Sobalar ölüm saçmasın!

Halk arasında 'Soba zehirlenmesi' olarak bilinen ve kış aylarında sıkca görülen karbonmonoksit zehirlenmesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Şifa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Coşkun Nazım Tuncay, "Karbonmonoksit zehirlenmesinin en yaygın ve erken belirtisi sersemletici bir baş ağrısıdır. Baş dönmesi, halsizlik, bulantı, kusma, konsantrasyon güçlüğü, nefes darlığı, çarpıntı, karın ağrısı, kafa karışıklığı, göğüs ağrısı, kas krampları, epilepsi (sara) nöbetleri, şuur bozukluklarından komaya kadar giden belirtiler vardır" dedi.

Sobalar ölüm saçmasın!
13 Aralık 2010 Pazartesi 00:00

Heryıl soba zehirlenmelerinden dolayı yüzlerce vatandaşımız hayata veda ederken, ne yazık ki bu ölümlerin çoğu ihmal ve dikkatsizlikten meydana geliyor.
    "Karbon monoksit zehirlenmeleri ihmal, dikkatsizlik ve bilgisizlikten meydana gelmektedir. Karbon monoksit zehirlenmesinin belirtileri zor fark edilebilir. Fakat basit önlemler hayatınızı kurtarabilir" diyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Coşkun Nazım Tuncay şunları söyledi:

SOBA NEDEN ÖLDÜRÜR?
    Halk arasında sobadan ölüm olarak bilinen olay aslında bir karbonmonoksit zehirlenmesidir. Karbonmonoksit zehirlenmesi, kömür ve odun sobaları, kombi, şofben, borusuz soba, ocak, fırın, mangal gibi ısınma sistemlerinde katı veya sıvı yakıtların tam olarak yanmaması sonucu ortaya çıkar.
    Karbon monoksit zehirlenmeleri ihmal, dikkatsizlik ve bilgisizlikten meydana gelmektedir. Karbon monoksit zehirlenmesinin belirtileri zor fark edilebilir. Fakat basit önlemler hayatınızı kurtarabilir.

ÖLÜMÜN GELDİĞİ NASIL ANLAŞILIR?
    Karbonmonoksit zehirlenmesinin en yaygın ve erken belirtisi sersemletici bir baş ağrısıdır.Baş dönmesi, halsizlik, bulantı, kusma, konsantrasyon güçlüğü, nefes darlığı, çarpıntı, karın ağrısı, kafa karışıklığı, göğüs ağrısı, kas krampları, epilepsi(sara) nöbetleri, şuur bozukluklarından komaya kadar giden belirtiler vardır.Özellikle uykuda olan ve kendinden geçmiş kişiler için çok daha tehlikelidir, ölüme kadar ilerleyen derin bir komaya girerler. Karbon monoksit zehirlenmelerinde ilk yardım son derece önemlidir. Bu tür zehirlenmelere öncelikle yapılması gereken, kişinin olay mahallinden uzaklaştırılması ve temiz havaya çıkarılmasıdır.
    Zehirlenme bulguları, solunan gazın miktarına ve soluma süresine bağlı olarak akut ya da kronik olabilir. Belirtiler, her zaman karboksi-hemoglobin düzeyleri ile orantılı değildir, kandaki çözünmüş karbonmonoksit düzeyleri de önemlidir.

SOBALARDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR
    *Kullanılan her türlü ısıtma cihazının garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmeli,
*Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılarda kömür alınmamalı,
*Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, düzensiz ısı dağılımı nedeniyle baca çekişi zayıflayacağından, soba yakılırken aşırı doldurulmaması gerekir,
*Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce kesinlikle sobaya yakıt konulmamalı,
*İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbonmonoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üsten yanmasının sağlanması,
*Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır,

BACA TEMİZLİĞİNE DİKKAT
    *Baca çatıdan itibaren en az 1 metre yükseklikte olmalıdır
*Kömürlü ve odunlu sobaların bacaları yılda 2 kere, gazyağı ve LPG’li sobalarınki ise yılda 1 kere temizlenmelidir.
*Bacalar en yakın yüksek binadan veya engelden 6 metre uzakta olmalıdır.
*Bacalarda mutlaka baca başlığı bulunmalıdır.
*Uzun bacalı binalarda yoğuşmayı önlemek için baca malzemesi olarak taş, tuğla veya paslanmaz çelik kullanılması uygundur.

LODOS SÜRESİNCE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
*Lodos esintisi mümkünse soba yakılmaması ve yatmadan evvel mutlaka söndürülmesi gerekir.
*Bina yanlarında ve çatı saçakları altlarında yürümemeye ve durmamaya dikkat edilmesinde fayda var.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.