, bebek ve çocukların gereğinden fazla giydirilmesi isiliğe sebep olmaktadır. Aşırı terlemeye neden olan kalın giydirilme, sık yıkanmama gibi nedenler de kolaylaştırıcı etki yapar. Bebeklerin cilt yapısı ince olduğu için ve ısı değişikliklerine yanıtları daha zor olduğu için erişkinlere göre isilik daha sık görülür.” dedi.

İSİLİĞE KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER

Son olarak isiliğe karşı alınabilecek önlemlerden bahseden Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Erkut Karasu, “İsiliği önlemek için;

Sıcaklarda hergün mutlaka yıkanmalı ya da duş aldırılmalıdır.

Dar giysiler yerine bol giysiler tercih edilmelidir.

Giysilerin pamuklu ve ince olmasına özen gösterilmelidir.

Bebek terli bırakılmamalıdır.

Sıcak havada bebek serin tutulmalıdır.

Üst üste çok fazla ve yoğun nemlendirici kullanılmamalıdır.

Bebeğin altı sık sık değiştirilmelidir.

Bebek sıcak ortamlardan uzak tutulmalıdır.

Bebek gereğinden fazla giydirilmemelidir.

Bebeğin uyuduğu ortamın pamuklu kumaşlardan olmasına özen gösterin.

Yıkanırken yumuşak formüllü bebek şampuanı ve sabunu kullanın.

Yıkama sonrası kozmetik ürünlerinden kokusuz, alkolsüz ve renksiz olanları tercih edin.

Cilt bakımı ürünlerinin hipoalerjik ve pH değerleri nötr olanlarını almaya özen gösterin.” Maddelerini saydı ve ekledi: “İsilik tanısı doktor muayenesi ile konur. Bebek eğer hafif seyreden bir isilik geçiriyorsa, ciddi bir tedavi sürecine girilmeden bebek serin tutularak, düzenli banyo ve nemlendiriciler ile zamanla kendiliğinden geçmesi beklenir. Ama deride iltihaplanma ve kaşıntı varsa, doktorun önerdiği krem ya da losyonların aksatılmadan kullanılması ve önerilen bakım koşullarının uygulanması tedaviyi olumlu etkileyecektir.”

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.