Tarih bilinci yok oluyor

İstanbul’da ardı ardına yanan tarihi binalar Meclis gündemine taşındı. CHP PM (Parti Meclisi) Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, tarihe tanıklık eden eserlerin korunması, bu kültürel mirasımızı gelecek kuşaklara taşımak için Meclis araştırması açılmasını istedi. Yüceer, çevreyi sadece ‘Yakın çevresi’ olarak gören bir iktidarın, ‘Artık çanak, çömlek çıktı diye durmak yok’ diyen bir Başbakan'ın elinde tarih bilincinin yok olduğunu vurguladı.

Tarih bilinci yok oluyor
28 Ocak 2013 Pazartesi 08:03


CHP PM (Parti Meclisi) Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, İstanbul’da art arda yanan tarihi binaları Meclis gündemine taşıdı. TBMM Başkanlığına Meclis araştırması istemiyle önerge veren Yüceer, "Tarihi eserler geçmiş nesiller tarafından günümüze bırakılan kültürel bir mirastır ve insanlığın ortak değeridir. Bu anlamda da gerekli önlemlerin alınması da zorunluluk arz etmektedir' dedi.

TARİH, TARİH OLUYOR
CHP’li Yüceer, Türkiye’nin sahip olduğu dünya kültürünün eşsiz örmeklerini oluşturan bu eserlerin koruma altına almanın, tarihin tarih olmasına engel olmanın herkesin ortak sorumluluğu olduğunu belirtti. Yeri doldurulması imkansız olan tarihin tanığı birçok eser ve taşınmaz kültür mirasının yangın tehdidiyle karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Yüceer, son yıllarda yaşanan yangınlardan örnekler verdi.

GÖZ GÖRE GÖRE YANDI
Yüceer, "2002 yılında Ortaköy’de ilköğretim okulu olarak hizmet veren tarihi bina küle döndü. Okulun bulunduğu arazide artık bir otel yükseliyor. 2010 yılındaİstanbul Haydarpaşa Tren Garı’nın tarihi çatısı tamamen yandı. Aralık ayında tarihi İstanbul Kapalı Çarşı,  geçtiğimiz günlerde İstanbul Cağaloğu’nda bulunan 150 yıllık İl Milli Eğitim Müdürlüğü yangına teslim oldu. Son olarak da Galatasaray Üniversitesi tarafından kullanılan 142 yıllık tarihi binada yangın nedeniyle büyük hasar meydana geldi. Ahşap saray, yetersiz elektrik tesisatı yüzünden göz göre göre yandı" ifadelerini kullandı.

GARANTİ ALTINA ALINMALI
Yüceer, Türkiye’nin bütün insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen evrensel değerlere sahip kültürel ve doğal varlıkları dünyaya tanıtmak, toplumda söz konusu evrensel mirasa sahip çıkacak bilinci oluşturmak amacıyla UNESCO’nun 'Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme'ye imza koyduğunu hatırlattı. Yüceer, kültürel mirasın, evrensel değerlere sahip olan eserlerden olduğunu, yaşayabilirliğinin garanti altına alınması gerektiğini bildirdi.

ÖNLEMLER ALINMALI
Kültür ve tabiat varlıklarının uluslar arası önemi nedeniyle korunması noktasında hukuki, sözleşmelerin oluşturulduğunu kaydeden Yüceer, "Geçmişten günümüze süre gelen tarihin yaşatılması için tarihe tanıklık eden eserlerin korunması, bu kültürel mirasımızı gelecek kuşaklara taşımak, tarihi binaların yok olmasını engellemek, bu yönde alınan önlemlerin yeterli olup olmadığını araştırmak üzere Meclis Araştırması açılması gerekmektedir" dedi.

TESADÜF OLMASINI UMUYORUM
CHP’li Yüceer, "Rant uğruna ormanlar yağmalanıp, yerine beton binalar dikiliyor. Hidro Elektrik Santraller’lerle (HES) acımasızca doğa tahrip ediliyor. Siyasi iktidar halkın sesine kulak tıkıyor" ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan’ın Kazlıçeşme ile Göztepe arasına inşa edilecek ve boğazın altından geçecek Avrasya Tüneli’nin temel atma töreninde söylediği, 'Artık çanak, çömlek çıktı diye durmak yok’ sözlerini hatırlatan Yüceer, "Çevreyi sadece yakın çevresi olarak gören bir iktidar, New York itfaiyesi ile yarışacağını söyleyen ama sonra ortada gözükmeyen yöneticilerin elinde kent bilinci, tarih bilinci maalesef yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor. Basit bir elektrik kontağı yüzünden koca bir tarihi kaybettik. Son günlerde her ne hikmetse hep Boğaza nazır yerlerde yangın çıkıyor. Tarihi mekanlarımız bir bir alevlere teslim oluyor.  Umarım bu bir tesadüftür. Basit önlemler bile alamıyoruz. Kültürel miraslarımızı koruyamıyoruz. Umut ediyorum ki yeterli önlemler alınır ve bu son yangın olur" diye konuştu.

Meclis araştırmasının zorunluluk haline geldiğine dikkat çeken CHP’li Yüceer, yanan binaların akıbetlerinin takipçisi olacaklarını da sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.