İstiklal Marşı’nı güzel okumak için yarıştılar

Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Özel Gülerçin Koleji tarafından Ortaokullar arası İstiklal Marşı okuma yarışması düzenlendi. Gülerçin Koleji Konferans Salonu’nda yapılan yarışmaya 25 öğrenci katılırken, birinciliği Kızılpınar Atatürk Ortaokulu öğrencilerinden Nergiz Şevval Gün elde etti. Birinci olan Nergiz Şevval Gün’e kazandığı yarım altın ve altın madalyasını İlçe Milli Eğitim Müdürü A.Hamdi Zenginal takdim etti.

İstiklal Marşı’nı güzel okumak için yarıştılar
15 Mart 2014 Cumartesi 07:47

ORTAOKULLAR ARASINDA OKUMA YARIŞMASI DÜZENLENDİ
Çerkezköy Özel Gülerçin Koleji tarafından Ortaokullar arasında İstiklal Marşı Okuma Yarışması düzenledi. 22 öğrencinin katıldığı İstiklal Marşı Okuma Yarışması önceki gün Özel Gülerçin Koleji Konferans Ssalonu’nda yapıldı. Saat 14.00’da başlayan programa İlçe Milli Eğitim Müdürü A.Hamdi Zenginal, okul müdürleri ile öğretmenleri, öğrenciler ve öğrenci velileri katıldı. Yarışma ilk olarak saygı duruşu akabinde de İstiklal Marşı okunduktan sonra başladı. Programın devamında Özel Gülerçin Koleji Müdürü Süleyman Sezgin, yaptığı konuşmada, “Milletlerin tarihinde dönüm noktaları vardır. Bu dönüm noktalarında kimisi tarihte yok olup gitmişlerdir kimisi de bir sıçrama meydana getirerek daha yükseklere yayılmışlardır. Milletimizin tarihinde de dönüm noktaları vardır. Bunlardan 1071 Malazgirt,  1453 İstanbul’un fethi, 1915 Çanakkale zaferi ve daha sonra kurtuluş savaşı bunlardan başlıcalardır” dedi.
YARIŞMANIN ÖDÜLÜ 500 LİRAYDI
Kurtuluş savaşında yedi düvelle mücadele ederek, bizi tarihten silmek ve geldiğimiz yere geri göndermek isteyenlere karşı destanımsı bir mücadele ile istiklalimizi ve istikbalimizi kazandık diyerek konuşmasına devam eden Sezgin, “Bu kazançtan sonra da Osmanlı imparatorluğunun külleri arasında bir Cumhuriyet doğdu. Bağımsızlık içinde bir istiklal marşı yazılması gerekiyordu ve 1921 yılında da TBMM’de bir İstiklal Marşı yazdırma kararı alındı. Karar gereği o toplantıda birinciye 500 lira gibi bir ödül konuldu. Hemen herkes bu yarışmaya katıldı. Yaklaşık 700 eser yarışmaya girerken bunlardan 6 tanesi yarışmayı geçti ama değerli bulunmadı” açıklamasında bulundu.
12 MART 1921’DE İSTİKLAL MARŞI OLARAK KABUL EDİLDİ
Mehmet Akif Ersoy’un yarışma hakkında verdiği kararıyla ilgili olarak da konuşan Sezgin, “Mehmet Akif Ersoy’da bu yarışmaya katılmamıştı. Sebebi de 500 lira ödül olduğu için. Daha sonra Mehmet Akif Ersoy ikna edildi ve yarışmaya katıldı. 500 lirayı bugünkü parayla değerlendirmeyin. Yaptığım araştırma sonucunda 500 liranın bugün ki karşılığı 65-70 bin TL arasında değişiyor. Bu parayı kabul etmeyen Mehmet Akif Ersoy’unda o gün sırtında paltosu yoktu. Sırtında ödünç paltoyla meclise gidip geliyor, bugün 70 bin TL değerinde ki parayı da almıyor. Parayı almamasının sebebi de, bu topraklara millet kanlarını akıtarak canlarını vermiş. Onlar canlarını verirken onların yaptığı bu savaşı kahramanlığı bir marş olarak anlattığı zaman nasıl para alabilirdi ki. Böyle bir duygu ve inançla insan bu parayı alamazdı. Daha sonra aldığı parayı Kızılay’a bağışlanmak kaydıyla bu şiiri yazıyor. 1 Mart 1921 de mecliste okunuyor ve daha sonra 12 Mart 1921 de marş istiklal marşı olarak kabul ediliyor” diye konuştu.
YAKMAK YIKMAK YERİNE KONUŞARAK MESELELERİ HALLEDEBİLİRİZ
Süleyman Sezgin konuşmasının sonunda ise, İstiklal Marşı’nın 1924’ten 1930 yılına kadar başka bir beste ile söylendiğini ifade ederek, “1930 yılında Cumhurbaşkanı orkestrası şefi Zeki Öngür bugünkü halini besteleyerek öle devam ediyor. Gençlerden isteğim bu marşı pratik ve müzik olarak değil de manasını hazmederek okursak o zaman şartları daha iyi anlarız ve geleceğe karşı kendimizi daha da sorumlu hissederiz. O zaman da davranışlarımız daha başka olur. Yakmak yıkmak yerine meseleleri konuşarak hallederiz. Sorumluluklarımızı da ancak böyle halletmiş oluruz. Bu duygu ve düşüncelerle yarışmaya katılan okullarımıza teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
BİRİNCİYE YARIM ALTIN VE ALTIN MADALYA VERİLDİ
Özel Gülerçin Koleji Müdürü Süleyman Sezgin’in konuşmasını tamamlamasının ardından ilk olarak Jüri Heyeti yerlerine davet edildi. Jüri Heyeti’nin yerini almasının ardından sırasıyla 25 öğrenci tek tek İstiklal Marşı’nı okudular. Öğrencilerin İstiklal Marşı’nı okumasının ardından jüri üyeleri değerlendirmelerini yaparken, yarışmaya katılanlara da ’12 Mart’ videosu izlettirildi. Jüri üyelerinin değerlendirmelerini tamamlamasının ardından ilk üçe giren öğrencilerin isimleri okundu. Yarışmada birinci Kızılpınar Atatürk Ortaokulu öğrencilerinden Nergiz Şevval Gün olurken, yarım altın ve altın madalyasını İlçe Milli Eğitim Müdürü A.Hamdi Zenginal takdim etti.
ÖDÜL TÖRENİNİN ARDINDAN PROGRAM SONA ERDİ
İkinci olan Veliköy Belediyesi Ortaokulu öğrencilerinden Şevval Bozkurt da çeyrek altın ve gümüş madalyasını Özel Gülerçin Koleji Müdürü Süleyman Sezgin verdi. Son olarak üçüncü olan Nurullah Narin Ortaokulu öğrencilerinden Elif Öztorun’a da gram altın ve bronz madalyasını Özel Gülerçin Koleji Anaokulu Müdürü Tuğba Zenginal takdim etti. Ödül töreninin ardından yarışma programı sona erdi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.