Laparoskopik Histerektomi nedir

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jin. Op. Dr. Sezer Arda “Laparoskopik Histerektomi (Kapalı Rahim Ameliyatı)” hakkında bilgilendirmede bulundu.

Laparoskopik Histerektomi nedir
Tamer Avcılar
Tamer Avcılar
21 Mayıs 2021 Cuma 12:18


İrmet Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jin. Op. Dr. Sezer Arda  Laparoskopik Histerektomın, kapalı olarak yapılan rahim alma ameliyatı olduğunu. Diğer laparoskopik ameliyatlarında olduğu gibi karın duvarına 5- 10 mm’lik 3 adet deliğin açılması ile gerçekleştiğini belirtti.
                Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jin. Op. Dr. Sezer Arda  Laparoskopik Histerektom ile ilgili şu bilgileri verdi: “Kapalı rahim alma ameliyatında diğer jinekolojik ameliyatlarda olduğu gibi karın altından ve kasıklardan 1 cm’lik delikler açılarak kamera ve diğer malzemeler yerleştirilir. Kameralar sayesinde iç organlar monitörden görülmektedir. Bu ameliyat esnasında sadece birkaç kesi kullanılır. Bundan dolayı, hastanın enfeksiyon kapma riski oldukça düşüktür. Laparoskopik histerektomi genel anestezi altında gerçekleştirilen bir ameliyattır.
Açık ameliyatlara göre daha az ağrı görülür ve hasta günlük hayatına daha erken döner. Kadınlarda sıklıkla görülen miyomlar, rahim ve yumurtalık kanseri ve rahim sarkması gibi durumlarda kullanılan bir cerrahi işlemdir. Son zamanlarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu ameliyatlar artık çok daha kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Hasta, işlem sonrasında daha sağlıklı bir hayata başlar.
Laparoskopik Histerektomi Ameliyatı Sonrasında Hasta Nasıl Olur?
Laparoskopik Histerektomi ameliyatı sonrasında hastanın durumuna göre hastanede yatma süresi değişiklik gösterir. Ancak genellikle hasta 1-2 gün hastanede kalır. Daha sonra 1-2 hafta içerisinde toparlanmaya başlar. Yaklaşık 1 ay kadar vajinal kanaması olur ve sonra kesilir. Hasta ameliyattan sonra adet görmez. Ancak yumurtalıkları alınmadıysa menopoza girmez. Kapalı yöntem kullanılarak yapılan rahim alma ameliyatı, açık yöntem kullanılanın rahim alma ameliyatına göre biraz daha uzun sürmektedir. Ancak ameliyat sonrasında, kapalı yöntem kullanılarak yapılan rahim alma ameliyatına giren hasta daha çabuk iyileşme gösterecektir.
Kapalı yöntem kullanılarak yapılan rahim alma ameliyatı sonrasında, hasta 1 ay üstüne doktor kontrolüne gitmektedir. Bu kontrolde doktor bir sakınca görmezse hasta cinsel hayatına devam edebilir.  Yine doktor tavsiyesi ile hasta 2- 3 gün içerisinde duş, banyo ve benzeri ihtiyaçlarını karşılayabilir. Kapalı ameliyat esnasında rahim ağzı alınmışsa, hastanın daha smear testi yaptırmasına gerek yoktur.
Laparoskopik Histerektomi Sonrası Hastanın Cinsel Yaşamı Nasıl Olur?
Rahim alındıktan sonra kadınların en korktuğu konu cinsel yaşantılarının gidişatıdır. Yapılan araştırmalara göre kadınlar için alınması en korkutucu organ rahimdir. Bunun nedeni; toplumsal olarak kadınların doğurganlığının oldukça önemli görülmesidir. Menopozun kadın cinselliğini olumsuz olarak etkilediği görüşü son derece yanlıştır. Laparoskopik histerektomi ameliyatından sonra kadın, adet görmeyi bıraksa bile cinsel yaşantıları olumsuz olarak etkilenmeyecektir. Laparoskopik histerektomi ameliyatı sonrasında hasta yaklaşık 1 ay sonra normal hayatına dönebilir. Korunmaya gerek yoktur.
Laparoskopik Histerektomi Nedenleri Nelerdir?
Laparoskopik Histerektomi en sık rahimden köken alan ve iyi huylu tümör grubuna giren miyomların oluşma nedeni ile yapılmaktadır. Miyomlar halk arasında ur veya iyi huylu rahim tümörü olarak adlandırılmaktadır. Miyomlar, kadınlarda adet düzensizliği ve buna bağlı olarak kansızlık ve kasık ağrıları yapmaktadır. Miyomların kanser yapma olasılığı yok denecek kadar azdır. Ancak sürekli olarak incelendiği zaman hızlı bir şekilde büyüdüğü görülmektedir. Miyomların tek tedavi şekli cerrahi işlemle alınmasıdır. Yaşı daha genç olan hastalarda miyom varsa, rahim alınmaz sadece miyomlar alınır.
Rahim kanseri, rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri gibi kanser durumlarında rahim alma işlemi oldukça fazla yapılmaktadır.
Uygulanan tedaviler sonucu kadında hala adet düzensizliği görülüyorsa ve ileride çocuk düşünmüyorsa laparoskopik histerektomi uygulanabilir. Özellikle de rahmin sürekli olarak büyüdüğü durumlarda oluşan kasık ağrıları varsa kesinlikle uygulanmalıdır.
Endometriozis bulunan hastalar genellikle adet görememe, şiddetli kasık ağrısı ve ilişki sırasında ağrı yaşayabilmektedir. Bu durumlarda rahmin alınması gerekebilir. Endometriozis, rahim içinde bulunan hücrelerin batın içine yerleşmesi ve buralara yapışması sonucu oluşan karakterize bir hastalıktır.
Laparoskopik Histerektomi Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Laparoskopik histerektomi ameliyatından sonra hastanın narkozu atması yaklaşık olarak 4 saat sürmektedir. Bu ameliyat; karın içinin karbondioksit gazı ile doldurulmasıyla yapılmaktadır. Ameliyatın ardından bu gazın bir kısmı boşaltılmış olur. Ancak bir kısmı içeride kalacaktır. Ameliyat sonrasında birkaç gün hasta ayağa kalkarken zorluk yaşayabilir ve omuzlarında ağrı hissedebilir. Bu durum geçicidir. Kalan gazı vücut kendiliğinden atacaktır. Ameliyat sonrasında genellikle antibiyotik kullanımına gerek olmaz. Ancak doktor önerdiyse mutlaka kullanılmalıdır. Ameliyatın ardından vücutta ağrı olacağı için doktorun önerdiği ağrı kesiciyi kullanmakta fayda olacaktır.
Dikişler genellikle gizli dikiş şeklinde veya yapıştırma olarak yapıldığı için dikişlerin alınmasına gerek yoktur. Dikişler genellikle kendiliğinden iyileşmektedir. Kesi yerinin kaşınması iyileşme belirtisidir. Kesi izleri her bedende farklı sonuç vereceği için, iyileşme süresi de farklılık gösterebilir. Ameliyatın ardından kesi yerlerindeki steril bantlar 48 saat geçtikten sonra çıkartılmalıdır. Ameliyat sonrasında ameliyat yerine zarar verebilecek şekilde ağır kaldırmak veya ağır bir şekilde egzersiz yapmaktan kaçınılmalıdır. Ameliyat sonrasında kabızlık yaşanmaması için ilk birkaç gün sıvı tüketmek hasta sağlığı açısından önemlidir.
Doktor hastanın duş alacağı tarihi söyleyecek olsa da yaklaşık olarak 24- 48 saat sonrasında duş alınmasında sakınca olmayacaktır. Bu saatlerden önce duş almak enfeksiyon riskini artıracaktır. Hastanın ameliyat bölgesini dış etkenlere karşı koruması gerekmektedir.
Hastalar taburcu olduktan sonra günde 15-20 dakika boyunca yürümelidir. Bu hem metabolizmanın hızlı çalışmasına hem de iyileşme süresinin  daha hızlı gerçekleşmesine katkı sağlayacaktır. Ameliyat sonrasında doktor kontrolleri aksatılmamalıdır.
Laparoskopik Histerektomi Ameliyatının Avantajları Nelerdir?
Laparoskopik Histerektomi ameliyatı hastaya ciddi avantajlar sunmaktadır. Kapalı yöntemle rahim alma operasyonun en büyük avantajı karında kesi olmamasıdır. Buna bağlı olarak, hastanın iyileşme süresi, hastanede yatış süresi ve normal hayatına dönme süresi o kadar hızlı olacaktır. Ayrıca estetik olarak da hasta için avantajı vardır. Kesi olmadığı için yara izi olmayacaktır. Bunun yanı sıra karın içi organların gözlenmesi son derece kolay olacak ve yapışma riski olmayacaktır. Kesi olmamasının güzel bir diğer yanı da enfeksiyon riskinin olmamasıdır. Ameliyat sonrasında en dikkat edilmesi gereken konu enfeksiyon riskidir. Kapalı yöntemle rahim alma ameliyatı sonrasında hasta genelde 1-2 gün hastanede kalır ve sonra taburcu edilir. Çalışan hastalar 2-3 hafta içerisinde işlerini dönebilmektedir.”
 
 
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.