Sağlıklı beslenme, HFZ'de de anlatıldı

Kapaklı Türk Böbrek Vakfı tarafından Çerkezköy Pakize Narin Anadolu Lisesi öğrencilerine yönelik ‘Sağlıklı Bir Yaşam İçin Beslenme ve Hayat Tarzı Önerileri’ adlı seminer geçtiğimiz günlerde Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi'nde de yapıldı. 9, 10, 11'inci sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen seminerde, “Beslenme hataları sonucunda çeşitli hastalıklara yakalanabiliriz. Yiyecekleri dengeli ve doğru miktarlarda yemek, bizi hastalıklardan korur, çocuklarımızın sağlıklı gelişmesini sağlar” denildi

Sağlıklı beslenme, HFZ'de de anlatıldı
08 Mart 2014 Cumartesi 07:15

BESLENME HAKKINDA BİLGİ VERDİLER
Çerkezköy Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi 9, 10 ve 11'inci sınıf öğrencilerine Kapaklı Türk Böbrek Vakfı tarafından ‘Sağlıklı Bir Yaşam  İçin Beslenme ve Hayat  Tarzı Önerileri’ adlı seminer düzenlendi. Gerçekleştirilen seminer Dr. Mine Özçakı, Dr. Osman Tuğlu, Diyetisyen Nazmiya Mirsa Seymen, Hemşire Serap Doğan, Tıbbi Dokümantasyon Sorumlusu Yasemin Güvenç öğrencilere sağlıklı beslenme hakkında bilgi verdiler.
SAĞLIKLI YAŞAMAK KENDİ ELİMİZDE
Öğrencilerin dikkatle dinlediği eğitimde Böbrek rahatsızlıklarına vurgu yapan Dr. Osman Tuğlu, “Kronik böbrek hastalığı Türkiye’de önemli bir halk sağlığı sorunudur. Ancak bu hastalık önlenebilir. Sağlıklı beslenerek sağlıklı kalmak insanın elindedir. Doğru beslenerek, tükettiğiniz gıdalara dikkat ederek hastalıklardan korunmak ve sağlıklı yaşamak, sizin elinizdedir. Beslenme hataları sonucunda çeşitli hastalıklara yakalanabiliriz. Yiyecekleri dengeli ve doğru miktarlarda yemek, bizi hastalıklardan korur, çocuklarımızın sağlıklı gelişmesini sağlar” dedi.
YETERLİ SU İÇİLMEZSE SORUNLAR ORTAYA ÇIKAR
Sağlıklı beslenme hakkında da önerilerde bulunan Osman Tuğlu, “Günde 6 gramdan fazla tuz tüketimi böbreklerimize hasar verir. Fazla şeker, un ve yağ tüketimi, pankreas ve karaciğerimizi bozar. Asitli, çok sıcak ve çok tuzlu gıdalar midemize zarar verir. Yağlı yiyecekler kalbinize zarar verir ve damarlarınız tıkanır.  Yeterli su içmezseniz başta böbrekleriniz olmak üzere deri, kas ve sindirim sisteminde sorunlar ortaya çıkar. Sağlıklı Beslenmezseniz, Kalp hastalıkları, Böbrek yetmezliği, şeker hastalığı, kanser, felç, kemik erimesi gibi sorunları yaşama ihtimaliniz çok yüksek olacaktır” ifadelerine yer verdi.
GÜNDE 6 GRAM TUZ TÜKETİLMELİ
Diyetisyen Nazmiye Mirsa Seymen ise, günde 6 gram tuz tüketilmesi gerektiğini ifade ederek, “Günde 1 küçük çay kaşığından daha fazla tuz tüketirseniz¸Tansiyonunuz yükselir, Böbrekleriniz gerektiği gibi çalışamaz ve aldığınız sıvılar vücudunuzda birikir. Dışarı atılamadığı için ödem oluşur, Yükselen tansiyon beyin kanaması, felç ve damarlarınızda tıkanıklığına yol açar. Böbrekleriniz işlevini yitirip artık çalışmaz hale geldiğinde, vücudunuzda biriken sıvıyı atmak için diyaliz tedavisine ihtiyaç duyarsınız. Diyaliz tedavisi, haftanın 3 günü 4 saat uygulanır” dedi.
TEK ÇÖZÜM ORGAN BAĞIŞIDIR
Diyaliz tedavisinin, yüksek teknolojili bir yöntem olduğunun altını çizen Seymen, “Ancak işlevini yitirmiş böbreklerde bir iyileşme sağlamaz. Son dönem kronik böbrek yetmezliğinin tek çözümü organ bağışıdır. Dengesiz beslenme, kilo fazlalığı, hareketsizlik, aşırı şeker, yağ ve unlu gıda tüketimi, insülin mekanizmasını bozarak Tip 2 diyabete yani şeker hastalığına neden olur.  Şeker hastalığı gözlerinize, dişlerinize, sinir sisteminize, böbreklerinize, üreme sistemine zarar verir” açıklamasında bulundu.

DAHA FAZLA MEYVE VE SEBZE TÜKETİLMELİ
Nazmiye Mirsa Seymen konuşmasının sonunda ise, “Margarin, tereyağı, sakatat, kızartma, kırmızı et, yağlı et, hazır gıdalar, konserveler, salamuralar, turşu, cips, gazlı ve şekerli içeceklerin tüketiminin sınırlandırılması gerekir. Daha fazla sebze ve meyve daha fazla bakliyat, daha fazla kuruyemiş, daha fazla doğal ürün, daha fazla ızgara tavuk ve balık, daha fazla su ve daha fazla hareket etmek gerekir” diyerek sözlerini tamamladı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.