Ruh ve beden sağlığınız için kahvaltı yapın

Özel Çerkezköy Hastanesi Diyetisyeni Burcu Akca, güne kahvaltı yapmadan başlamanın vücuttaki enerjide büyük bir azalmaya neden olduğunu belirterek, "Kahvaltısız güne başlayanlarda bedensel olumsuzlukların yanı sıra, ruhsal çöküntülere de rastlanır" dedi

Ruh ve beden sağlığınız için kahvaltı yapın
03 Mart 2014 Pazartesi 07:14

Özel Çerkezköy Hastanesi Diyetisyeni Burcu Akca kahvaltının önemini anlattı. Kahvaltının yapılmaması halinde sadece bedensel olarak değil ruhsal çöküntülere neden olunacağını söyleyen Akca, güne kahvaltısız başlanmasının sonuçlarını sıraladı.
NEDEN KAHVALTI ÖNEMLİ
Diyetisyen Burcu Akça, insanoğlunun varoluşundan bugüne kadar kahvaltının önemi bilindiği, ancak şehirlerde yaşayan kesimin anımsanmayacak şekilde bu alışkanlıklarını kaybettikleri belirterek, "Nedenini sorduğumuzda ev ile iş arasının çok uzak olması, zamana karşı yarıştıkları şeklinde hiç te tatmin etmeyen yanıtlarla karşılaşıyoruz. Halbuki kahvaltıyı akşam yatmadan önce 10-15 dakikalık keyifli bir çalışmayla hazırlayabilirsiniz. Niye kahvaltı bu kadar önemli? Çünkü günün 3 ana öğününden ilkidir ve vücudu bir makine olarak kabul edersek devreye sokulması kahvaltı ile başlar. Vücut uyurken sürekli çalışmaya devam eder, gün içerisinde alınan enerjiyi sabaha kadar tüketebiliriz. Bu nedenle gün içinde harcadığımız enerjinin anahtarı kahvaltıdır. Kahvaltı; demir, fosfor, kalsiyum ve protein açısından gerçek ve doğal bir kaynaktır. Uyanır uyanmaz gereksinim duyulan tün besinleri karşılayıp, büyük işler başarmak için vücudu tümüyle hazır hale getirir" diye konuştu.
KAHVALTI YAPILMAZSA NELER OLUR
Kahvaltının önemine işaret eden Akca, güne kahvaltı yapmadan başlamanın sonuçlarını anlatırken şunları kaydetti: "Güne kahvaltısız başlanıldığında yorgun, stresli ve kontrasyon bozukluklarının yaşandığı keyifsiz bir gün geçirilir. Kahvaltı yapılmadığında, saat 10-12 arasında vücuttaki enerjide büyük bir azalma olur, bu da kas kasılması, kontrolden yoksun bir sinir sistemi, baş dönmesi, açlık duygusu ve uyuşukluğa neden olur. Bu olumsuzluklar öğrencileri daha da fazla etkiler. Kahvaltı yapmayan çocuklar ve gençlerde, diğerlerine göre derslerde algılama süreçlerinin uzadığı görüşmüştür. Sabah kahvaltısını aksatan erişkinlerin serum kolesterol düzeylerinin kahvaltı edenlere oranla daha yüksek çıktığı görüşmüştür. Kahvaltısız güne başlayanlarda bedensel olumsuzlukların yanı sıra, ruhsal çöküntülere de rastlanabilir. Karnı aç olan çocuğun canı ne görürse çeker. Bu da, oburluğa atılan ilk adım olur. Metabolizmayı % 20-30 civarında hızlandıran kahvaltıdır. Kahvaltıyı azalttığında bir sonraki ana öğünde metabolizma intikam alır. Yarın aynı işlerin yine başına geleceğini çok iyi bilen, hemen koruma sistemini devreye sokarak tüm yenilenleri yağa dönüştürerek depolar. Bir de öğle yemeği geçiştirildi ise akşam yemeğinde olumsuzlukların boyutları da büyür. Çevreye dikkatlice bakılırsa şişman insanların çoğunun kahvaltı yapmadığı gözlenir.
KAHVALTININ FAYDALARI

Kahvaltı sayesinde saat 10:00'dan itibaren vücut fonksiyonları eksiksiz çalışır. Kahvaltıda alınan besinlerle hücrelerde azalan kan şekeri dengelenir. Kahvaltı müthiş bir enerji kaynağıdır. Karbonhidratlardan ekmek, mide bağırsak sisteminin çalışmasını kolaylaştırır, sindirim sorunu yaratmaz, açlık duygusunu bastırır. Türk mutfağında kahvaltıda genellikle B vitamini eksikliği görülür. B1 vitamininin en iyi kaynağı buğdaydır. Ancak buğday da temizlenirken % 30 kayıp olur. Zaman zaman mısır gevrekleri bu eksikliğin giderilmesini, yanında tüketilen süt ve peynir ile kolaylaştırabilir. B1 vitamini, besinlerden alman karbonhidratın enerjiye dönüşmesini sağlar. Depresyon ve zihinsel yorgunluğu engeller.”
KAHVALTIDA GEREKEN ÜRÜNLER
Burcu Akca, kahvaltıda tüketilmesi gereken ürünleri şöyle sıraladı:
“Süt ve ürünleri: Beyinsel ve bedensel oluşumun güçlenmesini sağlar. Yağ. protein, karbonhidrat, mineral ve vitaminden oluşan süt, her yaşa hitap eder. Büyüme çağındaki çocukların, hamilelerin, emzirenlernin bu ürünleri gün içerisinde belirtilen oranlarda alması gerekir.
Peynir: Kalsiyum ve B vitamini yönünden oldukça zengindir. Günlük peynir ihtiyacı yaşa ve özel durumlara göre değişir. Ortalama 1 ya da 2 kibrit kutusu ihtiyacımızı karşılar.
Yumurta: İyi bir protein kaynağıdır. Erişkinler, haftada 2 kere peynir yerine 2 adet yumurta, çocuklar ise gün aşın tüketilmelidir.
Kahve ya da çay: Midesi zayıf veya ülser olanlar, yüksek tansiyonlu ve kalp rahatsızlığı çekenler kafeinden uzak durmalıdır. Çayın içinde bulunan tanen kafeine oranla daha uyarıcıdır. Ancak bir bardak çayda bulunan "tanen" aynı orandaki kahveye kıyasla daha azdır. Çay ya çok açık veya limonlu tüketilerek ya da çok demlenerek tanen miktarı düşürülebilir. Bu madde demir emilimini zorlaştırır ve kansızlığa sevk eder. En ideali bitki çaylarıdır.”
İDEAL KAHVALTI NASIL OLMALI

Akca beslenme açısından ideal kahvaltıda bulunması gerekenleri ise şöyle açıkladı: "Bir bardak oda sıcaklığında su, bunu C vitamini ağırlıklı bir porsiyon meyva ve daha sonra yukarıda sayılan besin ögelerinden en az 1 porsiyon peynir, bir bardak süt, 4 adet zeytin, 2-3 adet ceviz ; 2-3 dilim çavdar, kepek ya da yulaf ekmeği ve sınırsız  söğüş domates-salatalık ile mükemmel bir kahvaltı yapıp güne zinde başlanabilir."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.