İş sağlığı ve güvenliği anlatıldı

ÇESİAD tarafından üyelerine yönelik olarak düzenlenen ve her hafta farklı bir konunun anlatıldığı eğitim seminerleri bu kez İş Sağlığı ve Güvenliği konu başlığı ile devam etti

İş sağlığı ve güvenliği anlatıldı
07 Şubat 2013 Perşembe 08:05

Çerkezköy Ergene Havzası Sanayici ve İş Hayatı Derneği (ÇESİAD), belli aralıklarla düzenlediği eğitim seminerlerine bu kez İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu konulu programla devam etti. ÇESİAD Eğitim Salonu’nda düzenlenen eğitime konuşmacı olarak İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı Sebahattin Ünal katıldı.
KANUN HAKKINDA BİLGİ VERDİ
4857 sayılı İş Kanun’un 77 -90 arasındaki maddelerinin İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili olduğunu kaydeden Sebahattin Ünal, 20 Haziran 2012 tarihli 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununun çıkmasından sonra İSG ile ilgili maddelerin bu kanunun içine girdiğini hatırlatarak, “Elli ve daha fazla çalışanın bulunduğu ve altı aydan fazla sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği kurulu kurma yükümlülüğü yasa ile düzenlenmektedir. Ayrıca, bu kurulların iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun olarak verilen kararlarını işverenler uygulamakla yükümlüdürler” bilgisini verdi.
İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞ SAĞLIĞI TANIMLARINI ANLATTI
Ardından, ‘İş Sağlığı’ ve ‘İş Güvenliği’ tanımları üzerinde duran Sebahattin Ünal, konuyla ilgili yaptığı konuşmada, İş Sağlığı, tüm mesleklerde çalışanların bedensel, ruhsal ve sosyal yönden iyilik hallerinin en üst düzeyde tutulması, sürdürülmesi ve geliştirilmesi çalışmalarının tümüdür” dedi. Ünal, ‘İş güvenliği ile ilgili olarak da, İş güvenliği, iş yerlerinde işin yapımı ve yürütümü ile ilgili olarak oluşan tehlikelerden korumak, daha iyi bir çalışma ortamı sağlamak için yapılan sistemli çalışmalara denir. İşyerlerinde çalışanların sağlıklı ve güvenli çalışmalarını sağlamak üzere alınması gereken tedbirler dizisidir. İş sağlığı ve güvenliğinin amaçları ise, çalışanı korumak, üretim güvenliğini ile işletme güvenliğini sağlamaktır. İnsanın en temel hakkı olan yaşama hakkını tehdit eden ve çoğu kez karşımıza kazalar ve meslek hastalıkları olarak çıkan tehlikelerden insanları korumak, zararlı unsurları ortadan kaldırmak veya en alt düzeye indirmek ve kısacası daha güvenli bir çalışma ortamı sağlamaktır” cümlelerine yer verdi.
İŞVEREN VE İŞÇİLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ NELER
Ünal, sunumunda, işverenlerin ve işçilerin yükümlülükleri hakkında da bilgilendirme bulunurken, işverenlerin, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almaları gerektiğine dikkat çekerek,  “İşverenler, işyerinde araç ve gereçleri eksiksiz bir şekilde bulundurmak, işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyulup uyulmadığını denetlemek zorundadır. İşveren ayrıca, risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır. Çalışana görev verirken, çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu göz önüne alır. İşçileri karşı karşıya bulundukları mesleki riskler, alınması gerekli tedbirler, yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek, gerekli iş sağlığı ve güvenliği eğitimini vermek zorundadır” ifadelerini kullandı. Ünal ayrıca, işçilerinde de iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlü olduğunu söyledi.
DOMİNO KURAMINA DEĞİNDİ
Ünal, eğitimin devamında, katılımcıları İş Kanunu’nun 25.maddesi hakkında da bilgilendirirken, W.H. Heinrich’in Domino Kuralı’na da değinerek  “Bu kuramı geliştiren W. H. Heinrich’e göre kazaların oluşmasında yüzde 88 oranında kişilerin güvensiz davranışlarının, yüzde 10 oranında güvensiz çalışmanın ve yüzde 2 oranında talihin etkisi vardır. Domino taşlarının birbirini devirmesine benzer biçimde, her basamağın bir sonrakini harekete geçirdiği beş aşamalı olaylar zinciri bu kuramın temelini oluşturur” cümlelerine yer verdi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.