Mantarlar ölümcül olabilir

Çerkezköy Toplum Sağlığı Merkezi, ilçe, belde ve köylerdeki muhtarların katılımıyla, vatandaşların karşılaşabileceği mantar zehirlenmesi, verem ve karbonmonoksit zehirlenmesi konuları ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi

Mantarlar ölümcül olabilir
17 Ocak 2013 Perşembe 08:15

Mantarların genel olarak yenilebilir ve zehirli olarak ikiye ayrıldığını hatırlatan Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Nurcihan Başkent, zehirlenme vakalarının özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde daha sık görüldüğünü kaydederek, “Doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak, çiğ ya da pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir” ifadelerini kullandı.

Halkın sağlığının korunması adına ve oluşabilecek tehlikelere karşı çeşitli çalışmalar yapan Çerkezköy Toplum Sağlığı Merkezi, ilçe, belde ve köylerdeki muhtarların katılımıyla, vatandaşların karşılaşabileceği mantar zehirlenmesi, verem ve karbonmonoksit zehirlenmesi konuları ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. Muhtarların vatandaşlara ulaşma konusunda daha aktif olduğuna dikkat çeken Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Nurcihan Başkent, önemli olanın vatandaşları hasta olmadan ya da daha kötü bir sonuç doğmadan uyarmak olduğunu dile getirirken, muhtarların da bu konuda kendilerine yardımcı olmasını istedi.
İLK KONU MANTAR ZEHİRLENMESİ OLDU
Başkent sunumunda ilk olarak, ölüme yol açabilen mantar zehirlenmeleri ile ilgili bilgi verdi. Mantarların genel olarak yenilebilir ve zehirli olarak ikiye ayrıldığını hatırlatan Başkent, zehirlenme vakalarının özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde daha sık görüldüğünü kaydederek, “Doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak, çiğ ya da pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir” ifadelerini kullandı.
ZEHİRLİ YA DA ZEHİRSİZ MANTARLAR BU ŞEKİLDE AYIRT EDİLEMEZ
Başkent, zehirli mantarlar ile ilgili olarak vatandaşların yanlış bilgileri, bir başka deyişle bilimsel değeri olmayan inanışları olduğunu vurgularken, yenebilen mantarlarla zehirli mantarların kesin ayırıcı özellikleri olmadığını belirterek, “Halkın zehirli mantarları ayırt etmede belirli inançları vardır. Bunlar; zehirli mantarlar çok çekici görüntülerde olurlar. Pişirirken gümüş çatal batırılırsa kararırlar. Yabani hayvanlarca yenmezler. Mantar koparıldığı zaman iç kısmı mavileşir. Belirli bölgelerde yetişen mantarlar zehirlidir. Tuzlu ve sirkeli suyla yıkanırsa mantarın zehri gider. Çayırlıkta yetişen mantar zehirsizdir. İlkbaharda yetişen mantarlar zehirsizdir. Bunların hepsinin zehirli ve zehirsiz türleri olabilir, bu inanışlar yanlıştır” bilgilerini verdi.
ÖLÜME KADAR GİDEBİLİR
Vatandaşlar açısından güvenli mantar çeşidinin kültür mantarı olduğunu söyleyen Başkent, ardından mantar zehirlenmelerinin belirtilerini, “Sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma, terleme” olarak sıraladı va “Daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı olarak koma ve ölüm söz konusu olabilir” dedi.
BU SORULARI SORUN
Başkent, sunumunun devamında, ‘Mantar Zehirlenmelerinde Teşhis’e değinirken, herhangi bir zehirlenme şüphesi esnasında,  özellikle şu soruların sorulması gerektiğini ifade etti: “Mantarı ne zaman yedi? İlk bulgular ne zaman ortaya çıktı? İlk bulgular nedir? Yenen mantar tek veya karışık türler miydi? 72 saat içersinde alkol tüketildi mi? Mantar çiğ veya pişirilerek mi yendi? Mantar tek öğünde veya iki öğünde de yendi?”
ACİL SAĞLIK’TA PANZEHİRİ MEVCUT
Ardından,  mantar zehirlenmelerinde Tedavi ile ilgili bilgi veren Başkent, “Zehirlenmeler konusunda 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi aranarak yardım istenir ve yine mantar zehirlenmelerinin tedavisine yardımcı olması bakımından, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden temin edilecek bir antidot( panzehir ) bulunmaktadır” şeklinde konuştu.
TÜBERKÜLOZ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRMEDE BULUNDU
Başkent, sunumunun devamında, muhtarları tüberküloz (verem) hastalığı ile ilgili olarak da bilgilendirdi. Mycobacterium tuberculosis isimli basilin insanlarda yaptığı, tüm organları tutabilen, bulaşıcı ve tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olan tüberkülozun,  Dünyada, erişkinlerde bulaşıcı hastalıklardan ölümün en büyük ikinci nedeni olduğuna dikkat çeken Başkent, hastalığın, ülkemizde ve dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ettiğini söyledi ve “Türkiye’de her yıl yaklaşık 17 bin yeni verem hastası ortaya çıkmaktadır” bilgisini verdi.
Başkent, Ulusal Tüberküloz Kontrol Programının halk sağlığı açısından öncelikli hedeflerinin; hastalığın bulaşmasını önlemek, hastalanan kişilerin tümüyle iyileşmesini sağlamak, hastalığa yakalananların sayısını (morbiditeyi) azaltmak, hastalığa bağlı ölümleri (Mortaliteyi) azaltmak olduğunu belirtirken, bu hedefe ulaşılabilmesi için tedaviye uyumun ve devamın sağlanması gerekli olduğunu dile getirdi.
SOBA ZEHİRLENMELERİNE KARŞI VATANDAŞI UYARIN
Nurcihan Başkent son olarak, tüm ülkede olduğu gibi Çerkezköy ve bölgemizde de ölümlere neden olan karbonmonoksit zehirlenmeleri ile ilgili uyarılarda bulunurken, muhtarların bu konuda vatandaşları dikkat etmeleri gereken noktalarla ilgili olarak uyarmasını istedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.