UNESCO Paris’te ‘Ebru Sanatı’ zaferi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) 24 - 29 Kasım 2014 Paris'te yapılan Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası komite toplantısında, Ebru Sanatı ‘Dünyanın Ortak Mirası’ olarak kabul edildi

UNESCO Paris’te ‘Ebru Sanatı’ zaferi
01 Aralık 2014 Pazartesi 08:45

ÜLKEMİZİN BAYRAĞINI DALGALANDIRDIK

UNESCO tarafından en başarılı dosyalardan biri olarak görülen Ebru Sanatı, İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine girdi. Günlerdir 190 ülkenin katıldığı UNESCO toplantılarını büyük bir heyecanla takip eden, Minyatür ve Ebru Sanatçısı Suna Selma Koçal, yaptığı açıklamada, “Bugün burada bir tarih yaşandı. Bir Türk olarak bu mücadelenin kalbinde olmak bana büyük bir onur verdi. Ebru Sanatımız artık dünyanın ortak mirası olarak kabul edildi. Tarih bu mücadelenin içinde olanları  başta Atilla Can'ı ve hepimizi asla unutmayacak. Emeği geçenleri ayakta alkışlayacaktır. Tek hedefimiz Canım Türkiye'min bayrağını dalgalandırmaktı” dedi.

SERÜVEN ZAFERLE SONUÇLANDI

2009 yılında ilk kez Ebru sanatçısı ve Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Can'ın, UNESCO ve Birleşmiş Milletlere gönderdiği dilekçelerle başlayan serüven, bugün zaferle sonuçlandı. Yazdığı dilekçelerde, Ebru sanatının gelecek kuşaklara aktarılması, Ebru sanatının koruma altına alınması ve dünyada her yıl Eylül ayının ikinci Cumartesi gününün ‘Dünya Ebru Günü’ olarak kutlanmasını talep etti. 

SÖZÜMÜ TUTTUM VE TÜRK BAYRAĞINI GÖNDERE ÇEKTİM

Ebru sanatçısı Atilla Can yaptığı açıklamada, “Yaklaşık 6 yıldır bu projeyle uğraşıyorum. Bundan tam 2 yıl önce UNESCO Paris Merkez Binası’nın önünde kendime bir söz verdim. UNESCO Binası’nı boydan boya Ebru ile kaplayacağım ve Ebru sanatının gelecek kuşaklara aktarılması için elimden gelen her türlü çabayı sarf edeceğim. Şu an Paris'te Türk Bayrağını göndere çektik ve sanırım böylelikle sözümü tutmuş oldum” açıklamasında bulundu.

KÜLTÜREL MİRAS SAYISI 12’YE ÇIKTI

UNESCO toplantılarını takip etmek üzere Paris'e giden Can, yapılan görüşmelerde konuya 4 ülkenin engel olmak istediğini ifade ederek, “Hedefimiz buradan zaferle dönmekti ve bunu başardığımız için çok mutluyum. Ebru sanatı UNESCO insanlığın somut olmayan kültürel mirası temsili listesine kabul edildi ve Türkiye’den listeye giren kültürel miras sayısı da 12’ye çıkmış oldu. Bu süreçte bizleri yalnız bırakmayan ve destekleyen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Haber: Emrah ÇOĞALAN

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.