Kapaklı Belediyesi’nden atık yağ projesi

Kapaklı Belediyesi, ev ve işyerlerinden Bitkisel Atık Yağları Toplama Projesi'ni başlattı. Çevre sağlığını korumaya yönelik başlatılan proje kapsamında, bitkisel atık yağların lavabolara dökülmesinin ve kanalizasyonlara karışmasının önüne geçilmesi hedefleniyor

Kapaklı Belediyesi’nden atık yağ projesi
05 Şubat 2013 Salı 08:28

Yeni başlayan proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Kapaklı Belediyesi olarak sağlıklı bir çevre, temiz bir kent sloganıyla hareket ettiklerini kaydederek, “Bitkisel atık yağların doğaya kontrolsüzce dökülmesi ve çevreye zarar vermesi nedeniyle kentimizin çevre sağlığını düşünerek bu projeyi başlattık. Bu sayede hem ülkemizin hem de kentimizin çevre kalitesini arttırmak istiyoruz” diye konuştu.
350 BİN TON YAĞ ÇEVREYE ZARAR VERİYOR
Türkiye’de yılda ortalama 1 milyon 650 bin ton bitkisel yağ kullanıldığına dikkat çeken Mandalı, “Kullanılan bu yağın 350 bin tonu bitkisel atık yağ olarak doğaya dökülüyor ve çevreye zarar veriyor. Bizler de Kapaklı Belediyesi olarak bu duruma kayıtsız kalmadık ve bu projeyi başlattık. Bu sayede hem ülkemizin hem de kentimizin çevre sağlığına önemli derecede katkı sağlayacağımıza inanıyoruz” dedi.
SULARI DA KİRLETİYOR
Atık yağların içme suyunu kirletebilme özelliği taşıdığına da vurgu yapan Mandalı, “Atık su kirliliğinin % 25 oranında kaynağı kullanılmış bitkisel ve hayvansal yağlardır. Evlerimizde ve iş yerlerimizde lavabolara dökülen bitkisel atık yağlar kanalizasyon ve kolektörlerde zaman içersinde daralma ve tıkanmalara neden oluyor. Bununla birlikte bu atık yağlar deniz kirliliğine neden olduğundan biyolojik yaşamı tehdit ediyor” cümlelerine yer verdi.
GELECEK İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM
Mandalı, nüfusun sürekli arttığı, doğal kaynakların hızla tükendiği dünyada çevre sorunlarının giderek önem kazandığının altını çizerken, bu konuda duyarlılık göstermenin önemine vurgu yaptı ve “Çevreye duyarlılık göstermek, bilinçli bireyler ve toplum oluşturabilmek, konunun öneminin çok iyi anlaşılmasıyla başlar. İlçemizde, sizlere ve doğamıza gösterdiğimiz saygı ve sevgiden dolayı ürettiğimiz çevreci projelerden biri de Bitkisel Atık Yağların Kaynağında Ayrı Toplanması ve Geri Kazanımı Projesidir. Belediye olarak başlattığımız bu uygulama geleceğe atılan önemli bir adımdır. Sizlerin de katılımıyla Kapaklımızda her geçen gün daha yaşanılabilir bir çevre oluşturuyoruz” ifadelerini kullandı.
1 LİTRE YAĞ BİR MİLYON LİTRE SUYU KİRLETİYOR
Konu ile ilgili teknik bilgiler veren Kapaklı Belediyesi Çevre Mühendisi Hüseyin Özel, lavaboya dökülen 1 litre atık yağın 1 milyon litre suyu kirlettiğini kaydederek, “Bu projenin başlıca amacı atık yağların oluşturduğu toprak ve su kirliliğini önlemektir. Ayrıca lavaboya dökülen atık yağlar, dren sistemine yapışarak kanalizasyon borusu içindeki atıkların boru cidarına tutunmasına, zamanla borunun daralmasına ve kanalizasyon sisteminin kullanılmaz hale gelmesine sebep olur. Tıkanan borular evlerde ve caddelerde kanalizasyon taşkınlarına neden olarak çevre ve insan sağlığını tehdit eder. Kullanılmış kızartmalık yağlar ekotoksik özellik gösterdiği için denizlere ve akarsulara döküldüğünde su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen transferini önler, balıklar ve denizlerde yaşayan diğer canlıların ölümüne neden olur” şeklinde konuştu.
5 LİTRE ATIK YAĞA 1 LİTRE AYÇİÇEK YAĞ VERİLECEK
Çevre Mühendisi Hüseyin Özel ayrıca, bu proje kapsamında vatandaşlara, toplama noktalarına getirdikleri her 5 Litre atık yağ karşılığında 1 Litre ayçiçek yağının hediye edileceğini belirterek bitkisel atık yağların kontrolsüzce bertaraf edilmesinin önüne geçileceğini, ekonomiye geri kazandırılacağını söyledi.
KULLANILMIŞ KIZARTMALIK YAĞLARIN GERİ KAZANIMI İÇİN NELER YAPMALIYIZ?
Özel son olarak, kullanılmış yağların geri kazanımı ile ilgili olarak şöyle konuştu; “Kullanılmış kızartmalık atık yağları lavaboya, çöpe, suya ve toprağa dökmeyin, ayrı biriktirin. Kullanılmış kızartmalık yağları mümkünse toplama bidonlarında, bu mümkün değilse kendi ambalajında biriktirin. Kapaklı Belediyesinin belirlemiş olduğu toplama noktalarına kullanılmış kızartmalık yağlarınızı kapalı ve sızdırmaz bidon, şişe veya ambalajda teslim edin."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.