Trafik ve ulaşım sorunu için düğmeye basıldı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Tekirdağ’ın toplu ulaşım rehabilitasyonu için düğmeye bastı. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, toplu taşıma rehabilitasyonu ile trafik düzenleme ve sirkülasyon projeleri ile yol ve kavşak ön projelerinin hazırlanması için Pamukkale Üniversitesi ile protokol imzalandı

Trafik ve ulaşım sorunu için düğmeye basıldı
05 Aralık 2014 Cuma 07:28

 Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ile Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı arasında imzalanan protokol ile Tekirdağ’ın Toplu Taşıma Rehabilitasyon çalışmaları resmen başlamış oldu.

TOPLU TAŞIMA VE TRAFİK DÜZENLENECEK

İmzalanan protokol ile Tekirdağ’ın toplu taşıma rehabilitasyonu ile trafik düzenleme ve sirkülasyon projesi için büyük bir adım attıklarını belirten Başkan Albayrak, “Artık bir büyükşehir olan Tekirdağ’da büyük hizmetler yapacağımızı söylemiştik. Ulaşım konusunda bugün büyük bir adım attık. Pamukkale Üniversitesi ile imzaladığımız protokol ile toplu taşıma rehabilitasyon ve trafik düzenleme çalışmalarımızı başlattık. Proje tamamlandıktan sonra Tekirdağ’ın ulaşımında önemli değişiklikler ve gelişmeler olacak. Şimdiden Tekirdağımıza hayırlı olsun” dedi.

Protokol imza töreninde Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Murat Şefik Yazan, Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Zeki Gürcün ile Pamukkale Üniversitesi’nden Ulaşım Ana bilim Dalı Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Halim Ceylan ve İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Soner Haldenbilen de hazır bulundu.

İmzalanan protokol çerçevesinde yapılacak olan çalışmalar ve şöyle açıklandı:

“6360 sayılı kanunun kabulüyle birlikte 31.03.2014 mahalli seçimleri sonrası Tekirdağ Belediyesi’nin büyükşehir hüviyetine kavuşması ile birlikte yetki ve sorumluluk sahası il mülki sınırlarına genişlemiştir. Böylece Belediye’nin ulaşımla ilgili hizmet götürmesi gereken alan da artmıştır. Artan sorumluluk alanı ile birlikte toplu taşıma hizmetlerinin de daha geniş bir alanı kapsayacak şekilde yeniden düzenlenerek rehabilite edilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır.

Hatırlanması gerek bir hususta Tekirdağ Belediyesi tarafından 2011 yılında ihalesi yapılan Tekirdağ Ulaşım Ana Planı (TUMAP) mevcutta Süleymanpaşa ilçesinin merkez olarak tabir edebileceğimiz mahallelerini kapsamakta ve metropoliten alan sınırları göz önüne alındığında küçük bir alana hitap etmektedir.

Bu kapsamda 5219 Sayılı Kanunun 7. Ve 9. Maddelerine istinaden Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ile Pamukkale Üniversitesi, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Rehabilitasyon Ortak hizmet Projesi yapmaya karar verilmiştir. Bu bağlamda bahse konu ortak hizmet projesinin ana amacı; il bütününe genişlemiş sorumluluk alanı ile birlikte büyüyen hizmet sahasının toplu taşıma talebini gereği gibi karşılamak üzere toplu taşıma problemlerinin belirlenerek, yaşanan ve yaşanacak sorunları geri dönülmez hale gelmeden çözecek, mevcut hatların ve topyekün, toplu taşıma sisteminin yeniden yapılandırılması, çağdaş toplu taşıma planlaması çözüm ve önerilerinin geliştirilmesidir.

Bu çalışma kapsamında, kentte yaşanan ve yaşanması muhtemel olan toplu taşıma sorunlarına odaklanan, kısa vadede (1-5 yıl) toplu taşıma sisteminin rehabilitasyonu ve stratejik öneriler gerçekleştirilecektir. Bunun için, Büyükşehir Belediyesi sınırları içindeki tüm ilçelerde mevcut tüm toplu taşıma sistemi güzergahlarının incelenip, varsa elektronik kartla yoksa yolculuk sayımları yapılarak yolculuk değerleri ve taleplerinin incelenerek belirlenmesi, ve buna ek olarak mevcutta toplu taşıma imkanından yararlanamayan ve herhangi bir güzergahın üstünde bulunmayan mahallelerin de tespit edilmesi sonucunda farklı ulaşım sistemlerinin (kara, deniz, raylı sistem, kablolu sistem vb.) birbiri ile entegre olacağı Toplu Taşıma Sistemi Rehabilitasyonu Sonuç Raporu hazırlanacaktır. Hazırlanacak bu raporda, toplu taşıma hatlarına ait güzergahların ve durak yerlerinin konumunun belirlenmesi, durak koşulları ve ara mesafeler irdelenerek iyileştirilecektir. Hat verimliliğinin ve etkinliğinin artırılması, şehir içi hatlarla uzak ilçeler ve şehirlerarası hatlar arasında aktarma merkezi önerilerinin getirileceği toplu taşıma sisteminin kurumsal yapılanması, türler arası entegrasyonu, taksi araç sayıları ile durak yerleri ve farklılık gösteren bilet ücretlerinin ekonomik analizleri yapılarak disipline edilmesi için ülkemizdeki ve yurtdışındaki mevcut uygulamaların analizi yapılarak Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi toplu taşıma sistemi için karşılaştırmalı öneriler hazırlanacaktır. Çalışma alanı sınırları, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi sınırları olup, bu bölgenin kısa ve orta vadede oluşan ve oluşabilecek Büyükşehir toplu taşıma sistemi sorunlarını çözebilecek yaklaşımların ve projelerin üretilmesi sağlanacaktır. Ayrıca ve tüm büyükşehir sınırları ölçeğinde ileride yapılacak olan Tekirdağ Ulaşım Ana Planı Revizyonu (İl Geneli) işinde güncellenmek suretiyle kullanılabilmesine imkan sağlayacaktır. Projenin tamamlanma süresi 6 ay olarak planlanmıştır.

Ayrıca bu çalışmalara paralel olarak; Yine Pamukkale Üniversitesi’yle yapılan ‘Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genelinde Trafik Düzenleme ve Sirkülasyon Projeleri ile Yol ve Kavşak Ön Projelerinin Hazırlanması Ortak Hizmet Projesi’ protokolü çerçevesinde kısa vadede, mevcut yol ağı altyapısının standartlarının iyileştirilmesi ve daha verimli kullanımının sağlanması, yolculuk süresi ve trafik yoğunluğunun azaltılması, ulaşımın çevreye olan olumsuz etkilerinin azaltılarak çevrenin korunması ve geliştirilmesine katkı sağlanması, trafik güvenliğinin sağlanarak kazaların azaltılması, yaya yolculuklarının koşullarının iyileştirilmesi, bölgede daha güvenli ve konforlu yolculuklar için dolaşımın sağlanması hedeflenmektedir.

Bu amaçlar doğrultusunda Tekirdağ İl genelinde belirlenen koridorlarda mevcut yapının ve sorunların tespit edilmesi, gerekli çözümlerin üretilerek hızla uygulamaya geçirilmesi hedeflenmektedir.

ANA ARTELLER DE BELİRLENECEK

Bu iş bağlamında, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ilçelerinde bulunan, Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda bulunan ana arter statüsündeki yollar belirlenecektir. Ayrıca yol kademelendirmesi yapılarak yollar türlerine göre sınıflandırılacak, bu sınıflandırmaya göre, yol türleri, şerit sayıları, teorik hız ve teorik kapasite bilgileri coğrafi bilgi sistemleri ortamında hazırlanacaktır. Hazırlık çalışmalarından sonra ise taraflarca belirlenen, 150 km’lik ulaşım koridorunun trafik sirkülasyonu ve uygulamaya yönelik geometrik düzenleme projeleri yapılarak mikro simülasyon ile geliştirilmesi sağlanacaktır. Bu düzenleme çalışmaları kapsamında 80 adet kavşakta araç sayımı yapılarak, ihtiyaç duyulan kavşaklarda geometrik düzenleme ve sinyalizasyon uygulamaları gerçekleştirilecektir. Bu projenin süresi de 6 ay olarak planlanmıştır.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.