Kayıp %30 civarında

Buğday ekim dönemi etkili olan yağışlardan dolayı çiftçinin ürününün %30 civarında çürüdüğünü belirten Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, tarlaya atılan buğday tohumunun aşırı yağışlardan dolayı ya çürüdüğünü, ya da yüzeye çıkmadığını belirterek, "Özellikle Uzunhacı, Karlıköy ve Bahçeağıl'da mağdur olan çiftçi sayısı daha fazla" dedi

Kayıp %30 civarında
21 Ocak 2013 Pazartesi 08:22

Aşırı yağışlardan dolayı ürünü zarar gören çiftçilerden sertifikalı tohum ekenlerin 'Buğday desteklemesinden' faydalanabilmesi için zararının tespitini yaptırıp, Ocak sonuna kadar İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne başvurmaları halinde bu arazilerine ayçiçek ektikleri takdirde ayçiçek desteklemesinden de faydalanabileceğini belirterek, "Sertifikalı tohum ekip te zararını tespit ettiren çiftçilerimiz Nisan-mayıs döneminde bu tarlalarına ayçiçek ektikleri takdirde hem buğday desteklemesinden, hem de ayçiçek desteklemesinden faydalanabilecekler. Aksi takdirde ayçiçek ekseler bile desteklemeden faydalanamayacaklar" açıklamasında bulundu.
KORKULAN OLDU
Özellikle Ekim ve Kasım aylarındaki aşırı yağışların buğday üreticisini perişan ettiğini belirten Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, aşırı yağışlar nedeni ile ekilen tohumun çürüme tehlikesi ile de karşı karşıya kaldığını belirterek, "Bu yıl ekilen tohumların yaklaşık %30 civarının çürüdüğünü tahmin ediyoruz. Aşırı yağışlar nedeni ile toprağa saçılan tohumların çürüme olasılığından korkuyorduk. Bu korkumuz maalesef gerçek oldu. Şuan itibari ile %30 civarında kayıp var" diye konuştu.
%30 KAYIP BEKLENİYOR
Çürüyen tohum miktarının bahar ayları ile birlikte daha net ortaya çıkacağını belirten Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, "Çürüme tehdidinden dolayı çiftçilerimiz 2013 yılına karamsar giriyor. İnşallah çürüme miktarı beklentilerin altında kalır. Aksi takdirde birçok çiftçimiz çürüyen tohumları saçtığı tarlaları bahar ayları ile birlikte tekrar sürerek, ayçiçek ekimine hazır hale getirecekler" ifadesini kullandı.
SAMAN DESTEĞİ VERİLECEK
Tüm Türkiye'de baş gösteren saman krizinin Trakya'da da kendini iyiden iyiye hissettirdiğini belirten Hasan Toprak, saman krizini çözmek için Bakanlığın ve Tarım Kredi Kooperatifinin ortak bir çalışma yaptığını kaydederek, "Çiftçilere verilecek olan saman desteği ile ilgili müracaatlar 21 Ocak'tan itibaren Tarım Kredi Kooperatiflerine yapılabilecek. Bu desteklemeden faydalanmak isteyen çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatifi'ne müracaat etmeleri gerekiyor" dedi.
2013 TEMENNİSİ
Hükümetten süt ve et olayına müdahale beklediklerini de ifade eden Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, bölgedeki çiftçiler olarak sıkıntılı bir yılı geride bıraktıklarını ifade ederek, "İnşallah 2013 yılı tüm çiftçilerimiz için bolluk, bereket ve bol kazançlı bir yıl olur" temennisinde bulunarak sözlerini tamamladı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.