Sistemin oturması için göçün yavaşlaması lazım

TÜİK tarafından açıklanan 2012 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sonuçlarının ardından Çerkezköy ve bölgedeki rakamları değerlendiren Belediye Başkanı Ali Ertem, nüfus artış oranının yüzde 8’den 6’ya gerilediğini belirtirken, bunun kendileri için iyi bir gelişme olduğunu söyledi. Yoğun nüfus artışı ile birlikte kurumların da çeşitli sıkıntılar yaşadığını dile getiren Ertem, “Durum böyle olduğunda ekstra yatırımlar gerekiyor. Örneğin 6 bin kişinin 1500’ü öğrenci. Okul ihtiyacını karşılamak zorundasınız. Bu da 2 tane 21 derslikli okul demek. Ayrıca Çerkezköy’de her yıl 2 bin konut ihtiyacı doğuyor. Yerel yönetimler açısından altyapı, ulaşım gibi sorunlar doğuyor. Bu bir şikayet değil ama kentte sistemin oturması için göçün yavaşlaması, belli bir seviyede devam etmesi lazım” cümlelerine yer verdi


Sistemin oturması için göçün yavaşlaması lazım
31 Ocak 2013 Perşembe 08:58

Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2012 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sonuçlarını ve bölgemizdeki son rakamları değerlendirdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2012 yılında yaptığı adrese dayalı nüfus kayıt verilerine göre Çerkezköy’ün büyükşehir yasasının kabul edilmesinin ardından beldeleri ile birlikte toplam nüfusu 107 bin 201 olarak açıklanırken, merkez nüfusu ise 84 bin 234 olarak açıklanmıştı.
NÜFUSTAKİ ARTIŞ YÜZDE 6
Çerkezköy merkez nüfusunun geçen yıla oranla 4 bin 537 kişi arttığını hatırlatan Ertem, bu rakamın, büyükşehir yasası ile Çerkezköy’e bağlanan Kızılpınar ve Veliköy ile birlikte 107 bin 200’e yükseldiğini vurgulayarak, “2011 yılında toplam nüfus 101 bin 89 iken 2012 sonunda 107 bin 201’e yükseldi. Yani nüfusumuzda yüzde 6.05’lik artış var” diye konuştu. Geçen yılki artışın yüzde 8 civarında olduğuna dikkat çeken Ertem, şu anki yüzde 6’lık artış oranının sevindirici olduğunu belirtirken, “Nüfustaki artış hızının yavaşlaması bizim için iyi” dedi.
SAYININ AZALMASI LAZIM
Ertem, Türkiye’deki genel artışın yüzde 1.2 olduğunu da hatırlatarak, “Bunu düştüğümüzde yüzde 4-5 civarında göç almışız. Yani yaklaşık 5 bin kişi Çerkezköy’e dışarıdan gelmiş. Türkiye’nin aile ortalaması 4 kişi olarak hesaplanırsa nüfus artışına göre bu 1.250 hane demek. Bu sayının azalması lazım ancak Çerkezköy sanayi bölgesi olduğu için muhakkak devam edecek” şeklinde konuştu.
SİSTEMİN OTURMASI İÇİN GÖÇÜN AZALMASI LAZIM
Yoğun nüfus artışı ile birlikte kurumların da çeşitli sıkıntılar yaşadığını dile getiren Ertem, “Durum böyle olduğunda ekstra yatırımlar gerekiyor. Örneğin 6 bin kişinin 1500’ü öğrenci. Okul ihtiyacını karşılamak zorundasınız. Bu da 2 tane 21 derslikli okul demek. Ayrıca Çerkezköy’de her yıl 2 bin konut ihtiyacı doğuyor. Yerel yönetimler açısından altyapı, ulaşım gibi sorunlar doğuyor. Bu bir şikayet değil ama kentte sistemin oturması için göçün yavaşlaması, belli bir seviyede devam etmesi lazım” cümlelerine yer verdi.
MECLİS ÜYE SAYISI ARTACAK
100 bin nüfusu aşmış bir ilçe olmanın da çok önemli olduğunu ifade eden Ali Ertem, “Bununla birlikte Belediyenin kategorisi olumlu yönde değişiyor. Yetki ve hizmet alanları farklılaşıyor. Psikolojik olarak da önemli” dedi. Ertem ayrıca, önümüzdeki yerel seçimlerin ardından Çerkezköy Belediye Meclisi’ndeki üye sayısının 31’e yükseleceğini de kaydetti.
İKİ ÇERKEZKÖY’E HİZMET ETTİK
9 yıl önce göreve geldiğinde Çerkezköy nüfusunun 40 bin olduğunu hatırlatan Ertem, 2012 sonu itibariyle nüfusun 2 kattan daha fazla arttığını belirtirken, bunun ciddi bir rakam olduğuna vurgu yaparak, “9 yıl önce Çerkezköy’ün yönetimine talip olduk. Görev süremizde iki Çerkezköy’e hizmet ettik” dedi.
KAPAKLI EN ÖNEMLİ İLÇELERDEN BİRİ HALİNE GELDİ
Ertem, açıklamasında, Kapaklı’ya da hayırlı olsun dileklerini iletirken, Kapaklı’nın Türkiye’nin en önemli beldelerinden biriyken, şu anda en önemli ilçelerinden biri haline geldiğini de sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.