ÜSTELİK DÜNYAYA AÇILAN OSB'MİZ VAR

ÇTSO, 'Ar-Ge Hibe Destekleri İhracaat Teşvikleri' konulu eğitim semineri düzenledi. Alkaze Yenilikçi Mühendislik ile ortaklaşa düzenlenen seminerde Ar-Ge Destekleri, Yönetim ve Satış Pazarlama Destekleri ve Yatırım Destekleri anlatıldı. sayıda ihracaatçı firmanın bulunduğu Çerkezköy'den üç kişinin katılması şaşkınlık yarattı

ÜSTELİK DÜNYAYA AÇILAN OSB'MİZ VAR
14 Ocak 2013 Pazartesi 08:26

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) tarafından 'Ar-Ge Hibe Destekleri İhracaat Teşvikleri' konulu bir eğitim semineri düzenledi. Dünyaya açılan Organize Sanayi Bölgesi (OSB) bulunan Çerkezköy'de, Ticaret ve Sanayi Odası'nın düzenlediği bu bilgilendirme seminerine, katılımın üç kişiyle sınırlı kalması şaşkınlıkla karşılandı.
AR-GE HİBE DESTEKLERİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ
ÇTSO ile Alkaze Yenilikçi Mühendislik işbirliğiyle düzenlenen 'Ar-Ge Hibe Destekleri İhracaat Teşvikleri' konulu eğitim seminerinde Makine Mühendisi Erden Tüzünkan, 'Ar-Ge Destekleri, Yönetim ve Satış Pazarlama Destekleri ve Yatırım Destekleri' konularında bilgi verdi. Tüzünkan, ilk olarak "Projelerin doğru programa yönlendirilmesi" gerektiğini söyledi. Bunun "Tarım-hayvancılık, satış pazarlama, araştırma geliştirme ve makine yatırımı" alanlarından oluştuğunu kaydeden Tüzünkan hemen sonra 'Ar-Ge'nin ne olduğunu anlattı.
AR-GE NE DEĞİLDİR
Slayt eşliğinde anlatımlarını sürdüren Tüzünkan, "Ar-Ge Ne Değildir" başlığı altında şunları kaydetti: "Edison gibi ampülü bulmak/illa mücit-dahi olmak. Nasa gibi kurumlarda gizli kapılarardında yapılan deneyler. Ancak teknoloji üslerinde yapılan bilimsel çalışmalar. Sonunda ürün oluturmayacak bilime katkı olsun diye yapılan akademik araştırmalar." Tüzünkan daha sonra 'Ar-ge'nin firmalar için neden gerekli olduğunu anlattı. Araştırma-geliştirme, teknoloji, karlılık, pazar payı, rekabet gücü, üretim ve verimlilik için 'Arge'nin gerekli olduğunu belirten Tüzünkan, Türkiye'deki ar-ge harcamalarının gayri safi yurt içi hasılaya oranı hakkında istatistiki bilgiler verdi.
GERİ ÖDEMESİZ 300 BİN TL DESTEK VAR
Ar-ge hakkında uzun uzun bilgiler veren proje değerlendirme boyutlarını tek tek anlatan Makine Mühendisi Tüzünkan, 'Destek kapsamı dışındaki projeler'i ve 'Tübitak Teydeb Destekleri'ni anlattı. Sanayi ar-ge projeleri destekleme progamına sektör ve büyüklüğüne bakılmaksızın firma düzeyinde katma değer yaratan ülkemizdeki yerleşik tüm kuruluşların başvuruda bulunabileceğini belirten Tüzünkan, "Destek biçimi ve miktarı ar-ge proje giderlerine yüzde 50 oranında hibe destek veriliyor. Destekleme süresi en çok 36 ay."dedi. Daha sonra KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı ve kimlerinbaşvuruda bulunabileceğini anlatan Tüzünkan, geri ödemesiz 300 bin TL'ye kadar destek olduğunu kaydetti. Tüzünkan, "KOBİ statüsünde olan ve daha önce TÜBİTAK'tan hiç destek almamış ya da en fazla projesi desteklenmiş firmalar başvurabilirler. Destek biçimi ve miktarı Ar-Ge proje giderlerinin yüzde 75'i oranında hibe destek proje bütçesi için üst sınır: 400 bin TL. Bir başka ifadeyle geri ödemesiz azami hibe tutarı 300 bin TL'dir. Destekleme süresi en fazla 18 ay" diye konuştu.
BAŞVURU SÜRECİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Ar-ge destekleriyle ilgili başvrular süreci hakkında bilgiler veren Tüzünkan, değerlendirme, izleme ve destekleme, ödeme aşamalarını da tek tek anlattı. Hibe destek tutarlarını da grafikler eşliğinde az sayıdaki katılımcıya anlatan Tüzünkan, daha sonra 'Yönetim ve Satış Pazarlama Destekleri ve Yatırım Destekleri'ni anlattı. Örnek projeler hakkında bilgiler veren Tüzünkan, şunları sıraladı: "Tarımsal hayvansal ürünlerin işlenmesi depolanması. Tarımsal ve hayvansal ürünlerin ambalajlanması ve paketlenmesine yönelik yeni yatırım tesislerinin yapımı. Tarımsal ürünlerin ve hayvansal ürünlerin işlenmesi, depolanması, ambalajlanması ve paketlenmesine yönelik faaliyette bulunan mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik yatırımlar. Alternatif enerji kaynakları kullanan seraların yapımına yönelik yatırımlar. Koyun, keçi ve manda konularındaki sabit yatırım projeleri."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.