Kıbrıs Barış Harekatı’nı şahitlerinden dinlediler

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciliği tarafından Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi'nde "Kıbrıs Barış Harekatı" konulu bir konferans gerçekleştirildi. Konferansa konuşmacı olarak Kıbrıs Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan katıldı

Kıbrıs Barış Harekatı’nı şahitlerinden dinlediler
08 Mart 2014 Cumartesi 07:25

SİZLERE BORÇLUYUZ
Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi’nde düzenlenen "Kıbrıs Barış Harekatı" konulu konferansta Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Kubilay, konuşmasında “Altı aydır görevdeyim ve Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciliği'nde bulunan arkadaşlarımızın çok önemli çalışmalara imza attıklarını görüyorum. Vatanımızı, şehitlerimize ve gazilerimize borçluyuz. Sizlerin sayesinde bu koşullarda hayatımızı sürdürüyoruz. Sizlere ne kadar teşekkür etsek azdır” ifadelerini kullandı
MADALYA VE ONUR BELGESİ VERİLDİ
Kubilay konuşmasının devamında "Gençlerimizi ve çocuklarımızı daha iyi bilinçlendirmeliyiz. Burada öğrenecekleri bilgileri hayatı boyunca unutmayacaklar. Şehit ve gazilerimizi saygı ve minnetle anıyoruz” dedi. Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan, programa katılanlara teşekkür etti.  Programda Kıbrıs gazileri Yaşar Negis, Hüseyin Topuzlu, Fevzi Çoşkun ve Mehmet Er, savaşta yaşadıklarını anlattı. Daha sonra ise Kıbrıs Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan Kıbrıs Gazilerine madalya ve onur belgesi verdi.
HAPİSE ATILIRDIK
Savaştaki anılarını anlatan Kıbrıs Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan "18 yıl Cumhurbaşkanlığı danışmanlığını yaptım. Ayrıca 40 yıldır dernek içinde yer alıyorum ve 19 yıldır da Derneğimizin Genel Başkanlığını yapmaktayım. Bizler vatan aşkı ile uğraş içindeyiz" diyerek 16 yaşında gönüllü asker olduğunu belirtti. Ersan ayrıca " Biz okula gittiğimiz zaman İngiliz bayraklarını göklere çekerdik. İngiliz kraliçesi için marş okurduk. Bizlere İstiklal Marşımızı öğretmediler. Kimsenin evinde Türk Bayrağı yoktu, dışarıda eline Türk Bayrağı aldığın zaman İngiliz askerleri seni hapise gönderirdi. Bir arkadaşım Akademi Lisesi’nde okurken İngiliz Bayrağını indirip Türk Bayrağını astıktan sonra İngilizler tarafından zindana atıldı. On yaşında iken Rum çocukları ile futbol maçı yapardık. Top oynarken birbirimizin ayağına kasti vururduk. Çünkü birbirimizden hiç hoşlanmazdık. Bizlerin ile onların örf ve adetleri de farklıydı" şeklinde konşurken zor anlar yaşadı.
200 KÖYÜMÜZÜ YAKTILAR
Anılarını anlatmaya devam eden Ersan "Türkler 1958 yılında kapalı kapılar ardında kuran, bayrak ve silah aşkına yemin ettiler. 1 Nisan 1955 yılında Türklerin yok edilmesi için, Rum gençleri tarafından EOKA Teftiş Örgütü kuruldu. O yıllarda adada İngiliz sömürge devleti de bulunmaktaydı. Bu örgüt İngilizleri de öldürmeye başlayınca köylerde ve kasabalarda bulunan İngiliz halkını güvenli bir yerde toplayarak korumaları altına aldılar. Böyle olunca bizler Rumlarla karşı karşıya kaldık ve Türk-Rum çatışmaları başlamış oldu. Yaklaşık 200 köyümüzü yakıp yıktılar. Gâvurlar, çocuk, kadın, yaşlı demeden vahşice ve barbarca öldürdüler. Bu olaylardan sonra 1 Ağustos 1958’de Rumlarla mücadele etmek için Türk Mukavemet Teşkilatı’nı kurduk. Türk Askeri adaya gelerek teşkilat üyelerine silah ve harp eğitimi verdi. Kamyon içinde kömür ve otların içinde silahlar gelerek kasaba ve köylere dağıtıldı. Bizler bunları yaşadık, çok zor günlerdi" dedi.
İŞKENCEYE MARUZ KALDIM
  13 Aralık 1959'da bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanlığına Makarios'un seçildiğini ifade eden Ersan "Cumhurbaşkanı Makarios seçilmişti, yardımcılığına da Türk toplumundan Fazıl Küçük getirilmişti. Makarios 1959 yılında Amcamın oğlunu şehit etti. 15 Aralık’ta Atatürk’ün bulunduğu anıta ise kurşun yağdırdılar. Makarios döneminde Rumlar 130 köyü yaktılar ve 30 bin Türkü göçebe hayata zorladılar. 23 Aralık 1963’te hastanede 25 Türk yataklarından kayboldu. Boğazları kesilmiş, vücutları bir kamyona koyulup kıyma makinesinde kıyıldıktan sonra çukurlara gömülmüşlerdir. Bizler o dönemdeki 25 arkadaşımızı halen arıyoruz" derken, 1971 yılında 7 Rum asker tarafından işkenceye maruz kaldığını da duygulanarak anlattı.
BARIŞ HAREKATIYLA BAĞIMSIZLIĞA KAVUŞTU
Kıbrıslı Türklerin var oluş mücadelesini verirken Türkiye’ye güvendiğini, yıllarca Rum saldırılarına karşı yokluklar içinde direnen Kıbrıslı Türklerin, Türkiye’nin gerçekleştirdiği Barış Harekâtı’yla bağımsızlığına kavuştuğunu ifade eden Ersan "Cenevre'de sürdürülen görüşmeler sırasında anlaşmanın mümkün olmadığı kanaati kesinleşince harekâtın yeniden başlatılacağı anlamına gelen ‘Ayşe Tatile Çıksın’ parolasını Türk Dışişleri Bakanı Turan Güneş, Başbakan Bülent Ecevit'e bildirdi. Türk birlikleri 14 Ağustos'ta başkent Lefkoşa'ya, 15 Ağustos'ta Lefke ve Magosa'ya girdi. Temmuz 1974’de Türk askerlerinin Kıbrıs çıkartmasını kelimeler ile anlatamam. Kıbrıs halkı çok direndi, Kıbrıs halkının tümü gazidir. Kadınlar gece tünel kazarken, erkekler ise gündüzleri tünel başında nöbet tutardı" dedi.
HİÇBİR MİLLET TÜRK ASKERİNİ ALT EDEMEZ
Rumların, Türk Askerinden çok korktuğunu dile getiren Ertan Ersan “Türk jetleri Rumların üzerinden geçtiği zaman Rum lideri, askerleri ve halkı çok korkuyordu. Jetlerin motor sesi dahi onlara korku vermeye yetiyordu" dedi. 20 Temmuz’dan sonra Kıbrıs’ta özgürlüğe kavuştuklarını kaydeden Ersan “Biz bir yerden bir yere gidemezdik. O sabahtan sonra özgürlüğümüzün tadını çıkarıyoruz. Dünyada hiçbir millet Türk askerini alt edemez. Bazı zamanlar keşke bende şehit olsaydım diyorum. O mertebe çok önemlidir. Biz anavatan Türkiye ile et tırnak gibiyiz. Allah bizi Türk Silahlı kuvvetlerinden mahrum etmesin. Ne Mutlu Türküm diyene” şeklinde konuştu.
PLAKET VERİLDİ
Konuşmaların ardından Kıbrıs Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan’a, Kıbrıs Şehit Aileleri Derneği Yöneticileri Meral Ertan ve Taşkan Önsal'a protokol üyeleri tarafından plaket takdim edildi. Programa Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy Tugay Komutanı Mehmet Ozan, Çerkezköy Merkez Komutanı Piyade Binbaşı Şener Çelik, Veliköy Belediye Başkanı Hanifi Belindir, MHP Çerkezköy Belediye Başkan Adayı Koray Önsel,Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Hamdi Zenginal, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan ve üyeler, Sakatlar Derneği üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.