Ispartakule-Çerkezköy Hızlı Tren Hattı Projesi'nin finansman desteği onaylandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) arasında sürdürülen çalışmalar sonucu "Halkalı-Kapıkule Demiryolu Projesi"nde 67 kilometrelik "Ispartakule-Çerkezköy" kesiminin inşası için 150 milyon avroluk finansman desteği onaylandı.

Ispartakule-Çerkezköy Hızlı Tren Hattı Projesi'nin finansman desteği onaylandı
Tamer Avcılar
Tamer Avcılar
25 Kasım 2021 Perşembe 12:19

Bu destekle Türkiye'nin düşük karbon ekonomisine geçişini daha da destekleyeceği açıklandı.

"Halkalı-Ispartakule, Ispartakule-Çerkezköy ve Çerkezköy-Kapıkule olmak üzere 3 kısımdan oluşan hattın, Ispartakule-Çerkezköy kesimi, Halkalı-Kapıkule demiryolu hattının bir parçası. Bu hat ise AB Trans-Avrupa Taşımacılık Ağı'nın bir parçası.

Proje tamamlandığında Türkiye'den AB'ye ve AB'den Türkiye'ye güvenli, sürdürülebilir ve düşük karbonlu yolcu ve yük taşımacılığı sağlayarak bağlantı ve ticareti geliştirecek çok önemli bir adım atılmış olacak.

 Ispartakule-Çerkezköy demir yolu kesimi, EBRD'nin ihale kuralları ile çevresel-sosyal standartlara uygun olarak ihale ve inşa edilecek.

İstanbul'u Avrupa'ya bağlayacak Halkalı-Kapıkule Demir Yolu Hattı'nda, Halkalı-Ispartakule kesimi Bakanlığın öz kaynaklarıyla başlatıldı. Çerkezköy-Kapıkule kesiminde ise yapım faaliyetlerinin gerçekleşme oranı yüzde 50’ler cıvarına ulaştı.

Projenin orta kısmı olan, Ispartakule-Çerkezköy demir yolu kesimi için, Asya Altyapı Yatırım Bankası da projeye 300 milyon avro finansman temininde bulunacak. Bu finansmanın final onayının da kısa zamanda banka üst kurulundan çıkması öngörülüyor. Böylece proje için gerekli toplam 450 milyon avroluk kredi temin edilecek.

Diğer taraftan Halkalı-Kapıkule hızlı tren hattının Çerkezköy-Kapıkule etabında çalışmaların yüzde 50’ye yakın kısmı tamamlandı.

53 alt geçit, 59 üst geçit, 16 demir yolu köprüsü, 2 tünel, 194 menfez ve 3 viyadüğün yapılacağı Kapıkule-Çerkezköy proje kapsamındaki çalışmaların tüm hızıyla devam ediyor.

Bu projenin de,  31 Aralık 2023'te tamamlanmasını hedefleniyor.

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'ı hızlı tren ağına bağlayacak proje ile Halkalı-Kapıkule arasında yük trenleri için seyahat süresi 8 saatten 3,5 saate, yolcu trenleri için ise 3,5 saatten 1 saat 35 dakikaya inecek. Mevcut hat kapasitesi de 4 kat artacak.

Projenin tamamlanmasıyla Halkalı-Kapıkule hattında taşınan yükün yıllık 1,53 milyon tondan 9,6 milyon tona ulaşması, yolcu sayısının da yıllık ortalama 600 binden 3,4 milyona çıkması hedefleniyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.