Soğuk hava ürün fiyatlarını vuracak

Hava şartlarının sertleşmesiyle birlikte Çerkezköy Halk Pazarı’ndaki hareketlilik de azalmaya başlarken esnaf ürün fiyatlarının kış aylarıyla birlikte daha da artabileceğini söyledi

Soğuk hava ürün fiyatlarını vuracak
22 Aralık 2010 Çarşamba 00:00

Hava şartlarının sertleşmesiyle birlikte Çerkezköy Halk Pazarı’ndaki hareketlilik de azalmaya başladı. Esnaf yaz aylarına oranla satışlarının düştüğünü belirtirken ortak görüş hava muhalefetinin ürünleri ve buna paralel olarak satışları etkilediği yönünde. Pazarcı esnafının ortak noktada buluştuğu diğer bir konu ise gelecek haftalarda ürün fiyatlarının daha da yükselecek olması.
    Şuan halk pazarında domatesin kilosu 1.5 TL ile 3 TL, biberin kilosu 1.5 TL-2.5 TL, salatalığın kilosu 1 TL ile 2.5 TL, mandalinanın kilosu 1.5 TL-2.5 TL, elmanın kilosu 0.80 Kr-2 TL, patlıcan 1.75 TL-2.5 TL arasında satılırken esnaf fasulye, biber, domates gibi sebzelerin fiyatının artacağı yönünde de görüş belirtti.
   
FİYATLAR İLERLEYEN DÖNEMDE YÜKSELECEK
    Satışlarının geçen yıllarda daha iyi olduğunu belirten Çelebi Kaya, bunun sebebi olarak vatandaşların alım gücünün düşmesini gösterdi.
"Vatandaş 600 TL maaş alıyor. Kira mı verecek ev mi geçindirecek?" diyen Kaya, "Satışlarımız her hafta geriye gidiyor. Pazarda görünen kuru kalabalık" diye konuştu. Çelebi Kaya kış mevsiminde fiyatların yüksek olmasını normal karşılarken, ilerleyen zamanlarda çeşitli sebzelerin fiyatının yükselebileceğini de sözlerine ekledi.

HER BÜTÇEYE UYGUN ÜRÜN MEVCUT
    Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı ve pazar esnafı olan Hayrettin Çetinkaya ise bu mevsimde fiyatların yükselmesinin normal olduğunu, önümüzdeki haftalarda da artış olabileceğini dile getirirken, pazardaki durgunluğun bir sebebinin de vatandaşların Kurban Bayramı’ndaki harcamaları olduğunu söyledi.
    Çetinkaya ayrıca, vatandaşlara mevsimlik ürünlere yönelmelerini tavsiye etti ve "Güzel ülkemizde her türlü ürün mevcut. Kışın ortasında çilek, muz, ananas dahil her şey var. Pazardaki ürünler her zaman taze olmaya devam edecek. Ayrıca pazarda her bütçeye uygun ürün de var. Çerkezköy pazarı civardaki en iyi pazarlardan biri" şeklinde konuştu.
 
MASRAFLAR BİLE ÇIKMIYOR
    Pazardaki fiyatların arttığı görüşünde olan bir diğer esnaf Orhan Erkalkan, bu hafta itibariyle fiyatların yükselmeye başladığına dikkat çekti. Antalya’daki yağışların ürünleri olumsuz etkilediğini belirten Erkalkan, "Ürünler zarar gördüğü fiyatlar yükseliyor, o zaman vatandaşlar pazara inmiyor. İnsanlar ayrıca kış aylarında malların donuk olduğunu bildiği için de pek fazla rağbet göstermiyor" dedi. Satışlardaki düşüşün olumsuz etkilerinden de bahseden Erkalkan, "Keşan’dan gelen esnaf arkadaşımız var, masrafını bile çıkartamıyor. Pazara gelen vatandaş da azaldı. Satışlar mevsimin durumuna göre de fark ediyor. Piyasa bozuk vatandaşta para yok" ifadelerini kullandı.

BUNU BULAMAYANLAR DA VAR
    Bir diğer pazarcı esnafı Yasin Ataklı da pazardaki durgunluğu mevsimle ilişkilendirirken, bazı ürün fiyatlarının yüzde yüz artış gösterdiğini hatırlatarak, "Geçen haftaya göre bazı ürünlerin fiyatı yüzde yüz artış gösterdi. Satışlarımız kış aylarında daha da azalıyor ancak genelde memnunuz çünkü bunu bulamayanlar da var" diye konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.