Türkiye ve Dünya'da deprem, afetler ve dirençli şehirler üzerine çalışmalarıyla tanınan, rahmetli Feyzullah Toprak’ın oğlu ve Çerkezköylü bir akademisyen olan Prof. Dr. Selçuk Toprak pandemi sonrasında TÜBİTAK bilim söyleşilerine Tekirdağ ve Kocaeli'nde ilköğretim, ortaokul ve liselerde devam etti.
Pandemi öncesinde Prof. Dr. Selçuk Toprak Tekirdağ'da Kızılpınar Çok Programlı Anadolu Lisesi ve Çerkezköy Seval Ahmet Çetin Fen Lisesi’nde, Kocaeli'nde ise Akmeşe Ortaokulu ve Kocaeli/İzmit 29 Ekim Ortaokulu'ndave öğrencilerle buluşmuştu.
Bilim insanlarını öğrencilerle buluşturarak onların bilime ve teknolojiye olan ilgisini, sevgisini ve farkındalığını artırmak amacını güden TÜBİTAK bilim söyleşileri programı kapsamında, Prof. Dr. Selçuk Toprak 16 Mayıs 2022 Pazartesi günü Muratlı Talatpaşa Ortaokulu ve 17 Mayıs 2022 Salı günü Darıca Namık Kemal İlkokulu'nda öğrenci ve öğretmenlerle buluştu. Söyleşiler sonrasında Muratlı Talatpaşa Ortaokulu Müdürü Göksel Bülbül ve Darıca Namık Kemal İlkokulu Müdürü HIikmet Ayluçtarhan tarafından teşekkür belgeleri ve çiçek takdim edildi ve öğrencilerle fotoğraflar çekildi.
Söyleşilerin konusu "Doğal Afetler ve Afet Yönetimi" ve söyleşi başlığı "Akıllı ve Afet Dirençli Şehirler" olmuştur. Prof. Toprak TÜBİTAK bilim söyleşilerinde, kariyerini, araştırma konularını, alanındaki yenilikleri ve tartışmaları ilgi uyandıracak bir biçimde 1-1,5 saatlik sürede etkileşimli olarak öğrenci ve öğretmenlere aktardı. Ayrıca öncelikle kendi deneyimlerinden yola çıkarak bilimsel bir kariyerin nasıl şekilleneceği konusunda öğrencilere rol model oluşturmaya çalıştı.
Prof. Dr. Toprak konuşmasında şu hususlarar değindi: İnsanların yoğun olarak yaşadığı şehirleri etkileyen afetler can ve mal kayıplarına neden olmakta ve ekonomileri olumsuz etkilemektedir. Şehirlerin afetlere dirençlerini arttırmak bu olumsuz etkileri önemli miktarda azaltmaktadır. Ancak bu çalışmalar bir bütün olarak düşünülmezse, beklenen faydalar istenilen seviyede gerçekleşmemekte ve çabalar hedefine ulaşmamaktadır. Bir şehri oluşturan bileşenler arasında etkileşimleri ve afete dayanıklı şehirler için bütünleşik yaklaşımı ele almak artık zorunluluktur. Özellikle son yıllarda akıllı şehirler konusunda çok önemli gelişmeler yaşandı. Özellikle teknolojik ilerlemelere paralel olarak insan hayatını ve şehir yaşamını doğrudan etkileyen bu gelişmeler afetlere karşı da avantajlar getirmektedir. Teknoloji, akıllı şehirler, afetlere hazırlık konuları ve aralarındaki etkileşimler öğrencilerle birebir paylaşılmıştır. Ayrıca bu kapsamda meslek ve kariyer seçiminde önemli tercihler ve yol ayrımları tecrübelerle aktarılmıştır.
Bu konuda görüşlerini aldığımız Prof. Dr. Toprak, öğrencilerin ve öğretmenlerin konuya çok ilgili olduğunu ve bu söyleşilerle çocuklarımızda bilime, afetlere dirençli ve akıllı şehirler konusuna heyecan uyandırdığını düşündüğünü ifade etti. Bu aktivitelerin ülkemizin geleceği ve teknoloji ve bilime liderlik etmek için önemli olduğunu ve bu adımların devamında her yaştan insanımızın maddi-manevi desteklenerek bilime ve teknolojiye odaklanmasında fayda gördüğünü ayrıca vurguladı.