KAPAKLI'NIN GÖLGESİ'NDE KALDIK

Tekirdağ'ın Büyükşehir olması ve bununla birlikte Kapaklı'nın ilçe olması Çerkezköy'de emlak sektöründe depreme yol açtı! Emlakçılar, Çerkezköy'de konuta olan talebin düştüğünü söylerken, Bakanlar Kurulu Kararı ile de Büyükşehir'lerde KDV oranları yüzde 1'den yüzde 18'e çıkarılması depremin artçısı oldu!

KAPAKLI'NIN GÖLGESİ'NDE KALDIK
10 Ocak 2013 Perşembe 08:41

Çerkezköy'de emlak sektörüne iki şok birden! Önce Kapaklı ilçe oldu daha sonra Bakanlar Kurulu Kararı ile 28 Büyükşehir'de konut projelerinde arsa metrekare değerine KDV oranı bağlandı. Yeni düzenlemeye göre arsa metrekare değeri bin liranın üstünde olan Büyükşehirlerde KDV oranı yüzde 1'den yüzde 18'e çıkarıldı.
RAYİÇ BEDELLER YÜKSEK
Çerkezköy'de rayiç bedellerin yüksek olduğunu belirten emlakçılar Adem İçli ve Esat Deniz, son uygulamalarında yaraya tuz-biber olduğunu söyledi. Deniz Emlak'ın sahibi Esat Deniz, "Arsa KDV'lerinin yüzde 18'e çıkması elbette ciddi manada Çerkezköylüleri etkileyecek. Ancak bunun öncesinde daha büyük sorun var. İlçemizde zaten rayiç bedeller çok yüksek. Bir yer başka bir yeri tutmuyor. Kapaklı'da 100 bin TL'ye 2 bin TL ödeniyorsa Çerkezköy'de 150 bin TL buna karşılık 5 bin TL tapu harcı ödeniyor. Otomatik olarak alıcı Çerkezköy'den vazgeçip Kapaklı'ya yöneliyor. Mesala yakın bir zamanda bir arsa sattık. Arsayı 95 bin TL'ye sattık. Ama bu arsanın rayiç bedeli 155 bin TL idi. Rayiş bedellerde biz emlakçılar olarak iyileştirme istiyoruz. Belediye'den öncelikli talebimiz bu" diye konuştu.
KAPAKLI'NIN İLÇE OLMASI GÖLGEDE BIRAKTI
Emlakçı Esat Deniz, Kapaklı'nın henüz yeni ilçe olmasına rağmen Çerkezköy'ü yüzde 50 oranında etkilediğini belirterek, "Şu anda Kapaklı'nın gölgesinde kalmış durumdayız. Biz Kapaklı'ya çalışıyoruz. Eskiden müşteri Çerkezköy'e gelirdi. Burada istediğini bulamazsa sonra Kapaklı'ya giderdi. Artık Çerkezköy'e uğramadan direkt Kapaklı'ya gidiyor. Kapaklı çok büyük bir ilçe oldu. Ve her yer imara açılmış durumda. Kapaklı'nın ilçe olması emlak ve arsa fiyatlarını en az yüzde 20 oranında artırdı. Çerkezköy'ün piyasasını da yüzde 50 düşürdü. Üstelik henüz yeni ilçe. Bu önümüzdeki dönemde makasın daha fazla açılacağının göstergesi" ifadelerini kullandı.
BAĞLIK'DA KAT İRTİFA HAKKI YOK
Çerkezköy'de imar sorunu yaşandığını söyleyen Emlakçı Esat Deniz, "Şu anda Çerkezköy'de imar sorunu var. Gümrük üstü dediğimiz yer dışında imara açık yer yok. Orada da yapı izni yok. Çerkezköy esnafı olarak Kapaklı'ya çalışıyoruz. İmar irtifalarındaki sıkıntı nedeniyle iş yapamıyoruz. Mesala Bağlık Mahallesi'nde kat irtifa hakkı yok. Bağlık 7-8 yıldır aynı. Tek bir inşaat yapılmamış durumda. Neden çünkü kat kısıtlaması var. 4 kattan fazla yapılamıyor. O zaman kimse arsasını vermiyor. Müteahhitte almıyor. 4 kat için hangi müteahhit arsa alır. Girmiyor müteahhitler. Kat karşılığı inşaat yapmıyorlar. Bu da Bağlık Mahallesi'nin 7-8 yıldır aynı kalmasına neden oluyor" dedi.
KÖTÜ DURUMU DAHA KÖTÜYE GÖTÜRÜR
Belediyenin arsa vergisi alıp ancak inşaat izni vermediğini dile getiren Emlakçı Deniz, "İstasyon Mahallesi'nde 'Gümrük Üstü' dedeğimiz yerde Beledeyi arsa vergisi topluyor. Ancak inşaat ruhsatı vermiyor. Madem yapı izni vermiyor. O zaman vergileri de arsa vergisi olarak toplasın. 2006 yılından beri bu böyle. Çerkezköy'ün gelişmesi için Kızılpınar ve Çerkezköy Tepe bölgesinin birleştirilmesi lazım. Bizim fikrimiz bu" dedi. Büyükşehirler'de artan KDV oranlarının Çerkezköy'ü biraz daha fazla etkileyeceğini söyleyen Deniz, "Rayiç bedeller, imar irtifalarındaki sıkıntı, inşaat ruhsatı sorunları derken KDV artışı. Mevcut kötü durumu biraz daha kötüye götürür" diye konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
göndoğan emlak - 12 yıl önce
bu sorunları dile getirdikleri için arkadaşları tebrik ediyorum kızılpınar çerkezköy arası bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır
Avatar
Murat ÖTER - 12 yıl önce
esat kardeşime aynen katiliyorum ve destekliyorum çerkezköyde ciddi anlamda bi imar calismasi yapilmazsi lazim .neden kapakli nin golgesinde kalalim bizim cerkezkoyumuz modern bi sehir olmasi lazim buda imarla olur.
Avatar
sevil öz - 12 yıl önce
aynen katılıyorum emlakçı arkadaşlara kapaklı çerkezköyün beldesiydi şimdi çerkezköye yaklaştı yarın il olursa şasırmam bizde ilçesi.i̇rfan mandali bu kadar cesurken ali̇ ertem neden olamiyo
Avatar
fatih diler - 10 yıl önce
esat kardeşim asıl çerkezköye belediye başkanı sen olmanlazımdı sen yürürsen bu yolda yalnız degilsin