KOSGEB ile esnafın kredi savaşı!

KOSGEB'in proje karşılığı hibe olarak verdiği kredinin yüzüne kimse bakmazken, projesiz faizli krediye öyle bir talep patlaması yaşandıki 'Para bitti' diye müracaatlar kapandı! KOSGEB ile esnafın bu garip kredi ilişkisini Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ'a sorduk.

KOSGEB ile esnafın kredi savaşı!
07 Aralık 2010 Salı 00:00

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayii Geliştirme Başkanlığı (KOSGEB) ile KOBİ'ler (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler) arasında yaşanan kredi alışverişi garip bir halde yürüyor. Öyleki KOBİ temsilcileri kendilerine sunulan karşılıksız paranın yüzüne bakmazken, faizli krediden yararlanmak için adeta kuyruk oluşturdu. KOSGEB faizli kredi müracaatlarını 'Para bitti' diye kapatırken, hibe kredilerine talep almak için her ay eğitim veriyor. Esnaf da faizli kredi müracaatlarının devam etmesini bekliyor!

PROJESİZ KREDİYE İLGİ YOĞUN OLDU
    KOSGEB'in belirli dönemlerde açtığı "Faiz kredi desteği" geçen hafta başladığı gibi bitti! Türkiye genelinde 70 bin kişiye verilmesi planlanan "Kredi faiz desteğine" yüz binin üzerinde müracaat olurken, ayrılan bütçeyi açtığı için iki gün içerisinde müracaatlar kapatıldı. KOSGEB'in kredi faiz desteğine Çerkezköy'den de 200 civarı müracaat olduğu öğrenildi. Oysa geçtiğimiz Haziran ayında KOSGEB'in açtığı "Proje hibe kredi desteği'ne ise hiç müracaat olmamıştı. 6 ayrı alanda hazırlanacak projelere verilecek 500 bin TL'ye varan karşılıksız krediye esnaf ilgi göstermezken, yüzde 75'i KOSGEB destekli faizli krediye gösterilen bu ilgi merak konusu oldu.

ESNAF BİRARAYA GELMİYOR
    KOSGEB ile esnaf arasında yaşanan bu garip kredi ilişkisini sorduğumuz Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ ise net cevap veriyor: Esnafımız biraraya gelmiyor.
    KOSGEB'in proje destek kredilerinden yararlanmak için esnafın biraraya gelerek kurumsal yapılar oluşturması gerektiğinin altını çizen Başkan Ali Bozdağ bu durumu şöyle yorumladı:
    "Maalesef esnaflık kültüründe eksiklik var. Ben bazı esnaflarımızı birebir Tekirdağ'a götürüp KOSGEB Bölge Müdürlüğü ile de görüştürdüm. Projeler hakkında teferruatlı bilgi almalarını da sağladım. Çerkezköy'de tüm esnafı biraraya toplayıp bilgi de verdik. Ama yine ilgi göstermediler. Esnafımız biraraya gelerek devletin imkanlarından yararlanamıyor. Projeli kredilere esnaf iyi bakmıyor. Geri ödemisiz krediden yararlanmak istemiyor."

İKİ GÜNDE BİTTİ!
    KOSGEB'in internet sitesiyle esnafın zaman zaman sorun yaşadığını belirten Başkan Ali Bozdağ, bu sorunun KOSGEB yetkilileri tarafından bir an önce giderilmesini istedi. KOSGEB'in faizli kredileri müracaatlarının birbuçuk gün içinde kapandığını dile getiren Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ, "Kredi musluğu birbuçuk günde kesildi. Oysa esnaf bu krediye yoğun ilgi göstermişti. Bu da esnafın krediye çok ihtiyacı olduğunu gösteriyor" dedi.
    Bunun yerine geri ödemeli krediyi tercih ediyor."dedi. Başkan Bozdağ, esnafın KOSGEB'in proje karşılığı hibeleri dışında bölgenin kalkınması için kurulan Trakya Kalkınma Ajansı'nın proje hibelerine de ilginin olmadığını sözlerine ekledi. Bozdağ, bu durumu "Trakya Kalkınma Ajansı ile ilgili hiçbir talep yok" sözleriyle anlattı

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.