Kredi kullanımında ve takiplerinde artış var

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre Tekirdağ’da yaşayan vatandaşların ve faaliyet gösteren esnafın, kobilerin, şirketlerin banka kredilerine olan talebi düzenli olarak artıyor. Banka kredilerine olan bu talep bazı olumsuz sonuçları da beraberinde getiriyor.

Kredi kullanımında ve takiplerinde artış var
22 Aralık 2010 Çarşamba 00:00

Tekirdağ’da yaşayan vatandaşların ülkenin genelinde olduğu gibi, ihtiyaç anında bankalardan alınan kredileri ödemekte zorluk çektikleri rakamsal bir gerçek olarak karşımızda duruyor. Tekirdağ’ın nüfusunsun hızlı bir şekilde artmasına bağlı olarak kredi kullanan kişilerin sayısı ve kullanılan kredi miktarı da doğrusal olarak artıyor.
 
ÜÇ YILDA KREDİ KULLANIMINDA %110’LUK ARTIŞ
    BDDK verilerine göre Tekirdağ’da 2007 yılının son üç aylık döneminde 1.856. 369 TL kredi kullanılırken, 2010 yılının üçüncü üç aylık bölümünde 4.021.645 TL kredi kullanılarak, 3 yıllık dönemde %110 varan bir artışın olduğunu ortaya çıkıyor. Kredi kullanımındaki artışa bağlı olarak bankaların takipteki alacakları da her geçen gün artıyor. 2007 son üç aylık döneminde bankaların takipteki alacak miktarı 40.908 TL iken, 2010’un üçüncü üç aylık diliminde bu rakam 251.423 TL ulaşarak %600’lük bir artış kaydetmiş bulunuyor.

TALEP TÜKETİCİ VE KONUT KREDİLERİNE
    Tekirdağ’da yaşayan vatandaşlar en fazla tüketici kredilerine ve konut kredilerine ilgi gösterdikleri görülüyor. Ayrıca Tekirdağ’da 366. 713 adet kredi kartı kullanıcısı bulunurken, bunların 38.465’i yasal takip altında bulunuyor. Tekirdağ takip altında bulunan finansal kuruluş sayısı 149, takipteki inşaat kredisi sayısı ise 13.216 olarak belirtiliyor. BDDK verilerine göre Tekirdağ’da 105 banka şubesi bulunurken ve şube başına 7.460 kişi düşüyor.

KREDİ ALIRKEN İZLENECEK YOL
    Tüketici Derneği Yetkilileri ise vatandaşların kredi kullanırken dikkat edilmesi gereken noktaları şu şekilde açıklıyorlar: "1-Krediyi Tam Zamanında ve İhtiyaçlarınızı Belirledikten Sonra Alın: Krediyi niçin kullanacağınız çok önemli. Kredi çekmeye karar verdiğinizde krediye ödeyeceğiniz faiz ile çektiğiniz kredinin size sağlayacağı fayda arasında tam bir denge oluşturun. Eğer krediyi işinizi büyütmek için kullanıyorsanız işinizi büyütmek üzere alacağınız ve sonrasında yapacağınız yatırımın geri dönüş hesabı çok önemli. Fizibilitesi doğru yapılmamış bir yatırım planı sizi hem madden hem de manen zor durumlara sokabilir. Ama fizibilitesini doğru yaptığınız bir iş için kredi kullanıyorsanız bu durumda karlı bile olabilirsiniz.
2 – Kredi Araştırması Yapın: Krediye gerçekten ihtiyaç duyduğunuzu belirleyip iyi bir plan yaptıktan sonra sıra krediyi hangi bankadan almanız gerektiğine, hangi tür kredinin size daha uygun olacağına ve hangi vadelerle kredi kullanırsanız karlı çıkacağınıza geliyor. Bu da hiç kolay olmayan ve zorlu bir süreç. Bunun için de ciddi bir araştırma şart. Çünkü aceleyle alman ve sizin içinde olmadığınız bir kredi size ileriki dönemlerde sorun yaratabilir.
3 – Kredi Uzmanlarına Danışın : Kredi kullanmaya karar verdikten sonra yaptığınız araştırmanın ardından mutlaka bir uzmandan destek alın. Uzman seçiminde ise uzmanın tarafsız olmasına ve sizi birkaç bankaya yönlendirmesine izin vermeyin. Bu konuda ön bir araştırma yaptığınızı destek alacağınız uzmana hissettirin ve sizin için uygun olan vade, banka ve kredi türüne dair alternatifli seçenekleri sunun.
4 – Hukuki Cezası Olan Kredileri Tercih Etmeyin: Sözleşmede erken ödeme seçeneği bulunan kredilerde çoğu kez yatırımcının kredi çektiği bankaya kredi bitene kadar mahkum olmasını gerektirir. Böyle bir zorunluluk yaşamamak için pazarlığınızı baştan yapın ve sözleşmeye erken ödeme maddesini koydurmayın.
5 – Tüm Kredi Maliyetlerini İyi Hesaplayın: Kredi kullanırken yapılan en büyük hatalardan bir de yıllık maliyet oranlarının baz alınmaması. Birçok tüketici yalnızca bankaların reklam olarak ilan ettiği faiz oranlarını karşılaştırarak karar veriyor. Gizli masrafların nasıl hesaba katacağını bilmiyor. Oysa masraflar dahil faiz oranı bütün gizli masrafları da hesaba katarak hesaplanıyor.
6 – Vadesi Uzun Kredileri Tercih Etmeyin: Kredi seçiminde vadeler de önemli. Vadesi çok uzun olan kredi her zaman için kredi kullanan kişiler artı faiz maliyeti çıkarır.
7 - Son Taksitin Aşırı Olduğu Balon Kredilere İtibar Etmeyin: Araç kredilerinde sık kullanılan son dönemlerde ise konut kredilerinde dile getirilmeye başlanan son kredi taksitinin yüklü olmasına dayalı balon ödeme şekli ise uzmanlar, tarafından çoğu kez riskli ürünler olarak gösteriliyor.
8 – Sabit Ödemeli Krediler Seçin: Kredi ödeme seçeneğinde sabit ödemeli krediler her zaman yatırımcının ne ödeyeceğini bilmesi açısından önemli. Özellikle de belirsizlik ortamlarında kredi kullanıcısının sabit taksitli kredi seçeneğini tercih etmesi avantaj yaratır.
9 – Dövizle Kazanmıyorsanız Dövizli Kredi Kullanmayın: Kredi kullanırken yapılması gereken bir diğer unsur ise çekilen kredi türünün hangi para cinsi ile ödeneceğidir. Çoğu kez döviz kredilerinde düşük faiz oranları cazip görünür. Oysa döviz geliri olmayan tüketiciler döviz kredisi kullanarak birçok riski de satın almış olur.
10 – Kredi Bitene Kadar Kredi Ödemeleri ve Maliyetleri Kontrol Etmeye Devam Edin: İşin son kısmı ise Kredi kullandıktan sonraki kısmıdır. Artık krediyi aldım ve bundan sonra bana düşen ödemelerimi düzenli olarak yapmak diyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü kredi almak kadar kredi bitimine kadar yapacağınız takipte maliyetlerinizi aşağıya çekmek konusunda size ekstra fırsatlar yaratabilir. Bunun için sürekli olarak faiz oranlarını ve ülkenin ekonomik durumunu takip etmek gerekiyor. Bu şekilde davranarak oluşan yeni fırsatları yakalamak ve daha düşük maliyetle borçlanmak mümkün."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.