Kış şartları ağırlaşmadan bacalarınızı temizletin

Çerkezköy Belediyesi İtfaiye Amiri Hayrettin Sönmez kış mevsiminde baca ve temizliği hakkında uyarılarda bulunarak oluşabilecek baca yangınlarına ve soba zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı

Kış şartları ağırlaşmadan bacalarınızı temizletin
04 Aralık 2014 Perşembe 07:51

SOBA ZEHİRLENMELERİNDEN BİRÇOK İNSAN HAYATINI KAYBEDİYOR

Her yıl muntazam olarak temizletilmeyen bacaların iyi çekmeme ve baca yangınları gibi sorunlara yol açtığını ve bu yüzden düzenli olarak kış gelmeden önce bacaların temizletilmesi gerektiğini belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Çerkezköy İtfaiye Amiri Hayrettin Sönmez, "Her yıl muntazam olarak temizlenmeyen bacalar iyi çekmez, uzun süre temizlenmemiş bacalar ise kurum birikmesi dolayısıyla tıkanır. Tıkanan bacalar, karbon monoksit gazı olan dumanı geri teper ve evin içerisine verir. Bilindiği gibi bu tür soba zehirlenmelerinden dolayı maalesef birçok insan hayatını kaybediyor. Bu yüzden her yıl kış şartları ağırlaşmadan önce bacaların mutlaka temizlenmesi gereklidir" açıklamasında bulundu.

SOBA VE ŞOFBEN BORULARI KAZAN BACALARINA BAĞLANMAZ

Baca tesisatının ilgili Türk Standartları'ndaki esaslara uygun olmasının şart olduğunu sözlerine ekleyen Sönmez, “Her kazan için tercihen ayrı bir baca kullanılması gerekiyor. Soba ve şofben boruları kazan bacalarına bağlanamaz. Isıtma aracı olarak soba kullanılan yerlerde, sobanın tahta ve boyalı kısımlara zarar vermeyecek şekilde, altına metal kaplı tabla, mermer veya benzeri malzeme konularak kurulması gerekir. Taban beton olduğu takdirde bu tedbirler mecburi değildir” diye konuştu.

KAPAKLAR AÇILMAYACAK ŞEKİLDE TELLE BAĞLANIR

Odada baca yoksa soba borusunun sac konan pencereden çıkarılıp saçaktan 25 santim açıkta ve 50 santim yüksekte ve ucunda şapka kullanılarak kurulacağının altını çizen Hayrettin Sönmez, "Boruların birleştiği yerler çember ile kapatılıp, bu çemberden duvar ve tavana bağlanmak suretiyle birbirinden ayrılması ve devrilmesi önerilir. Soba kapağının altında, yanında odun, çıra, kömür, kibrit, benzin, gaz ve benzeri madde bulundurulamaz. İçindeki ateş gerektiğinde kapalı mangala alınır. Sobanın kullanılmadığı mevsimde kaldırılması gerekir. Sobanın kaldırılmadığı yerlerde kapaklar açılmayacak şekilde telle bağlanır" dedi.

BACALARINI TEMİZLETMEYENLER İTFAİYE İLE İRTİBATA GEÇMELİDİR

Hayrettin Sönmez konuşmasının devamında ise şunları söyledi; “Temizletilmemiş bacaların özellikle soğuk kış aylarında baca yangınlarına sebep olur. Her kış onlarca baca yangını ile karşı karşıya kalınıyor. Bunun en büyük nedeni bacaların zamanında temizletilmemesi. Baca yangınları geç fark edildiği takdirde tehlikeli boyutlara ulaşabiliyor ve hayati önem taşıyor. Çerkezköy Belediyesi İtfaiye Amirliği olarak bizim baca temizleme ekibimiz hazır. Bacalarını şuana kadar temizletmeyenler İtfaiye Amirliğimiz ile irtibata geçebilirler."

TEMİZLİK VARSA ÖZEL FİRMALARA YAPTIRILMALIDIR

Odun ve kömür gibi katı yakıtlar ile yüksek oranda is bırakan sıvı yakıtlar kullanıldığı takdirde boruların ayda bir, bacaların ise iki ayda bir temizlenmesi gerektiğini hatırlatan Sönmez, baca temizliği ile ilgili olarak da "Baca temizliği mahallin itfaiye teşkilatı tarafından yapılır. Ancak bu konuda itfaiye teşkilatından aldığı izin ile belediye encümeninin belirlediği fiyat tarifesi üzerinden faaliyet gösteren özel firmalar var ise temizlik onlara da yaptırılabilir" ifadelerini kullandı.

BACA SENSÖRÜ OLMAYAN CİHAZLAR KULLANILMAMALI

Sönmez konuşmasının sonunda ise, “Kombi ve şofbenlerin bacaları ile cihazları bacaya bağlayan boruların paslanamaz çelik ve birleşme noktalarındaki kelepçelerin sızdırmaz olması gerekir. Bacaların yapımı, yıllık bakımı ve temizliği gaz dağıtım şirketlerinin belirleyeceği uzman ve eğitimli kişiler tarafından yaptırılır. Ayrıca baca gazı sensörü olmayan cihazların kullanılmasına izin verilmez" dedi.

Haber: Emrah ÇOĞALAN


Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.