Kur'an'da kadın ve erkek anlatıldı

Çerkezköy Müftülüğü Aile İrşad Bürosu tarafından düzenlenen "Kur'an kadın ve erkek" konulu konferansta konuşan Tekirdağ Vaizesi ve Aile İrşat Bürosu Koordinatörü Gülsüm Soydan salonu dolduranların tamamının kadın olması karşısında bir fıkra anlattı sonrada "Sünneti yapalım belki birgün farzı da yapmış oluruz" diyerek sitem etti. Soydan'ın kadınlara karşı "İslamiyet kılıfı" altında yapılan zülüm ve şiddeti kadınlara anlattığı toplantıdan erkeklerin dinlemesi gerekenleride biz derledik!

Kur'an'da kadın ve erkek anlatıldı
13 Aralık 2010 Pazartesi 00:00

Çerkezköy Müftülüğü Aile İrşad Bürosu tarafından "Kur'an kadın ve erkek" konulu konferans düzenledi. Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu'nda düzenlenen konferansı Tekirdağ İl Müftülü Vaizesi ve İl Aile İrşad Bürosu Koordinatörü Gülsüm Soydan verdi. Soydan, Kur'an'a göre kadın ve erkek haklarını anlatırken erkeklerin olmadığı toplantıda kadın haklarını anlatmasını ise "Biz sünneti işleyelim birgün belki farzıda işleriz" diyerek dile getirdi.

KADINLARDAN YOĞUN İLGİ
    Konusu "Kadın ve Erkek" olmasına rağmen salonun tamamı kadınlar tarafından doldurulan konferansta son dönemlerde gazetelere yansıyan "Kadın şiddeti"ne yönelik çarpıcı açıklamalar yapan Gülsüm Soydan, konuşmasına ilk insanın dünyaya gelişinden başladı. Hz. Adem ve Havva'nın yaradılışı ve cennetten çıkartılmaları ile başlayan insanoğlunun dünya macerasına kısaca değinen Gülsüm Soydan, "Cenab-ı Hak herşeyi çift yaratmıştır. İlk olarak Hz. Adem'i yaratmış. İlk insan erkek ancak tek değil. Birlikte kadını da yaratmış. Hz. Adem ile Havva'yı birlikte yaratmış. Cenab-ı Hak Kur'an-ı Kerim'de herşeyi çift yarattığını belirtiyor. Sıcakla soğuk, iyile kötü gibi dünyada herşey çift. Dolayısıyla erkek ve kadının birbirine üstünlüğü yok" dedi.

10 KADINDAN 9'U KOCASINI ÖLDÜRÜYOR
    Kur'ana göre kadın ve erkek konulu konferansta erkeklere yönelik önemli mesajlar veren Gülsüm Soydan, Kur'an'ın emirlerinin günümüzde yanlış tanıtılmasına da dikkat çekti. Soydan, "Kadına karşı işlenen zülüm ve şiddet İslamiyet kılıfıyla örtülmek isteniyor" diyerek bu durumu dile getirdi.
    Cezaevlerindeki kadınlardan 10'da 9'unun 'koca katili' olduğunu dile getiren Soydan, "Cezaevlerine bakınca 10 kadından 9'unun kocasını öldürdüğünü görüyorsunuz. Bu da yıllarca gördüğü şiddetin sonucunda oluşuyor. Aslında kadınlar kimseyi öldürmüyor. Yıllarca sevap alırım diye bekliyor bekliyor sonunda bu öfke birikimi ile kocasını öldürüyor" dedi.

ALLAH'IN MURADI TEK KADIN
    Konferansa sadece kadınların ilgi göstermesi karşısında, "Bir adam her gece karısını sahura kaldırır yemek hazırlatırmış. Ama ertesi gün oruç tutmazmış. Bir gün kadın oruç tutmadığı halde sahura neden kalkdığını sorduğunda kocası 'Farzı yapmıyoruz bari sünnet işleyelim' demiş" diye fıkra anlatan Gülsüm Soydan, "Konferanslarımın birinde kadınlar dediki 'Biz bunları biliyoruz. Asıl erkeklere anlatın.' Biz de farzı yapamıyoruz hiç olmazsa sünneti yapalım" diyerek tepkisini gösterdi.
    Erkeklerin 4 kadınla evlenme konusunda yanlış bilgi sahibi olduğunu belirten Soydan, "Günümüzün en fazla konuşulan konusu çok kadınla evlenmeyle ilgili bakalım Kur'an ne diyor. Tabi ayetin geldiği döneme önce bakmak lazım. O dönem kadınlar alınıp satılabiliyor. Erkekler birçok kadınla birlikte oluyor. Erkeklerin gözünde kadın bir mal gibi değer görüyor. Alınıp satılabiliyor. Ayrıca kadınlarda her erkekle birlikte olabiliyor. Çocuğu olduğunda ise kadının birlikte olduğu erkeklerden hangisine benziyorsa onunla evleniyor. İşte Cenab-ı Allah bu sınırsızlığa bir sınır getiriyor. Erkeklere 'En fazla 4 kadınla evlenebilirsiniz' diyor. Ancak 'Benim muradım tekdir. En hayırlı olanı ve adaletli olmak için en uygunu budur demiştir" diye konuştu.

EVLİLİK VE BOŞANMA
    Konferansında 'evlilik ve boşanma' ile ilgili olarakta Kur'an hükümlerine yer veren Soydan, "Günümüzde boşanmaları görüyorsunuz. Allah boşanmayı istemiyor. Bunun için çok ağır şartlar koymuş. Allah'ın en sevmediği bir davranış olsada boşanmada haktır. Ama bakıyorsunuz boşanan kadınlar öldürülüyor, sakat bırakılıyor" dedi.  
    Kur'an hükümlerini sıralayan Soydan şunları kaydetti:
"Kur'an aynı kişiyle en fazla iki kez evlenme izni veriyor. Yani üç kez boşanıp üç kez evlenmeyi yasak ediyor. Allah ya iyilikle geçinin ya da iyilikle boşanın diyor. Erkeklere boşanma sırasında kadına verdiğiniz hiçbir şeyi almayın. Eğer mehir verdiyseniz bunun yarısını bırakın. Haklarına tecüvüz edip onları tutmayın. Başka biriyle evlenmek istediklerinde onlara engel olmayın. Bunlara kim uymazsa kendine zülüm etmiş olur. Zalimlerden olursunuz diyor. Başka bir ayette erkeklerin kadınlara göre bir derece fazla hakkı var diyor. Bütün bu sorumluluklardan sonra bir derecede hakları fazla olsun. Ama hangi erkeğin kadından bir derece hakkı fazla. İşte bu sorumlulukları yerine getiren erkek. Allah hak vermiş ama sorumlulukta vermiş."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.